L'INFRAMON GREC
L'inframon a l'antiga Grècia era el regne, dirigit pel déu Hades, on vivien les ànimes de les persones que havien mort. Al principi era un lloc desagradable on ningú volia anar, però aquesta perspectiva va canviar a partir del segle VI aC, quan es va començar a veure l'inframon des d'una manera ètica. On les ànimes es dividien segons si havien sigut justes o no, depèn del seu comportament en el món dels vius, rebien premis o càstigs.
Existeixen dues versions respecte a l'inframon, la d'Homer i la de Virgili. Segons el primer, el regne dels morts era un lloc irreal, era més aviat un somni. Mentre que per Virgili, sí que era real i seguia un viatge concret. Nosaltres ens centrarem en la versió d'aquest últim i en aquesta entrada us explicaré el viatge que seguien les ànimes per arribar a l'inframon i un cop dins d'aquest.
Un cop travessat els rius arribaven a la porta del regne dels morts que estava vigilada per Cèrber, un gos de tres caps amb cos de serp que es trobava lligat a la porta custodiant la seva entrada. Aquest permetia entrar a totes les ànimes, però un cop havies entrat ja no et deixava sortir. En entrar, les ànimes eren jutjades per Minos, Èac i Radamant, els que decidien si havien d'anar als Camps Elisis o al Tàrtar.
CAMPS ELISIS
TÀRTAR
RIUS
Una de les característiques principals de l'Inframon és la quantitat de rius que hi ha, en total sumen cinc rius amb diferents funcions:
- Estígia: és el riu que fa de frontera i indica el límit entre la terra dels vius i la dels morts. Aquest és el riu de l'odi i dels juraments irrompibles, de fet, nombroses vegades es representa als déus fent juraments al costat d'aquest riu.
- Aqueront: és el riu del dolor i la pena, per aquest motiu és negre i profund.
- Cocit: el riu de la lamentació i les queixes de dolor.
- Flegetont: és un riu de foc pel qual s'arribava al Tàrtar.
- Lete: el riu de l'oblit, les ànimes mortes havien de veure de les seves aigües perquè poguessin oblidar la seva vida a la terra dels vius.
Comentaris