16 de març del 2018

PERCY JACKSON I ELS HEROIS DE L'OLIMP (II)

Si heu llegit la primera part de la saga, escrita per la Maria Erra, ja sabreu de què va Percy Jackson i ara us explicaré una mica la segona part de la saga: Els Herois de l'Olimp.

ARGUMENT
Aquesta segona part està basada en una profecia que consisteix en una missió per a set semidéus, més endavant sabrem que són grecs i romans, que hauran de salvar la humanitat. Durant els dos primers llibres se'ns presenten aquests herois. El primer llibre comença amb l'aparició d'un heroi romà al campament grec anomenat Jason i que no recorda res de la seva vida anterior i durant el primer llibre comença a recordar petits detalls. El segon llibre en canvi, comença amb l'aparició de Percy Jackson al campament romà i aquest, igual que Jason, tampoc recorda res a l'inici però durant el llibre també comença a recordar. A partir d'aquí, ajunten forces amb els seus amics i decideixen agafar un vaixell, l'Argo II (amb referència als argonautes), i viatjar a Grècia i Roma per complir la profecia i salvar el món, intentant evitar el despertar de la gran mare Gea.

Saga dels Herois de l'Olimp
COMPARACIÓ DE LA MITOLOGIA GREGA I ROMANA EN ELS LLIBRES
Al llibre, podem trobar una simbiosi de la mitologia grega i romana. De fet, els déus estan escindits en les dues personalitats, ja que els herois grecs i romans conviuen junts. Us explicaré una mica les diferències bàsiques dels déus:
- ZEUS/JÚPITER: En Zeus, al llibre, no observem gran canvi. Un dels set semidéus és fill de Júpiter, així que veiem molt més la seva faceta romana que no pas la grega. A la mitologia, tenen diferents símbols, ja que Zeus té el llampec, l'àguila, el toro i el roure, i Júpiter no té ni el toro ni el roure, sinó un ceptre.
- ARES/MART: Mentre que a la primera saga Ares ens apareix en forma grega, a la segona ens apareix com a Mart. És un cas com el de Zeus, ja que en els set semidéus hi ha un fill de Mart. Ares, és un déu important a la mitologia grega, però no tant com Mart a la romana, ja que en aquesta és el déu més venerat després de Júpiter, per el caràcter bèl·lic de la població romana.
- ATENA/MINERVA: Al llibre te una personalitat molt escindida ja que entre els set semidéus hi ha una filla d'Atena però l'acció principal ren relació amb Atena passa a Roma. A Atena li passa al revés de Mart perquè és vista com la deessa de l'intel·ligència i la cultura a Grècia, en canvi a Roma se la veu més com la deessa dels oficis.
-HERA/JUNO: En la mitologia romana Juno representa sobretot la maternitat, sovint va vestida amb una pell de cabra, mentre en la mitologia grega no porta la capa de pell de cabra i representa sobretot el matrimoni.
-HADES/PLUTÓ: En la mitologia grega Hades s'identifica sobretot per la obscuritat que transmet i representa sobretot les ombres i els morts, en canvi en la mitologia romana representa més la raresa de les pedres precioses.

A més d'aquests déus esmentats n'hi ha més que hi apareixen però no mostren tanta variació de caràcter en els llibres. A part dels déus també hi podem notar diferències entre els éssers mitològics dels campaments:
- SÀTIRS/FAUNES: En la mitologia grega els sàtirs són vists com uns companys i protectors dels herois, en canvi, els faunes en la mitologia romana són vists com uns éssers bastant aprofitats i inútils.
Paula Sala
1r Batx

3 comentaris:

Unknown ha dit...

És molt interessant veure tots els canvis de la mitologia romana a la grega. per l'autor, deu haver estat difícil imaginar un món en què totes les mitologies estan juntes, sobreposades les unes a les altres. Una entrada molt interessant!

Alba Le Riera ha dit...

Com en molts altres àmbits, la mitologia influeix dins de la literatura, en aquest cas, de llibres de ciència-ficció. És interessant que encara ja amb totes les històries i mites dels déus i semidéus, encara es tingui una imaginació tant àmplia com per inventar-ne de noves, ja que també requereix un saber intens de la mitologia grega i romana.
Bona feina!

Anònim ha dit...

Molt interessant, deixem afegir que en aquesta segona saga, els dolents són els gegants, uns éssers tan antics o més que els titans. Van protagonitzar la gigantomaquia, i en aquests llibres, seguin les ordes de Gea, intenten fer el mateix.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts