LA ROMANITZACIÓ

Antigament no hi havia ciutats sinó poblats, normalment construïts en llocs elevats , només els nuclis com Emporion es poden considerar urbans.

A partir del 218 a.C, els romans arriben a Tarraco. Allà es va fer una plaça forta que al cap del temps es va considerar la primera ciutat romana de Catalunya.

Al 100 aC van començar un procés de colonització, basat en el repartiment de les terres per als veterans de l’exèrcit i formant
unes ciutats de gran importància al llarg del territori català: Ilerda (Lleida), Baetulo (Badalona),Iluro (Mataró), i Tarraco (Tarragona).



Ens van aportar nous conreus com la vinya i l’olivera.
El llarg procés de transformació de la societat indígena va ser possible gràcies a factors com:

- El dret a la ciutadania.

- La fundació de colònies i el sistema de municipis.
- L’exèrcit, un dels principals elements de transmissió de la llengua i nucli
important de nous pobladors.

- La llengua, l’aprenentatge i l’ús de la qual eren necessaris per a les relacions

comercials i sociopolítiques amb els romans.
- La xarxa de vies de comunicació, que va facilitar les relacions de les ciutats i
els habitants d’hispània entre sí i amb la
metròpolis.






ADMINISTRACIÓ DE LES PROVÍNCIES

Els nuclis de població més importants van ser les colònies i els municipis.
Les colònies eren poblacions de nova creació i els seus òrgans de govern eren una reproducció dels de Roma, però a petita escala.


Algunes colònies eren Tarraco
(Tarragona),

Barcino (Barcelona), Valentia (València), Corduba (Còrdova) i Caesaraugusta ( Saragossa).
Els municipis eren comunitats que ja existien abans que arribessin els romans. Tenien un cert grau d’autonomia, però depenien del governador de la província en virtut d’un tractat. Alguns municipis eren Pompaelo ( Pamplona), Ilerda, (Lleida), Osca ( Osca), Salamantica( Salamanca), Hispalis ( Sevills), Lucus Augusti ( Lugo).




LA CIVITAS ROMANA


Ser ciutadà romà significava estar exempt de moltes càrregues i impostos i gaudir d’avantatges jurídics. El procés de romanització pretenia incloure en els sistemes ideològics i culturals romans els habitants indígenes per a convertir-los en ciutadans i obtenir una major cohesió de l’imperi.


La ciutadania s’atorgava com a recompensa per un servei militar heroic, com a mitjà per atreure les famílies indígenes po
deroses o per concessió a un municipi sencer. L’emperador Caracal·la va estendre la ciutadania a tots els habitants de l’imperi l’any 212 dC.








ciutadans romans

ALGUNES PERSONALITATS HISPANES

Hispania va aportar a l’imperi grans personalitats en l’àmbit cultural i fins i tot, emperadors. De Corduba procedien Sèneca, preceptor de Neró i reconegut filòsof; Lucà, autor d’una important epopeia sobre la guerra entre Cèsar i Pompeu; i Pomponi Mela, que va escriure una Geografia.

Altres autors també d’ori
gen hispà van ser Columel·la, de Gades (Cadis), Marcial, de Bilbilis (Calataiud) i Quintilià, de Calagurris (Calahorra). Els emperadors, Trajà i Adrià eren d’Italica (Santiponce, sevills) i Teodosi de Cauca
Tarraco (Coca, Segòvia)


A continuació us deixo un vídeo de La Romanització:





Comentaris

Jony ha dit…
Molt bé Cristina per aquesta informació sobre el món romà, ens has explicat en que consistien els poblats,les colònies els ciutadans i a més per finalitzar ens has deleitat amb un video.Molt bé, només com a recomanació et diria que quan facis una entrada al bloc hauries de ficar un titol.Gràcies per la feina
mireia ha dit…
Està tot molt ben explicat, hi ha algunes coses que les hem estudiat aquest any nosaltres.
Duna* ha dit…
És molt interresant saber la distrubució que van establir els romans a Catalunya, perquè en la majoria de ciutats encara perdura.

A més a més el trimestres passat, com diu la Mireia, vem estudiar alguns dels noms que els romans havien posat a les ciutats catalanes.
Judith ha dit…
Aquest article és molt interessant perquè hi han coses de la romanització que cal saber, i com diuen les meves companyes a més a més ens has fet u repás d'aquest article que vam estudiar el trimestre anterior i això ens ha fet refrescar la mémoria, de com van conquistar els romans.
Elena ha dit…
Molt interessant la nova entrada. Tot i així, nosaltres ja hem estudiat algunes coses trimestres anteriors, tal i com diuen les de la classe.
Molt bé !
unpetó
C ha dit…
Em sembla molt bé sintetitzar tanta informació complexa en un sol article. It's very interesting!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES