EL MITE D'ATENA

Atena és una de les deesses més importants de la mitologia grega. Coneguda com la deessa de la saviesa i la guerra. Atena també és la protectora d'Atenes, una ciutat que té el seu nom gràcies a un dels mites més famosos.

El naixement d'Atena és un dels naixements més importants de la mitologia. Hi havia una profecia que deia que el fill de Metis destronaria a Zeus, per evitar-ho es va empassar a Metis quan estava embarassada. Temps després, Zeus va començar a patir un mal de cap insuportable. Hefest el deu del foc i la forja, va obrir-li el cap amb una destral per veure que passava i d'allà va sortir Atena, ja adulta i armada.

Com que havia nascut del cap de Zeus, es creia que el seu do més gran era la saviesa, i per això va ser la seva filla predilecta que significa que Zeus la tenia més estima i la tractava amb preferència perquè ella simbolitzava la saviesa i la justícia, dues qualitats que eren bastant importants per a ell com a líder dels déus.



     Naixement d'Atena 437-432 aC - Museu de l'Acròpolis d'Atenes

El concurs per Atenes, és un dels mites sobre Atena, el qual és molt conegut, explica com ella va arribar a ser la protectora de la ciutat d'Atenes. Segons la llegenda Posidó el déu del mar i Atena van competir per veure qui es convertiria en el déu protector de la ciutat. Posidó va oferir un regal espectacular, un riu d'aigua salada. Tot i que era espectacular els Atenesos aviat es van adonar que no podien utilitzar aquesta aigua per les seves necessitats diàries.

Atena, en canvi, va plantar un arbre d'olivera i va ensenyar als atenesos a cultivar-lo per poder obtenir oli d'oliva. Un producte molt valuós per a l'alimentació, la llum o la medicina. La seva ofrena va ser considerada molt més útil que la de Posidó i els atenesos van decidir que Atena seria la seva deessa protectora. Així va ser com va néixer la ciutat d'Atenes en honor a ella. 


      Escola d'Atenes, 1510-1512, Museu Vaticà

A continuació un vídeo dels mites d'Atena:


Júlia Romero
1r Batx

Comentaris

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)