ATENES I ESPARTA, DUES CIUTATS-ESTATS BEN DIFERENTS

Quan parlem de l'Antiga Grècia i el seu poder, sempre s'anomenen dos enclavaments geogràfics claus dins del gran territori que ocupaven. Aquests dos són Atenes i Esparta, dues ciutats-estats molt importants que, tot i pertànyer a Grècia, eren dos localitats diferents que no tenien res a veure en diversos aspectes.

L'estat actual d'Atenes...
...i l'estat actual d'Esparta: res a veure!










ATENES, UNA POLIS INFLUENT I MODERNA

Atenes va ser la ciutat per excel·lència de l'Antiga Grècia. Amb un model social i polític de gran influència, es considera que va posar els fonaments de la democràcia.

Era una polis amb una àmplia varietat de jerarquies socials, per tant, el poder i la riquesa estava més ben repartit entre els ciutadans. La divisió social dels atenencs era la següent:
  • Ciutadans: la majoria dels atenencs
  • Cavallers
  • Zeugites: ciutadans que van ser considerats coma tals després d'unes reformes constitucionals que va realitzar Soló a Atenes
  • Thetes: jornalers, no havien de pagar impostos
  • Estrangers: comerciants estrangers que residien a Atenes per motius de negocis
  • Esclaus: presoners de guerra
L'educació a Atenes estava únicament destinada a homes, i l'objectiu era que acabessin sent homes lliures i rics intel·lectualment. L'ensenyament començava als 4 anys i s'allargava fins als 18 anys.

Política

El poder polític atenenc afavoria a les classes més baixes i, amb aquest objectiu, els entregaven terres als pagesos perquè poguessin exercir la seva feina i poder enriquir-se. A més, a Atenes també es podia abolir l'esclavitud pagant una mena de fiança i aconseguir, d'aquesta forma, la llibertat. El poder i la influència d'Atenes en aquella època va ser tal, que la ciutat-estat es va convertir en el centre de l'Imperi Grec després de la guerra contra els perses.

L'economia atenenca girava al voltant del mercat i el comerç, tot i que també es potenciaven espais religiosos per atraure visitants creant llocs tan emblemàtics com el Partenó.

La política d'Atenes girava al voltant d'un govern democràtic, el primer de tota la història de la humanitat. Tot i així, cal recordar que no tenia res a veure amb la democràcia actual, però va posar les bases a un sistema que avui en dia regna a tot Europa.

Esparta era una altra ciutat-estat molt important i amb molt poder, però sense seguir l'excel·lència d'Atenes. Segons la tradició, va ser fundada l'any 1000 aC.


Imatge de l'Antiga Esparta. Imponent i, com es pot observar, amb molts temples.
Era una polis que va ser molt destacada pel gran poder militar que tenia, per la seva enemistat amb l'Imperi Persa i també pel seu intent de conquerir Atenes. Va conquerir molts regnes i va intimidar-ne a molts d'altres amb el seu poder militar. Precisament, gràcies al gran poder del seu exèrcit, els espartans eren considerats els protectors de Grècia i els valors de la població giraven al voltant de la guerra.

La democràcia a Esparta era inexistent, i tot es decidia a partir de la oligarquia. El seu objectiu principal era guanyar poder territorial i controlar altres ciutats-estat.

Una altra característica d'aquesta ciutat-estat era la visió de la dona. En aquest lloc, les dones tenien drets i podien establir relacions amb els homes que elles volguessin. A més, podien tenir propietats i no estaven obligades a realitzar les tasques domèstiques.

DIFERÈNCIES ENTRE ATENES I ESPARTA
A partir de les anteriors descripcions sobre les dues grans ciutats-estat de la Grècia Clàssica, podem concloure que eren dos llocs diferents i que en l'actualitat es considerarien com a dos països diferents. En els següents apartats, ho podreu veure de forma més concreta:


Poder

Al principi, a Atenes hi havia una monarquia. Més endavant, el poder va passar als aristòcrates i d'aquests va passar a ser en una ciutat-estat plenament democràtica.


L'Ekklesia era la principal assamblea democràtica d'Atenes
Tot al contrari d'Esparta, on en tota la seva història hi va haver una diarquia, que consistia en una monarquia repartida en dos reis: un s'ocupava de temes militars i l'altre s'ocupava d'assumptes interns i religiosos. Curiosament, la diarquia també era present a societats clàssiques com l'Antiga Roma i en societats actuals com a Andorra, on hi ha el bisbe de la Seu d'Urgell com a Copríncep episcopal i el President de la República francesa com a Copríncep francès.

Esclaus
A Atenes, els esclaus eren deutors que no tenien drets polítics i no eren considerats ciutadans ni persones. Els concebien com a objectes.

A Esparta, en canvi, els esclaus eren dels ilotes, uns descendents de pobles dominats. La seva tasca consistia en treballar la terra, pagar rentes i, a més, no podien ser comprats. Per tant, eren com camperols.

Economia

L'economia atenesa estava basada en l'agricultura, però com que hi havia més demanda que oferta normalment la població s'agafava al comerç. Tot al contrari dels espartans, on l'economia era única i exclusivament l'agricultura, les tasques de la qual giraven entorn als esclaus (ilotes), ja que els ciutadans tenien prohibida qualsevol activitat econòmica.

Cultura

Atenes era una polis on es fomentava l'art, i hi havia molts escriptors i escriptors, entre altres tasques artístiques. En canvi, a Esparta, l'art i la cultura estaven prohibits.


El discòbol (460 aC) és una de les grans obres d'art ateneses que encara avui es conserven
Educació

A Atenes, els nens eren educats a partir de coneixements generals del món i de la filosofia. Els mateixos pares els ensenyaven sobre la seva feina per poder treballar en un futur del mateix.
A Esparta, des dels 7 anys els nens eren educats amb objectius militars, i entre ells es tractava de fomentar la homosexualitat.

Dones
A Atenes les dones eren intel·lectuals i estudiaven per poder transmetre els seus coneixements als seus fills. S'encarregaven de les tasques domèstiques.
A Esparta, en canvi, les dones només s'utilitzaven per tenir fills. Elles no s'encarregaven de cuidar-los i de fer-los créixer ja que des de ben petits eren cuidats per l'Estat espartà. Es caracteritzaven en què cuidaven molt del seu cos, i en general eren atlètiques.

Per més informació, podeu mirar la següent presentació:



Ferran Gil
1r Batxillerat

Comentaris

Unknown ha dit…
Potser posem totes les antigues polis gregues en un sac, però certament no s'hauria de fer així! Gràcies a la teva entrada, podem veure clarament les diferències entre dues ciutats ben diferents, Esparta i Atenes. Una entrada molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES