31 de desembre del 2014

EL DILUVI UNIVERSAL EN: LA MITOLOGIA GREGA I LA TRADICIÓ CRISTIANA

EL DILUVI UNIVERSAL DE DEUCALIÓ

Va ser causat per la ira de Zeus contra els fills de Licaó. Aquest va ser el primer que va civilitzar Arcàdia i va instituir el culte de Zeus Lici, però va enutjar a Zeus al sacrificar-li un nen. En conseqüència, va ser transformat en llop i la seva casa va ser destruïda pel raig. Els seus fills van reproduir l'episodi del pare. La notícia dels crims comesos pels fills de Licaó va arribar a l'Olimp i Zeus va anar personalment a visitar-los, disfressat de viatger pobre. Ells van tenir el desvergonyiment de servir una copa de menuts amb la qual havien barrejat les entranyes del seu germà Níctimo amb les d'ovelles i cabres. Zeus, en adonar-se'n, els va convertir a tots en llops, mentre que a Níctimo, li va tornar la vida. Al seu retorn a l'Olimp, Zeus, disgustat amb el propòsit de destruir tota la raça humana; va desencadenar un gran Diluvi sobre la terra. Deucalió, rei de Ptia, va ser advertit pel seu pare, el Tità Prometeu, a qui havia visitat al Caucas, que construís una arca, la va omplir d'avituallament i va pujar a bord amb la seva esposa Pirra, filla d'Epimeteu.

Després va bufar el vent del sud, va començar a ploure i els rius van córrer amb l'estrèpit de la mar, que va créixer amb sorprenent rapidesa, arrasant amb tot. El món sencer va quedar inundat, amb excepció d'unes poques cims de muntanyes. Totes les criatures mortals semblaven haver mort, llevat Deucalió i Pirra. L'arca es va mantenir a flotació durant nou dies, fins que a la muntanya Parnàs, un colom li va confirmar a Deucalió el cessament del Diluvi. Després del desembarcament fora de perill, Deucalió i Pirra van oferir un sacrifici a Zeus i van suplicar al Temple de Temis, que la humanitat fos renovada. Temis se'ls va presentar personalment i els va dir: "Cobriu-vos el cap i llanceu cap a enrere els ossos de la vostra mare". 

Els supervivents van interpretar que la Deessa feia referència a la Mare Terra, els ossos de la qual eren les roques que hi havia en la riba del riu. Per tant, van aixecar les roques properes al riu i les van llançar per sobre de l'espatlla. Les roques es van convertir en homes i dones, segons les haguessin llançat Deucalió o Pirra. Així, es va renovar la humanitat i des de llavors "un poble" (laos) i "una pedra" (laas) han significat gairebé el mateix en molts idiomes. 

                            
A continuació, us mostro una cançó grega sobre el mite. Tot i que està subtitulada en anglès, és fàcil d'entendre i les imatges ajuden a entendre el significat de la cançó. 

                             

EL DILUVI UNIVERSAL EN LA TRADICIÓ CRISTIANA


La història de l'Arca de Noé, segons els capítols 6 al 9 del llibre del Gènesi, comença amb que Yahvé, en observar el comportament malvat de l'home, li va pesar haver-ho creat i es va indignar en el seu cor. Decideix inundar la terra i destruir tot tipus d'ésser vivent. No obstant això, va trobar a un bon home que va trobar gràcia davant els seus ulls, Noé “un home just i total entre la gent del seu temps”, i va decidir que a ell li correspondria mantenir el llinatge dels homes. Yahvé va dir a Noé que construís una arca, i que portés amb ell a la seva esposa, als seus fills Sem, Cam i Jafet, i les esposes d'aquests. També havia de portar de tots els animals, dels purs havia de prendre set parelles i dels impurs una parella, i per subministrar-los aliments, li va dir que prengués i emmagatzemés el menjar necessari.



Quan Noé va completar l'Arca, ell i la seva família i els animals van entrar, “aquell dia van ser trencades totes les fonts, i les cataractes del cel es van obrir, i va haver-hi pluja sobre la terra quaranta dies i quaranta nits”. A causa del Diluvi, totes les criatures de la Terra van morir; només Noé i els que estaven amb ell a l'Arca van sobreviure. Finalment, després de molts dies, l'Arca es va allotjar a la muntanya Ararat, i les aigües van retrocedir per alguns dies fins que van emergir els cims de les muntanyes. Llavors Noé va enviar a un corb que “va sortir, i va estar anant i tornant fins que les aigües es van assecar sobre la terra”. Després Noé va enviar una coloma, que va tornar perquè no va tenir on posar-se. Noé va enviar de nou a la coloma i va tornar amb una fulla d'olivera en el seu bec, i llavors va saber que les aigües s'havien retirat. Noé va esperar set dies més i va enviar a la coloma una vegada més, i aquesta vegada l'au no va tornar. 

Llavors ell i la seva família i els animals van sortir de l'Arca, i Noé va oferir un sacrifici a Yahvé, i aquest va decidir que mai tornaria a maleir a la Terra a causa de l'home, i que no tornaria a destruir tota la vida en ella. Per recordar aquesta promesa, Yahvé va posar un arc de Sant Martí en els núvols i va dir, “I succeirà que quan faci venir núvols sobre la terra, es deixarà veure llavors el meu arc en els núvols, i ho veuré, i m'acordaré del pacte perpetu entre Déu i tot ésser vivent, de tot tipus sobre la terra”.

            

Lioba Sallés 
1r Batx

2 comentaris:

Unknown ha dit...

Realment no coneixia tot això del deucalió que expliques.Del diluvi segons la tradició cristiana en sabia alguna cosa, però llegint aquesta entrada n'he après de noves. Molt bona entrada

Unknown ha dit...

Del diluvi universal n'havia sentit algunes coses, sobretot el de la tradició cristiana. M'ha agradat saber tota la història tan de la mitologia grega com de la cristiana. És molt interessant com estan les dos lligades entre si.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts