3 de maig de 2012

ELS ESCLAUS A L'ANTIGA ROMA

La paraula esclau bé del grec (Sklàbos)

Definició d'enciclopèdia:

Esclau: Persona sotmesa a un poder tirànic, a la dominació d'algú altre.

Definició pròpia:

Un esclau és un individu que, per causes personals o simplement econòmiques, ha de treballar al servei d'un ésser més poderós econòmicament per poder subsistir.

Esclaus a l'antiga Roma:

Els esclaus romans eren gent que provenien de indrets que van ser conquerits per l'imperi romà. De fet, se sap segur que en moltes ciutats, sabent que els romans els conqueririen, es van suïcidar per no ser els seus servents. Van anar passant aquest deure de generació en generació.

Aquests tenien un amo que, en funció dels serveis que realitzessin, pagaven més o menys. L'amo tenia tot el dret de fer de l'esclau el que creiés convenient fins al punt de matar-lo, amb els diners que al cap dels anys estalviaven podien comprar la seva llibertat a l'amo.

Els esclaus feien tot tipus de funcions com netejar, cuinar, i alguns fins i tot donaven classes als fills del seu propi amo normalment eren grecs. Alguns portaven codis d'identitat o collarets per evitar que s'escapessin i, s'hi ho feien, se'ls castigava amb la mort o la impossibilitat de comprar la seva llibertat. Tots els esclaus des de ben petits tenien assumit el que haurien de fer durant la resta de les seves vides, eren generalment disciplinats i constants i no gosaven faltar el respecte als seus superiors.

Oriol Colchón
4t ESO

8 comentaris:

S van Roessel ha dit...

Realment penso que has encertat molt en la teva tria: els esclaus no acaparen mai el punt d'atenció i molts cops sempre tenen coses noves que ens sorprenen!! Així que molt bona entrada Oriol :) un tema molt interessant

Laia Fernández ha dit...

la veritat és que no hi ha dret. no hauria d'estar permès que gent treballés per una altre. sense ells moltes persones haurien de canviar. bona entrada oriol

Clàudia Martínez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Clàudia Martínez ha dit...

Quina vida més dura que tenien els esclaus. No eren gaire reconeguts, però sense ells molts rics no se n'haurien ensortit! M'ha agradat Oriol!:D

Joan Giralt ha dit...

Bona entrada Oriol! Ja ho vam treballar a principi de curs però tu has ampliat la informació.

Meritxell Redondo ha dit...

Em sembla molt cruel que arribessin al punt de tenir tant poder com per matar-los i d'haver de comprar la seva llibertat, es un tema molt interessant, bona entrada! :D

Susanna Guerra ha dit...

Els esclaus tenien una vida molt dura i molt injusta, no trobo just que treballessin per altre gent i que a més, els matessin quan volguessin. Tampoc trobo gens just que hagessin de comprar la seva llibertat. És un tema interessant, bona entrada!

Pol Relloso ha dit...

Els esclaus tenien una vida molt dura . m'ha agradat força la teva entrada, el tema és interessant i ho has explicat bé, jo hi adjuntaria un esquema més elaborat que el que ja has posat , però en general molt bona entrada,.Aquí et deixo una pàgina que tracta sobre aquest tema:

http://www.xtec.cat/~sgiralt/labyrinthus/roma/civitas/servus.htm


gràcies per la teva aportació!!!