22 de març del 2018

HÈRACLES, L'HEROI GREC

Hèracles, més conegut pel nom d'Hèrcules, va ser fruit de la relació de Zeus amb Alcmena, esposa d'Amfitrió. La gran bellesa d'Alcmena va captivar Zeus, però el seu desig es veia frustrat per la honestedat i la lleialtat d'ella. Així que el déu va aprofitar que el seu marit, Amfitrió, va haver d'emprendre una expedició militar contra els telebeus per aproximar-se a ella sota l'aparença d'Amfitrió. Alcmena, enganyada, va passar tota la nit amb Zeus, una nit que no va ser com qualsevol, ja que, atès que per voler estar més temps amb ella, el déu la va allargar més del compte sense alterar l'ordre del temps ja que va escurçar les nits següents. A la seva tornada, Amfitrió va passar la nit amb la seva esposa i va descobrir la infidelitat d'aquesta. Alcmena però estava segura de la seva fidelitat. El seu marit no es va retreure de voler castigar-la i per això Zeus ho va impedir revelant el seu engany. També va advertir Amfitrió que Alcmena tindria dos fills, fruit de la doble unió, en un mateix part i de pares diferents; un de seu i un altre del déu. 

Alcmena va donar a llum els infants: Íficles, fill d'Amfitrió i Alcides (més tard Hèracles), fill de Zeus. Es diu que el dia del seu naixement va ressonar el tro a Tebes amb un furiós estrèpit anunciant la glòria del fill de l'amo i senyor de l'Olimp. De seguida Hèracles (Alcides) va ser objecte d'odi d'Hera, la muller de Zeus, gelosa de tot fill il·legítim del seu marit, i va enviar dues serps a la cambra dels nadons. Mentre Íficles plorava i xisclava, el seu germà, Hèracles, les va escanyar, demostrant ser digne fill del déu. Va ser en aquest moment en el que Amfitrió es va adonar de quin dels dos era el fill de Zeus. 


ELS DOTZE TREBALLS D'HÈRACLES

Hèracles es va casar amb la filla de Creont d Tebes, Mègara, amb la qual va tenir diversos fills. Però Hera, en un atac de rancúnia contra el fill bastard de Zeus, va provocar-li a Hèracles un terrible atac de bogeria en el qual va matar els seus propis fills i els d'Euristeu. En quant va recuperar el seny es va adreçar a l'Oracle de Delfos per tal de trobar una manera d'expiar el seu gran crim. L'Oracle li va ordenar canviar-se el nom d'Alcides pel d'Hèralces ("la glòria d'Hera") i posar-se al servei d'Euristeu durant 12 anys. Aquest li va encomanar 12 feines que sabia que només podria aconseguir l'heroi i Hèracles les va acomplir.

I. El lleò de Nèmea
Ningú podia aconseguir caçar el terrible lleó de Nèmea essent aquest invulnerable a qualsevol arma. Hèracles el va escanyar amb els seus braços i es va posar la seva pell com a abric. El lleó es va convertir en la constel·lació amb el mateix nom
Hèracles i el lléo de Nèmea - Francisco de Zurbarán
II. La Hidra de Lerna
La Hidra, un monstre en forma de serp amb múltiples caps va ser assassinada per Hèracles.

Hèracles i l'hidra de Lerna- Gustave Moreau (1875-76)
III. El senglar d'Erimant
Hèracles va caçar un senglar dels boscos d'Erimant i el portà viu a Eristeu.

IV. La cerva de Cerínia
Euristeu li va ordenar portar-li viva una cerca amb peünyes de bronze i banyes d'or, propietat d'Artemisa. 

V. Les aus del llac Estímfal
Euristeu li ordenà a Hèracles expulsar unes aus amb plomes, bec i urpes d'or que atacaven bestiar i homes.

VI. Els estables d'Augias
Tots els dominis del rei d'Èlida estaven coberts pels excrements de les seves vaques, l'heroi ho va netejar tot desviant dos rius perquè les seves aigües s'ho emportessin tot.

VII. El toro de Creta
El Minotaure, criatura creada per Posidó, corria devastant-ho tot arreu de l'illa de Creta fins que Hèracles el va dur a Micenes i el va alliberar.

VIII. Les eugues de Diomedes
El rei Diomedes tenia quatre eugues que menjaven carn humana, Hèracles les va tornar manses i les va consagrar a Hera.

IX. El cinturó d'Hipòlita
Hipòlita era la reina de les Amazones. Euristeu li va demanar Hèracles el seu cinturó per regalat-lo a la seva filla. L'heroi va matar Hipòlita i li va prendre el cinturó.

X. Els bous de Gerió
Euristeu li encomanà robar els bous de Gerió , monstre de tres caps amb immensos ramat a una lla a prop de l'Hades. Després de matar Gerió, conduí els ramats per les costes del Mediterrani aixecant a l'estret de Gibraltar les anomenades Columnes d'Hèracles. 

XI. El ca Cèrber
Euristeu demana a Hèracles Cèrber, el gos guardià de tres caps que vigila la porta dels inferns. Hades li dona permís per endur-se'l o Hèracles aconsegueix lligar l'horrible gos i portar.lo davant d'Eristeu.

XII. Les pomes d'or del jardí de les Hespèrides
Com a última exigència, Euristeu li demanà a Hèracles les pomes d'or que creixien en un jardí de l'extrem occident de la terra custodiades per les nimfes Hespèrides i per un monstre de cent caps. En el camí, l'heroi va alliberar Prometeu del voltor que li menjava el fetge eternament al que estava condemnat. Seguint els consells de Prometeu una vegada havia arribat al jardí, va trobar Atlas, el tità que sostenia el món a les seves espatlles i el va convèncer de rellevar-li el lloc a canvi de les pomes. Atlas les va aconseguir però no volia tornar a la seva feina d'abans així que Heràcles va idea una trampa; li va demanar un coixí per continuar amb la feixuga feina i en el moment que Atlas va tornar a agafar el món, Hèracles va fugir amb les pomes.

Hèracles amb les pomes del jardí de les Hespèrides (còpia romana de l'original grec)
MORT I DIVINITZACIÓ DE L'HEROI
Désprés de l'atac de follia provocat per Hera en el que Hèracles matà els seus fills, es va separar de Mègara. Es va tornar a casar amb Deianira, filla del rei de Calidó. Per culpa de Nessos, el centaure que es dedicava a passar damunt seu els viatgers d'una riba a l'altre del riu Evè, Deianira provocà la mort involuntària de Hèracles. En un episodi en el que el centaure intentava violar la seva esposa, l'heroi grec assassinà el centaure amb una fletxa, i aquest moribund, aconsellà Deianira que guardés una mica de la seva sang ja que les seves propietats amoroses li permetrien recuperar l'amor del seu marit si mai sentia que el perdia.
Hans Rottenhammer - Hèracles, Deianira i el centaure (1600)

Hèracles i Nesso - Giambologna
Així doncs, en un episodi en el que Heràcles va aconseguir vèncer i conquerir la ciutat del rei Èurit, es va apropiar de la seva filla Iole, fent-la la seva concubina. despertant la gelosia de Deianira que, xopant amb la sang del centaure la túnica que demanà Hèracles per celebrar la victòria. Durant el sacrifici la sang de la túnica va desprendre un verí que cremà la pell d'Hèracles. Aquest, moribund pujà al mont Eta per aixecar la seva pròpia pira funerària i on Filoctetes va encendre el foc per cremar les seves restes mortal, rebent a canvi l'arc i les fletxes de l'heroi. Hèracles va ser arrabassat a l'Olimp on va ser acceptat pels déus, on es va reconciliar amb Hera i on va gaudir de la immortalitat casant-se amb Hebe, deessa de la joventut.

Mort d'Hèracles - Francisco de Zurbarán (1634)


Angie Pérez 
1r Batx

1 comentari:

Unknown ha dit...

Molta gent coneix la història d'Hèrcules, que de fet és el nom romà. Però potser no coneixen tota la història. Potser el més desconegut per mi és que Heracles tenia un germà. Una entrada molt interessant!

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts