18 de juny de 2019

LUCRÈCIA

Lucrècia fou una figura femenina molt important i llegendària per la història de Roma, filla de l'important romà Espuri Lucreci Triciptí. Tot comença durant el regnat de Tarquini el Superb (535 a.C al 510 a.C).

           Lucrècia, Damià Campeny, 1804
Mite de Lucrècia: Aquesta jove fou una de les primeres "heroïnes" de la historia de Roma, dona de Juni Brutus. 
Però, tot comença quan Tarquini  desperta el seu interès per la bella Lucrècia. Aquest, intentava seduir-la però tots els seus intents van fer fallida i, aprofitant l'absència del seu pare Sext Tarquini envià a guerrejar a Brutus (home de Lucrècia) fora de Roma.

I en un moment donat, desesperat, Tarquini el Superb va forçar Lucrècia a l'adulteri per mitjà d'amenaces: Si ella no cedia a estar amb ell, mataria el seu esclau i el posaria nuu al seu costat i després simularia haver venjat l'honor del seu marit.
L'endemà, davant del seu pare i del seu marit, desesperada, els va explicar tot el que havia passat i va dir:  " Però... Només el meu cos està tacat: La meva ànima és pura. La meva mort ho testificarà" i tot seguit es suïcidà enfonsant-se un punyal al cor.

Aquest acte heroic va animar els romans a la insurrecció que va destronar la monarquia etrusca.


Gabriela Núñez
1r batx

2 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

La llegenda de Lucrècia la va narrar Titus Livi, aquesta història va servir de preàmbul a la caiguda de la Monarquia Romana i va donar lloc a la República.
Molt interessant!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

Lucrècia ha estat un dels personatges que ha inspirat més als escriptors, des dels clàssics fins a William Shakespeare que el 1594 va escriure un poema titulat "La violació de Lucrècia". Els compositors també van utilitzar el mite per fer grans òperes utilitzant, molts d'ells el mateix títol que Shakespare. Bona feina!