10 de maig del 2012

LA MODA MASCULINA A L'ANTIGA ROMA

Tant els romans del sexe masculí com el del femení portaven roba ample i els seus vestits indicaven de quina classe social eren, com els grecs, però en aquesta ocasió només us parlaré de la vestimenta, complements i pentinats dels homes.

Els romans van començar a portar roba interior. Estava confeccionada amb lli. Portaven el subligaculum o subligar que era un tipus de tapall, semblants als calçotets actuals. També portaven la subcula que era una mena de camisó actual que es feia servir per dormir.
Subligaculum

La peça de roba masculina principal era la toga. Era una peça de llana de forma el·líptica que mesurava des de 2,75m d'alçada a 4,70m d'amplada. Es posava com un mantell i a vegades cobria l'espatlla i a vegades no. La seva importància es basava en que si la duies eres un ciutadà romà i si no la duies eres un esclau. Els estrangers tampoc en portaven ni les persones que havien perdut de ciutadà. L'utilitzaven pels actes socials Hi havia diversos tipus de togues que tenien un significat sobre qui les portava:

· Toga pretexta: tenia una franja porpra. La duien els nois i noies fins als setze o disset anys, depèn de la persona, de famílies benestants i els magistrats.




· Toga viril o pura: la duien tots els nois a partir de la majoria d'edat. Era la que portaven després de la toga praetexta.

· Toga exigua: era el primer model de toga que portaven. Eren simple i utilitàries.

· Toga candida: era la toga que utilitzaven els candidats a una oficina pública. El seu nom prové de la paraula candidus que vol dir "brillant". L'anomenaven així perquè, quan les fabricaven, feien servir guix perquè el color blanc ressaltés més. El fet de fer això volia dir que les persones que la portaven tenien intencions pures.

· Toga pulla: era un tipus de toga feta amb llana negra que feia que les persones que la portaven anessin de dol i que patien per la mort de l'altra persona. Els patricis no l'utilitzaven.

· Toga picta, capitolina i/o púrpura: al començament era portada pels generals durant les desfilades. Més tard, va començar a ser portada per emperadors en esdeveniments públics i discursos. Estava decorada amb fils d'or i diversos complements.

· Toga muliebris: era la toga que duien les prostitutes i les dones divorciades a causa de l'adulteri.

· Toga trabeis: tenia diferents franges porpres. La portaven els auguris, sacerdots encarregats de preveure el futur.

La túnica era un vestit sense mànigues, eren dues teles de llana cosides i estaven subjectades per un cinturó. Els homes la portaven fins el genoll i segons la franja púrpura que hi havia es podia saber a quina classe social pertanyia la persona que la portava. Hi ha quatre tipus de túnica: la bàsica, del cavaller, del senador i la palmata.

Túnica Bàsica


Hi havia tres tipus de calçat:
  • La Solea: que era un tipus de calçat que s’utilitzava per estar per casa o quan feia bon temps.

  • El Socci: que era un esclop per a quan plovia.
  • El Calcei: era un tipus de sabata que només s’utilitzava en ocasions especials.






















El pentinat que portaven va variar a mesura que la moda anava canviant. Quan tenien calvície utilitzaven perruca perquè es considerava una deshonra.
Els homes portaven un anell que el feien servir per segellar els documents.

Què us sembla la moda masculina de l'antiga Roma?
 

Clara Escarrabill
4t ESO

12 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

La veritat és que sempre havia tingut una idea generalitzada de la moda dels romans, però mai n'havia sabut els detalls. Pel que he pogut llegir a l'explicació i veure a les fotografies que hi ha, les sabates que portem ara les noies a l'estiu són bastant semblants. Ja diuen que l'origen de tot es Roma. bona entrada:)

Clàudia Martínez ha dit...

Pel que veig les sabates masculines s'assemblen molt a les sabates de moda de l'estiu passat! Influències romanes...sempre presents!! BONA ENTRADA :D

Meritxell Redondo ha dit...

Pel tipus de roba que portaven ja es podia saber la vida que portava la persona, i jo tinc unes sabates molt similars a les de la foto.
M'ha agradat molt tot i que els homes estan millor en pantalons!

Nerea ha dit...

El socci me'l imagino com unes botes d'aigua, no he trobat cap fotografia i es extrany, si es veritat la majoria de sabates són les actuals sandalies.
Molt bona entrada

Laura Salcedo ha dit...

No sabia que hi haguèsin tants tipus de toges, no sabia que es podia saber de quina classe social pertanyia la persona per portar una túnica. L'ho de les sabates no a cambiat res, per que nosaltres sempre portem diferents calçats per cada ocasió.

Pol Relloso ha dit...

m'ha agradat força la teva entrada, el tema és interessant i ho has explicat bé, jo hi adjuntaria un vídeo, però en general molt bona entrada, aquí et deixo una pàgina que tracta sobre aquest tema:

http://www.slideshare.net/guest1447de/la-moda-romana

gràcies per la teva aportació

Susanna Guerra Sala ha dit...

Que diferent la roba d'abans amb la d'ara! Les sabates encara les veiem avui dia, durant l'estiu és normals veure-les posades a la gent. He buscat més informació sobre la seva vestimenta, aqui deixo la pàgina web: http://www.laginesta.com/treballs03/pan%20com%20vestien%20els%20romans.html
Bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

Ah! Aquestes xancletes estan de moda ara, així com d'època Romana, són molt còmodes! Es molt curiós que llavors ja portaven calçotets eh!
Molt bona entrada, es molt curiosa la seva moda!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

M'ha agradat molt aquesta entrada, sempre que he vist pel·lícules o documentals que tingui a veure amb els romans sempre hem preguntava com es deia aquesta roba, o on la feien o perquè la portaven.. Podem dir que la manera de vestir i el calçat ha canviat molt, sobretot en la vestimenta.

Anahi ha dit...

Havia vist moltes entrades decivilització romana, però crec que cap de roba masculina.
És una entrada ben curiosa...

Matthias Gallardo ha dit...

m'ha agradat aquesta entrada perque diferencia la moda dels homes d'aquella epoca i la moda masculina d'ara,he buscat mes informacio i aqui hus la deixo:http://es.scribd.com/doc/47173566/El-Vestuario-en-La-Antigua-Roma

Martina Puigdomènech ha dit...

Bona entrada. Molt canvi entre abans i ara... Però això de la classe social, continua portant-se bastant... Ara, per això, el que determina la classe social amb la manera que vesteixes, son les diferents marques de roba.
Aquí us deixo una pàgina on podreu veure una mica un recorregut per la història, i trobareu informació sobre la toga:
http://themaskedlady.blogspot.com.es/2012/02/la-toga-romana.html

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts