9 de març del 2018

ÀRTEMIS

Àrtemis també dita Diana, filla de Zeus i de Leto,era deessa de la caça, dels animals salvatges, del part, de la naturalesa, de les collites i de la lluna. Tradicionalment amiga i protectora de la joventut, especialment de les noies, però tot i així Àrtemis va impedir que els grecs marxessin de Troia durant la guerra mentre no li oferissin el sacrifici d'una donzella. Just abans del sacrifici ella va rescatar la víctima, Ifigènia.

Diana de Versalles, còpia romana d'un original
 del s. IV a.C., Museé du Louvre, París
Àrtemis anava armada amb arc i fletxes, armes amb que sovint castigava als mortals que l'ofenien. En altres llegendes, és lloada per proporcionar una mort dolça i plàcida a les noies joves que moren durant el part. Es queda tota la seva vida verge i jove. Era cruel i venjativa, anava vestida amb una túnica curta i sempre anava amb un grup de cérvols o amb gossos.
Va néixer a Delos i just al néixer va ajudar a la seva mare a parir el seu germà bessó Apol·lo, per això és la deessa del part.

Mite d'Acteó
Uns dels mites de Àrtemis és el d'Acteó, aquest mite comença quan Àrtemis s'està banyant al riu quan de sobte, nota que l'estant observant i descobreix que qui l'observa és Acteó, un molt bon caçador que sempre va amb els seus gossos de caça que no ha pogut estar de la curiositat i s'ha parat a mirar com Àrtemis es banyava despullada al riu. Quan Àrtemis se n'adona de que Acteó l'està mirant li envia un malefici i de cop Acteó es converteix en un cérvol i es menjat pel seus gossos de caça.

                  
Clara Serrat 
4 ESO

5 comentaris:

Unknown ha dit...

Bona entrada Clara, m'ha sorprès molt la part de que quan va néixer, immediatament va ajudar a parir a la seva mare el seu germà bessó.

Unknown ha dit...

També hi ha un altre mite en el qual s'enamora d'Arió però la història no acaba gaire bé i ell acaba convertit en una constel·lació. Bona entrada!

Unknown ha dit...

Àrtemis és un gran exemple de dona forta i independent, ja que en aquell temps les donzelles no eren considerades persones independents i fortes per elles mateixes. Tot un exemple. Una entrada molt interessant!

Karina Szabo ha dit...

Molt bona aquesta entrada. Trobo molt correcta la forma del redactat. Gran tema per fer un escrit, i, Àrtemis, gran exemple de dona.

helena rovira ha dit...

És interessant veure com la deessa de la caça és una figura femenina, ja que la caça sempre ha estat més "feta" per els homes.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts