5 de desembre del 2014

CURIOSITATS GASTRONÒMIQUES DELS ROMANS

  • A l'Imperi Romà existien una gran quantitat de plats exòtics, com per exemple el cervell d'alosa amb mel, llengües de flamenc o rossinyol, talons de camell, cresta d'aus, mugrons de truja...
Dibuix que mostra alguns dels aliments que consumien els romans.
  • El banquet més gran de tota la història va ser l'ofert per Juli Cèsar per celebrar les seves victòries a Orient. Va convidar durant diversos dies a 260.000 persones, que van menjar en 22.000 taules.
Dibuix d'un banquet romà.

  • L'emperador Vitel·li (14-69 dC), quan havia menjat molt, s'introduïa una ploma d'au (generalment de paó) a la gola per tal de provocar-se nàusees i vòmit. El vomitorium era el lloc on els romans benestants, després dels banquets, vomitaven el menjar per tal de poder seguir menjant.
emperador_Vitelio
Emperador Vitel·li
  • L'emperador Maximí el Traci es podia arribar a menjar 16 quilos de carn i 32 litres de vi en un sol àpat. En un esmorzar va arribar a ingerir 500 figues, 100 préssecs, 10 melons, 48 ostres i 2 quilos de raïm. Aquest emperador patia gegantisme, i va ser l'emperador romà més alt de tota la història.

Clodio_Albino
Emperador Maximí el Traci
  • L'Emperador Neró (54-68 dC) ordenava refredar els seus sucs de fruita i els vins amb gel o neu. Es podria considerar l'inventor del sorbet.

Nerón
Emperador Neró
  • El turbot, una espècie de peix pla que habita en els fons marins, era molt més car que la vaca.
Peix turbot
  • La Salsa garum s'utilitzava molt. L'afegien a qualsevol plat, i fins i tot a l'aigua o al vi. Estava feta de vísceres i sang de peix, tot fermentat durant setmanes. 


Salsa garum


  • La menta es considerava un gran afrodisíac. En temps de guerra es va prohibir el seu cultiu i les infusions d'aquesta planta per tal no debilitar els soldats. 
  • La cervesa va començar a realitzar-se amb blat, sègol o civada, però finalment es va realitzar amb ordi. També existia la cervesa dolça que contenia dàtils o mel. El terme de cervesa deriva de Cere Vis (en honor a Ceres, deessa dels cereals).
Dibuix que mostra com menjaven els romans
Aquest vídeo mostra la gastronomia durant l'època dels romans:


Per més informació sobre la gastronomia dels romans pots visitar aquesta entrada o aquesta web.

Laura Canadell
4t ESO

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Laura hi han algunes curiositats que m' han sobtat moltíssim!!! Sobretot la de que vomitessin per continuar menjant...

Unknown ha dit...

M'ha interessat molt aquest post! Hi han hagut vàries curiositats que també m'han intrigat molt com l'esmorzar de Maximí el Traci, la salsa Garum (que he de dir que m'ha fastiguejat una mica) o d'on prové el terme de cervesa.

Unknown ha dit...

Que interessant. Em pensava que la cervesa era més contemporània.

Unknown ha dit...

Realment no m'imaginava que a l'època dels romans hi hagués tanta varietat en la gastronomia. M'ha agradat conèixer alguns dels plats que menjaven

Unknown ha dit...

Diuen que avui dia alguns xefs fan veritables excentritats, però crec qu són comparables amb les coses que feien els romans. UNa entrada molt interesant!

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts