19 de maig del 2009

RETÒRICA I ORATÒRIA

A través de Ciceró, parlàvem sobre la importància de la oratòria i la retòrica en defierents àmbits, com la política (d'aquí el seu naixement i punt àlgid). Aquí teniu una mostra, ben actual, de la importància de saber dir allò que es vol de la manera més adient. Espero que amb aquets dos vídeos, veieu les diferències i pugueu fer una relfexió d'aquest gènere, que malauradament es perd.


Estic segura que no us deixaran igual aquests vídeos i tindreu ganes de comentar alguna de les vostres relfexions al respecte, sense perdre de vista el tema que ens ocupa! ;)








10 comentaris:

Montse ha dit...

Aquest nen fa por!!!
Però la Majka té raó, és important saber dir el que es vol dir.

Anònim ha dit...

Començarem per l'últim... que és el que trobo més incoherent... es veu clarament que la noia no sabia què dir i donava voltes a res en concret (la pobre s'assembla a nosaltes quan escribim una biblia a un examen sense dir res xD)

El de L'Aznar... sense paraules, a vegades més val callar i dissimular que no saps absolutament d'un tema, que obrir la boca i no deixar cap dubte jajaja m'ha fet gracia tot i això...

i finalment el nen... sembla mentida l'edat que té i més tot el que treu en dos minuts xD es veu que sap parlar i que té les idees clares... o que sap memoritzar molt bé tot allò que li diuen... en fi, per a opinions...

I a tot això dir que sí... la oratòria s'està perdent i personalment trobo que és una eina d'autodefensa molt bona i accessible a tothom...

Noe ha dit...

realment.. a qual mejor ¬¬
quina pena de gent

el primer em sembla un pobre nen que li han menjar el cap.. (però bé, hi ha opinions per tot). tot i així amb la seva eloquatio aconsegueix que tota la gent de la sala l'aplaudeixi i li doni la raó. sap on ha de fer les pauses perquè crear intriga o perquè la gent l'aplaudeixi... qui li haurà ensenyat això?

de l'Aznar... només dir que no se li dóna massa fer parlar en català tot i que digui que ho fa en "circulos reducidos".

i de la última "mis carolina del sur".. aqui està el problema del món... perquè claaaaaaar, els americans no saben ni on viuen perquè NO HI HA MAPES?! que fuerte.. no perquè es pensin el centre del món i no donguin importància a la resta de països.. no noo perquè no tenen mapes!!

UBI SUNT ?!?

Rakel ha dit...

Bé, jo començo pel primer.
El nen superdotat o que li han inflat el cap...s'ha de dir que el nen té la oratòria molt ben estudiada, perquè pel que he pogut veure l'utilitza bastant bé. Fa servir les tècniques que ja sabem (ejem, o hauriem de saber) com l'eloqutio (ja que troba les paraules adecuades en cada moment) la dispositio (tot molt ben planificat i ordenat) i la actio, sobretot, perquè moures, es mou.
Però alhora té les parts de l'oratòria bastant ben organitzades, perquè introdueix el tema, dóna argument, rebat possibles queixes...
Però personalment estic d'acord amb la Montse, aquest nen fa por!

El segon, l'Aznar...
No se si tinc gaires paraules per descriure'l...però "si al hablar no has de agradar, es mejor callar" diuen, i aquest home ja s'ho podria aplicar...
Realment l'home no té ni idea del que parla, perquè a la vista està que català català no en sap gaire (perquè el: "no es trata..." ami no hem deixa indiferent). Per tant observem que no té gaire idea de oratòria.

I per últim la miss aquesta. Que si el d'abans tenia poca idea...aquesta menys encara. Ella utilitza el típic sistema de donar voltes a un tema sense saber de que parles, utilitza les mítiques "muletilles" com: el mm...si, mm... que no donen cap tipus de continuitat al discurs, però ella es deu entendre, en fi Intelligentis pauca (diuen).
Sense observar que no té ni idea de que contestar, perquè la resposta: A EEUU molts no tenen mapes...En fi, millor ho deixo.

Jo només dic que si Ciceró aixequés el cap tornaria a la tomba de cop!
I si, tot una llàstima que l'oratòria esigui en decadència... perquè és un bon recurs.

AnaPovea ha dit...

1.
Sobre el contingut del primer video no vull dir res que em treurien el comentari i prefereixo callar. Però bueno s'ha de dir que el ... noi... té una bona base de oratoria. He estat investigant sobre ell i he acabat en una entrevista on deia que porta des dels 3 anys sent predicador i que va aprendre a llegir a aquesta edat.
A per cert... una petita informació que m'ha fet gràcia, no tanta en veritat. Diu que de gran vol ser predicador i president.
Ho deixo aquí.

2. Diu que l'utilitza en àmbits reduits. En fi sense comentaris sobre el tema. Recordeu que aquest home va ser presient durant 8 anys.
I d'oratoria no en parlem aquí no?


3. Mmmmmmmmmmmmmm, mmmmmmm, si es que no... emmm tenen mapes.
Oratoria... si.


Disculpeu si algú s'ha sentit ofès pel comentari però és el que penso i no ho canviaré estigui al blog, a clase o al bar de davant de casa meva.

Teresa ha dit...

Jo voto pel vídeo de la miss. M'he quedat amb la boca oberta i tinc por que m'hi entrin mosques...

Jony ha dit...

molt interessant. la veritat es que estic d' acord amb l'Alexandra quan diu que la oratoria és una eina d'autodefensa molt útil però ara s' està perdent. En els tres videos es pot veure la eina de ka oratoria amb tres modalitats diferents

Michele. ha dit...

Jajajaja senzillament genial, ara entenc per què vas dir que ens agradarien els vídeos d'aquest article.

Comencem pel tercer, que és amb el que he rigut més. A veure... transcripció (fragments especialment descollonants -suplico perdó i benevolència per emprar una paraula tant burda enmig de l'eloqüència que ens mostra la nostra estimadíssima Miss souz carolaina): "Personalmente creo que los americanos de EE.UU. no son capaces de hacerlo porque... er... algunas personas... por ahí, en nuestra nacion... no tienen mapas (jajajaja) y creo que nuestra educación como la de Sudáfrica y Irak...
(nota a peu de pàgina: sí, senyores i senyors: compara l'educació aplicada als EUA amb la de Sudàfrica i Irak; o la dels dos últims és la hòstia tenint en compte que són països amb situació de país desenvolupat, o és que la de la primera potència mundial és de p... pena, i tenint en compte com parla no m'estranyaria aquesta última idea. Continuem:)
...y todos esos lugares
(nota 2: es nota que la majoria dels americans, a part de no saber situar el seu país en un mapamundi, no tenen ni idea d'on cauen la resta de països del món)
"yo creo que ellos deberían... (la predicadora ens mostra la seva capacitat de fer d'oradora: es posa guenya, "estruja" el seu cervellet , se li escapa un pet, li baixa la regla, resa a Déu i als déus de l'illa de Pasqua, i implora al nostre bon amic Ciceró que la inspiri, i ens surt amb una frase genial i fora de context)
"nuestra educación aquí! en USA... deberían ayudar a USA
(nota 3: qui? els xinesos? els Europeus? els Japonesos, Vietnamites, Salvadorenys, Nicas? el Pare Noel? La mare de Déu de Montserrat? Oh, déu meu cocacolero(per si de cas existeixes), ajuda la ignorància i la incompetència dels americanes!!)
... Deberían ayudar Sudáfrica, deberían ayudar Irak y a los países asiáticos (Cf nota 3) Y así seremos capaces de construir nuestro futuro para nuestros niños".
I sí, "thank you very much, Souz Carolaina" per una bona estona de riure de les parides que has arribat a deixar anar en menys de 48 segons. Si ens haguéssim de guiar pel teu exemple, la humanitat asseguraria que "las rubias son tontas", però per sort no és així.
i els altres dos els poso en comentaris diferents, que aquest ja és prou llarg per a sí sol.

Michele. ha dit...

sobre el segon vídeo:

Nota Bene que és una part del programa del tomàtic (diria) que feia segles que no veia.
El nostre amic bigoticoadolfer comença així:
"la lengua catalana es una de las expresiones más completas, más... er... perfectas que yo conozco desde el punto de vista de lo que puede ser el lenguaje"
(nota 1: "expresión completa"... què se suposa que vol dir? Ja que el català fa expresiones completas, penso, el podria fer servir, perquè pel que es veu el seu castellà no li permet expresarse completamente, no s'entén el que diu. Com es pot arribar a ser president amb una retòrica tant miserable? Seguim:)
-NB que parla català com un borratxo. Serà que, en els seus "círculos reducidos" (és a dir, el gos, el conill i la seva veïna sorda, a més d'uns quants col·legues feixistes i uns quants companys de l'Opus) sol prendre's unes copetes de més...-
"no es tracta de si el català o el castellà es parlen més o menys a Catalunya".
(nota 2: no, és clar, es tracta de si es parlen més o menys a Castella i Lleó, o a extremadura, o de si es parlen a Sant Sebastià en comptes de l'euskera)
ens saltem un trosset i veiem que balbuceja unes quantes paraules catastellanes inconnexes que semblen la destrucció cubista d'un poema català. "es que a mí me parece espeluznante jajaj".
I llavors la gran frase:
"Jo sóc e'panyol, E per tant... E per tant... també jo sóc... sort que s'ha tallat el vídeo.

no m'estranya que sigui persona non grata a l'autònoma.

Sobre el primer vídeo... si no fos per les parides que arriba a deixar anar, la cara de mico que té (perquè, amb la cara de mico que té, desmenteix qualsevol dubte que es pugui tenir sobre la teoria de l'evolució) me'l podria arribar a creure i tot, igual que la colla de fanàtics que l'aclamen amb una curiosa semblança als crits dels goril·les. Es nota que és un orador nat, però és un dels personatges terriblement perillosos. Si aquest nano arriba a president, "el mundo está en peligro" (supermaaan, on ets quan se't necessita?! ah, ja ho sé, estàs buscant armes nuclears a l'Irak). La manera de fer els discursos em recorda vagament a la retòrica d'Hugo Chávez, o a la de Hitler, imitada de manera sublim per Charles Chaplin a la pel·lícula El Gran Dictador, que recomano a tothom: el discurs final, a part de ser -crec jo- molt valuós, es una mostra perfecta de l'habilitat i el poder de la retòrica.
I, ja que estem amb el tema, recomano una altra pel·lícula, de l'any de l'aparició dels polls però igualment bona: Cyrano de Bergerac (adaptació cinematogràfica de la novel·la de Daniel Defoe: allò sí que és retòrica!).

Anna ha dit...

Holaaa!
Senzillament m'he quedat parada veient aquests videos...
El primer dels tres del nen petit crec que li han menjat molt però molt el cap, no pot ser que ja des de tant petit s'expressi d'aquesta manera si just comença a saber coses...la veritat les vegades que crida tan convençut fa una mica de...por

El de l'Aznar...de veritat és català el que intenta parlar? a vegades ni llegint els subtítols entenia el que deia i ho posava una i una altra vegada i res...

El terçer video em sembla que ja l'havia vist alguna vegada d'aquells que surten "los más vistos"... i no hi ha comentaris...sincerament...després es qüestiona el nivell de geografia que tenen als EUA, però és que realment no és gaire bó...
i això de relacionar l'educació dels EUA amb la de Sud-Àfrica o Irak :S ?? Crec que no sap molt bé el que diu definitivament.

En conclusió crec que l'oratòria és un bon recurs, però que se li ha de donar un bon ús...

Petonss

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts