EL MITE DE PROMETEU

Prometeu fou un tità de l'antiga Grècia,  fill de Jàpet i de la nimfa Clímene.
Juntament amb el seu germà Epimeteu eren els encarregats de crear la humanitat juntament amb els animals i eren els responsables de facilitar-lis el que fos necessari per poder viure.
Epimeteu, començà creant els animals obsequiant-los amb un cos resistent per poder seguir el cicle de la vida i amb unes qualitats com la força, la rapidesa... Però a l'hora de crear uns éssers superiors als animals (els homes) no va saber com fer-ho i va demanar ajut al seu germà.
Prometeu, fou qui finalment creà els homes modelant-los amb argila, obsequiant-los amb unes capacitats superiors a la dels animals com la capacitat per treballar, construir... I, el fet més important: Els va atorgar el foc.

Zeus, que no n'estava d'acord perquè el foc era considerat un element diví, va decidir castigar a la humanitat creant la primera dona que els portaria les majors desgràcies: Pandora, una dona plena de les millors qualitats existents però amb un únic defecte: La tafaneria
Pandora, Jules Joseph Lefebvre: 1882
Zeus, doncs, va lliurar a Pometeu la bonica dona per fer-la la seva esposa però aquest, la rebutjà. I Zeus decidí lliurar la dona a Epimeteu, qui l'acceptà sense cap problema. Però, El gran deu, el dia del matrimoni, li donà com a regal als joves una capsa que no podien obrir fins passat 1 dia, malgrat la tafaneria de Pandora, no va poder resistir-se i la obrí. 
De la capsa en van sortir la crueltat, les desgràcies, el patiment, les malalties, les guerres... i quan Pandora s'adonà del que havia fet, va tancar la capsa deixant-hi a dins, l'únic element que ajuda a superar els mals moments: L'esperança.

Quan Prometeu s'assabentà del que havia passat, fou tant gran la seva ira que va decidir venjar-se de Zeus de la següent manera:
Va sacrificar 2 toros i va decidir fer 2 piles: En una hi va posar les parts comestibles dels animals, coberts d'una manera poc agradable, i en l'altre, va posar-hi els ossos dels animals coberts amb la pell dels mateixos. Quan acabà va fer triar a Zeus una pila.
Quan Zeus va veure l'engany, va manar a Hermes que encadenés a Prometeu dins d'una cova on es donaria a fi el seu càstig: Cada nit, una àliga li rossegaria el fetge durant 30 mil anys però sense provocar-li la mort, ja que el fetge s'aniria regenerant per si sol. 

Actualment, el mite de Prometeu es veu reflectit en la literatura, com és el cas del llibre de Frankenstein.




Gabriela Núñez
1 batx

Comentaris

Carla Erra ha dit…
Una explicació excel·lent del mite, amb una referència a l'actualitat que potser un cop havent llegit Frankenstein no tothom ho veu. Tot i això, jo destacaria més la part d'atorgar la intel·ligència a l'home, ja que el tenir la raó i la capacitat de pensar, és el que realment diferencia els humans dels animals i un dels punts que segurament volien fer veure amb aquest mite.
Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES