SOTA TERRA

En aquest bloc hi ha hagut moltes entrades de noves troballes de restes romanes, però ara a més tenim un programa que ens ajuda a redescobrir característiques d'edificis i del tipus de vida que duien els romans.

Logo del programa Sota Terra

"Sota Terra" és un programa de TV3 d'arqueologia i història presentat per Fermí Fernàndez amb un grup d'arqueòlegs comandats per Eudald Carbonell.

Cada programa es planteja una hipòtesi i la seva resposta la intenten trobar sota terra. Són 13 capítol que han estat rodats en 13 jaciments diferents.

Jo em centro en un dels capítols, el del dia 18 de març on la hipòtesi que es van plantejar era: Trobarem una piscina romana a la plaça de la Vil·la de Caldes de Montbui?

Plaça de la Vil·la de Caldes de Montbui un cop iniciades les excavacions

Les aigües termals del municipi provenen de la pluja que cau sobre una extensa zona del Vallès. Es filtra a la terra i arriba fins a 3500 metres de profunditat i s'acumula en un aqüífer.


La zona de Caldes ha estat habitada des del 3500 aC al neolític, i va arribar la seva esplendor amb la romanització,  quan aquests van construir les termes al voltant de les quals hi ha el nucli urbà.


Postal de Caldes amb les termes al fons

Les termes eren edificis públics amb una funció higiènica i sanitària. Són els precursors dels actuals Spa. També eren un dels principals llocs de trobada de la població romana.


Les aigües de Caldes brollaven a uns 74 graus i eren conegudes per les seves propietats curatives. Actualment són les més ben conservades de la península Ibèrica, i les estructures més antigues daten del segle IaC. Un dels llocs on brolla aigua és la Font del LLeó restaurada per Manuel Raspall l'any 1927.


Termes de Caldes
La piscina mostra la gran monumentalitat de les termes de Caldes, el seu paviment esta fet de picadís de pedra i tarrissa barrejat amb calç. Aquesta va estar en ús fins el segle XIV, al segle XVII va ser recuperada com a graner municipal. A sobre les termes es va construir l'antic ajuntament enderrocat l'any 1956 i finalment es van restaurar i obrir al públic el 9 de juny de 1957.


Aquesta és la història d'un dels molts elements arquitectònics i culturals dels romans que encara queden a Catalunya.


Què us sembla aquest programa? I el fet que es conservin tant bé?

Mireia Cutura 
2n Batx

Comentaris

Aquest programa l'havia vist algún cop i hem sona molt. Trobo que és un programa bastant interessant i que dona molta informació i ajuda molt a saber-ne encara més dels avatpassats, de que feien,on vivien i com era tot abans.
Molt bona entrada!
Anahi ha dit…
Molt interessant, Mire. Realment és un programa que m'agrada molt, ja que sempre diu alguna cosa interessant ^^ (encara que a la sortida a Tarragonano li semblés tan bé al guia)...
A l'optativa del trimestre passat ens van posar un video d'aquest programa, en el que parlàven sobre diferents edificis trobats sota terra i diverses investigacions que estàven fent. És interessant, bona entrada!
Pol Relloso ha dit…
Bona entrada , un programa i una entrada interessants. Aquest programa alguna vegada l'he vist a TV3 i parla sobre restes arqueològiques i altres curiositats relacionades amb el món subterrani. Jo personalment no hi afegiria res més a l'entrada.

gràcies per al teva aportació!!!!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

LES CIUTATS ROMANES