15 de març del 2018

POMPEIA

Pompeia és una ciutat de la província de Nàpols, a la Campània, Itàlia. Situada a la falda meridional del Vesuvi, a la plana del riu Sarno, la qual els romans anomenaven Pompeii. Aquesta ciutat va ser ocupada inicialment pels oscs, després va passar a ser dels etruscs i més tard pel samnites. L'any 310 aC va passar a ser part de la Campània romana. 

Ruïnes de Pompeia amb el Vesubi de fons
La ciutat servia de port a les poblacions de l'interior, des del final de la República, era lloc d'estiueig per als romans opulents; Ciceró hi tenia una vil·la.
Molt danyada per un terratrèmol el 63 aC, i en plena reconstrucció, fou completament sepultada per la gran erupció del Vesuvi l'agost del 79 dC sota una capa de cendres i de pedruscalls eruptius, que assolí un gruix de sis a set metres. S'ha calculat que dels 10.000 habitants que es creu que vivien a Pompeia en aquella època, en van morir un 2.000.
L'erupció del Vesuvi representada a la pel·lícula "Pompeii"
Es va perdre gairebé memòria de la ciutat, fins que l'any 1594, l'arquitecte Domenico Fontana, va descobrir inscripcions epigràfiques i fins i tot edificis amb les parets pintades al fresc.

Les primeres excavacions a Pompeia es van fer el 1748. Cada vegada que es descobria un edifici més, s'anava recuperant obres d'art i objectes. Aquestes excavacions ens permeten reconstruir els aspectes social, la vida quotidiana, cultural, econòmica i mundana de la ciutat.


Els habitants petrificats per l'erupció
Avui dia, Pompeia es presenta davant els ulls dels visitants i els transporta al dia en què el volcà va explotar. Tot sembla que encara sigui viu: la tragèdia de Pompeia no ha destruït la ciutat sinó que ha aturat el temps per acabar-la restituint amb l'aspecte que tenia aquell dia concret de l'lany 79.

Cliqueu aquí per veure més ruïnes.

Aquí adjunto una animació del dia de la catàstrofe:



Èlia Vilà 
1r Batx

4 comentaris:

Anònim ha dit...

El Vesuvi és, sens dubte, el pilar de la història de la ciutat de Pompeia. Les seves nombroses erupcions (com la més important, que es va produir l'any 79) han marcat la seva història.
Les cendres de les erupcions encara són presents en una ciutat on, després de quedar deshabitada, només en queden les restes més testimonials.

Unknown ha dit...

Pompeia és un perfecte exemple d'un desastre natural. En aquella època, probablement van culpar a Hefest, o a algun altre déu, però avui sabem que va ser per una erupció del Vesuvi. Una entrada certament molt interessant!

Unknown ha dit...

Bona entrada Èlia, m'és molt dificil d'imaginar-me com va poguer passar aquesta catastrofe. Ha de ser impactant veure en directe totes aquestes figures estirades al terra i imaginar-te com devien veure la seva mort propera.

Anònim ha dit...

M’ha agradat molt descobrir els detalls sobre aquesta tragèdia de l’any 79, ja que jo ja n’havia sentit a parlar però no amb tant de detall com en aquesta entrada. Tot hi aixi m’agraderia saber si a part dels morts, també hi van haver ferits, i també el nombre de ferits. ( en cas de que n’hi haguessin)

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts