7 de maig del 2012

ACTIVITATS PER A TOTS I A TOTHORA

Tots els membres de la família romana estaven ocupats amb les tasques diàries que tenien. Tot i així, aquestes feines variaven segons la classe social. Per aquesta raó, els esclaus, fossin homes o dones, es passaven tot el dia treballant i els estava prohibit participar en les estones d'oci de la resta dels ciutadans. 
En aquesta entrada, deixarem de banda als pobres esclaus i ens basarem en les persones lliures, aquelles que les activitats que realitzaven variaven segons el moment del dia. 

EL MATÍ

La llum del dia era essencial per les persones, així que s'aixecaven molt aviat. S'aixecaven en horaris diferents segons fos estiu o hivern. A l'estiu es llevaven a 2/4 de 5 i, a l'hivern a 2/4 de 8. És important dir també que se n'anaven a dormir amb la posta de sol. 

                                                              
                                            A trenc d'alba, Panteó de Roma

Dormien amb la roba interior, i abans d'acabar-se de vestir es rentaven cara, braços i cames. La resta del cos se'l rentaven cada vuit dies, quan anaves a les termes. 
Seguidament, venia l' ieantaculum, l'esmorzar, que consistia en pa, formatge, mel, dàtils i olives. Aleshores, cada membre de la família es dedicava a les seves obligacions. El pare de la família que tenia bona economia, rebia els seus client, que venien a saludar al seu patró. La resta del matí, els dedicava a assumptes públics i privats (negocis, visites, assemblees,...)


Però, amb les dones tot era diferent. Havia d'estar a casa teixint, distribuint i controlant el treball dels servents. Diverses esclaves de la casa, eren les encarregades concretament de l'aspecte físic de la senyora de la casa, que havia d'estar impecable. 


Els nens i les nenes, en canvi, anaven des de bon matí a l'escola. Depenent de l'edat de la criatura cursaven una de les tres etapes de l'educació romana. Les nenes, per desgràcia, solien només fer la primera etapa, ja que després es quedaven a casa amb la mare aprenent les tasques que haurien de fer un cop casades. 


EL MIGDIA


Al migdia, per sort d'alguns, acabava la jornada laboral de la majoria de ciutadans romans, però no pels esclaus. Arribava l'hora del prandium, el dinar. Era un àpat molt lleuger que consistia en menjar fred, fruita i vi. A 2/4 de 2 de la tarda (segons el nostre horari), feien la migdiada. 


                                                                 Dinar romà


Amb els nens també era bastant semblant. Tenien permís per anar a casa, dinar i descansar una estona abans de tornar a l'escola. 

LA TARDA


Cada vuit dies a l'època de la República, i molt més sovint durant l'Imperi, els romans prenien un bany: els ciutadans més rics tenien una sala especial a casa seva, on fins i tot a vegades convidaven els seus amics. La gent amb menys classe social anaven als banys públics, les termes, pagant un preu mòdic. 


Les dones també hi podien anar, però l'horari era diferent respecte els dels homes. Si les termes eren molt grans, tant homes com dones podien anar-hi, en sales diferents. 


                             Banys públics romans a Bath, Anglaterra



EL VESPRE


Quan per a nosaltres comença la tarda, per a ells arribava el moment de sopar. Entre les 3 i les 4 de la tarda, després de les tasques laborals i els moments d'oci, començava el principal àpat del dia, la cena, i el més abundant. 


Per als ciutadans amb menys classe socials la jornada acabava quan acabaven de sopar i anaven a dormir. Els que es podien permetre grans banquets, gaudien d'una sobretaula en la qual es bevia bastant i passaven l'estona divertint-se, escoltant música, contemplant mims, ballant,... fins ben entrada la nit. 



                                                        Sopar romà


QUÈ EN PENSEU DEL DIA A DIA DELS ROMANS? I DE LA DIFERÈNCIA DELS MÉS RICS I MÉS POBRES?


Laia Fernández 
4t ESO

8 comentaris:

Mireia Pujol ha dit...

M'ha agradat l'entrada, perque sempre ens havien explicat les costums més generals, però mai el seu dia a dia. Però tinc un parell de dubtes; a l'entrada hi ha una fotografia que es pot veure els romans estirats sobre una taula menjant, ho feien així? I el segon dubte és que els nens i les nenes, també anaven a les termes? Perque si no era així, com es rentaven i cuidaven la seva higene personal? Gràcies!

Júlia Gasull ha dit...

M'ha agradat molt el comentari. Quan s'ha parlat del que feien les dones, que era controlar que els esclaus i esclaves fessin el seu treball, hi havien vegades que, com que el marit no era a casa, algunes dones tenien a algun esclau com a amant. I perquè els esclaus no deixessin embarassades a les dones, i el més important, que les dones no els hi possèssin banyes als seus marits, el que es feia era "capar" a l'esclau perquè si passava alguna cosa entre ell i la dona només siguessin petons.

Rosa Galán ha dit...

M'ha soptat molt veure la vida que tenien els Romans.
No m'ha extranyat que les noies no poguessin tenir estudis ni res perquè abans les coses eren així pero no em sembla bé.
Tinc un dubte, les dones al migdia, també tenien temps de fer la migdiada?
Bona entrada!

Susanna Guerra Sala ha dit...

Tenia una idea de com eren els costums dels romans, però mai havia sabut què feien dia a dia. No sabia que anessin cada vuit dies als termes i que dormissin només amb roba interior. Aqui deixo un enllaç amb informació relacionada amb l'entrada: http://www.slideshare.net/guest0b0682/romans-1163332. Bona entrada!

Luisa Manni ha dit...

Ja havia sentit parlar del dia a dia dels romans, però no ho sabia tot, per exemple lo de les dones m'ha semblat molt fort, l'entrada en general m'ha semblat molt interessant, tot i que no hem semblen bé algunes coses. Molt bona entrada:)

Pol Relloso ha dit...

m'ha agradat força la teva entrada, el tema és interessant i ho has explicat bé, jo hi adjuntaria un vídeo, però en general molt bona entrada, no sabia que els romans tinguessin aquest dia a dia.Aquí et deixo una pàgina que tracta sobre aquest tema:
http://www.santiagoapostol.net/latin/vida_roma.html

gràcies per la teva aportació!!!

Juhy Javier Dominguez ha dit...

Està molt bé l'entrada perquè tenim l'idea de com era el dia dia dels romans i que feien en el seu temps lliures o quan estaven amb la família. M'ha cridat l'antenció això de que les noies no puguin tenir estudis, peroò com les coses abans eren diferents i més dures doncs suposo que no tothom s'ho podia permitir.

Laura Salcedo ha dit...

Mai ens havien dit lo que feien al dia a dia. No sabia que es rentessin cada 8 dies. A mi em sembla injust que els "pobres" tinguessin que pagar per anar a les termes.Però com es que els nens feien tres etapes en l'escola i les noies una?

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts