23 de maig del 2012

ENGINYERIA DE L'IMPERI ROMÀ: FARS I AQÜEDUCTES

Els romans van poder gaudir d'una vida plena de comoditats gràcies als coneixements d'enginyeria que anaven adquirint i als seus invents. Gràcies a això, van aconseguir construir els aqüeductes i els fars.

Els aqüeductes eren molt importants a la vida romana i a les ciutats de l'Imperi, ja que l'aigua era un bé molt preuat. Era una obra pública que permetia transportar l'aigua des de les fonts fins a la ciutat. Eren un canal obert fet de pedra, per on passava l'aigua. Aquesta es movia perquè aquests canals tenien una petita inclinació. 


Aquests canals eren subterranis i quan s'acostaven a les ciutats s'enlairaven i tenien l'aspecte que més el caracteritzava actualment, el que sempre hem vist quan n'anem a visitar algun, tenia una filera d'arcades sobre de les quals hi ha el canal per on passava l'aigua.

Aqüeducte romà de Segòvia




Era habitual que el transport de mercaderies fos per mar però hi havia certs perills per als vaixells. Els perills eren els següents:
  • El mal temps.
  • El vent.
  • Els pirates.
  • Xocar amb caps i esculls.
Per aquests motius es van decidir construir fars en llocs estratègics. Aquests edificis assenyalaven als mariners on estava la costa. Era una torre que podia tenir formes diferents i que tenia un sistema d'il·luminació a la part més alta del far. El sistema més habitual era el foc de llenya o les llànties d'oli d'oliva.




Far romà d'Alexandria



Clara Escarrabill
4t ESO

6 comentaris:

Laia Fernández ha dit...

això vol dir que els romans van ser els primers en fer servir els fars? Si utilitzaven un sistema en que es feia servir el foc de llenya o les llànties d'oli d'oliva, hi havia prou llum? bona entrada!

Àlex Alemán ha dit...

Pel que dius entenc que sí van ser els primers en utilitzar aquesta tècnica. Molt bona entrada!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Osigui que l'ideia d'utilitzar fars va ser dels romans, dels aqüeductes tenia clar que van ser ells però no sabia que els fars també. Es bo saber-ne cada dia més i més dels romans, de les seves activitats i del que feien.
Molt bona entrada!

Yasmina Ketami ha dit...

La majoria de cops els Romans són els primers en descubrir molts avenços que ara utilitzem. El Far es un d'ells i amb una gran utilitat. Quina tecnica d'il.luminació feien servir? i si era algun tipo de flama de foc podía iluminar be tot els que l'envoltaba?
Molt bona entradA!

Pol Relloso ha dit...

Bona entrada , és força interessant. Els Romans van ser uns grans arquitectes de l'historia. Hi has posat un vídeo i això fa que sigui més atractiva a nivell visual. Aquí et deixo més informació sobre aquest tema:
http://www.arteguias.com/arquitectura.htm


Gràcies per la teva aportació!!!

Laura Salcedo ha dit...

Així que els romans van inventar els fars. He trobat informació sobre la enginyeria dels romans, lo que van inventar. Aquí teniu una web:
http://www.spanisharts.com/arquitectura/roma_ingenieria.html

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts