12 de març del 2018

L'ESPORT A L'ANTIGA GRÈCIA

Actualment, la pràctica esportiva és un fet gairebé obligatori per moltes persones de la nostra societat. Hi ha qui ho fa per salut, per entreteniment o de vegades per simple necessitat. 
El futbol és, per bé o per mal, l'esport més important del nostre país. A més, l'envolta tot un munt de diners i poder polític que no ens podem imaginar. A Grècia, tot i que l'aspecte econòmic molt diferent, l'esport no només era vist com un entreteniment, sinó que també era una cosa molt seriosa que es relacionava amb tot un conjunt de preocupacions higièniques i medicinals, ètiques i estètiques a la vegada.


La gimnàstica era la base dels joves grecs. Fins a l'adolescència, practicaven activitats físiques de forma obligatòria i és per això que es considera la gimnàstica un dels trets més dominants de tot grec.
Precisament, va ser durant l'Antiga Grècia quan van sorgir els primers "gimnasos", els estadis, on hi havia les principals instal·lacions esportives. 

Els grans esportistes grecs van tenir la seva base en l'educació física escolar


Pel que fa a les celebracions esportives cal destacar, en primer lloc, els jocs locals i panhel·lènics. Cada ciutat-estat celebrava cerimònies o festes religioses en honor algun Déu o heroi local, fet que s'aprofitava per organitzar competicions esportives. Entre els molts jocs locals que es van organitzar, n'hi van haver que es van convertir en autèntics fenòmens en tot Grècia:

  • Jocs Pítics: celebrats a Delfos des de 590 aC. Es realitzaven cada quatre anys en honor a Apol·lo.
  • Jocs Ístmics: celebrats a Corint des de 582 aC. Es realitzaven cada dos anys en honor a Posidó.
  • Jocs Nemeus: celebrats a Nemea des de 573 aC. Es realitzaven cada dos anys en honor a Zeus.
  • Jocs d'Hera: eren els únics on podien participar-hi dones. Consistien en una única prova d'una carrera atlètica de 160 metres llisos. 
L'estadi de Delfos, un dels pilars dels Jocs Panhel·lènics


Els Jocs Olímpics era la competició esportiva o joc panhel·lènic més important de tots. És, de fet, una autèntica revolució esportiva totalment comparable en l'actualitat tot i que només se celebrava a Grècia, més concretament a la ciutat d'Olimpia.
Celebrats cada quatre anys i durant l'estiu, se'n coneixen les primeres dades a partir del 776 aC, data a partir de la qual s'ha marcat com ha inici dels jocs olímpics. La celebració d'aquests va ser una autèntica notícia tenint en compte la rivalitat que hi havia entre totes les ciutats-estat, però els reis de totes elles van arribar a un acord de pau perquè es poguessin realitzar, i així va ser. Els últims jocs es van celebrar el 394 dC.
Els Jocs Olímpics duraven un dia i coincidien amb la primera lluna plena després del solstici d'estiu, i pels primers jocs es va organitzar una carrera de 192,27 metres.
Les modalitats esportives que es practicaven era: Pentatló, Curses, Boxa, Curses de Carro, Equitació i Pancraci.

L'Estadi d'Olimpia, seu dels Jocs Olímpics de l'Antiga Grècia. Tenia una capacitat per 50.000 espectadors: l'estadi més gran de tot el país.
Per acabar, vull remarcar l'herència que ens ha deixat la civilització grega. Ells van ser els pares dels Jocs Olímpics que ens han estat tan importants i també els progenitors de tantes i tantes coses de la nostra societat. Ens demostra una vegades més com, sense els grecs, potser estaríem en un important retrocés.



Ferran Gil
1r Batx.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Molt bona entrada i molt interessant, no sabia que els grecs també practicaven activitats físiques i que eren obligatòries, jo em pensava que això de l'esport obligatori era una cosa més "actual".
Una cosa tot això dels Jocs Olímpics a partir de quin moment és van començar a celebrar cada quatre anys a diferents ciutats del món?
Com ja he dit m'ha semblat molt interessant l'entrada així que ja estic esperant amb candaletes que facis una segona part

Unknown ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Unknown ha dit...

Els esports, tal com ens has demostrat en aquesta entrada, ens arriben des de fa molt de temps. Jo, precisament anava a preguntar el mateix que la meva companya Judit. Quan es va crear aquesta tradició de fer els Jocs Olímpics cada any de traspàs? Una entrada molt interessant.

Anònim ha dit...

Estic molt satisfet per les preguntes que m'heu fet. Això demostra que esteu molt interessades en els esports, i per part meva us ho agraeixo molt.

Judit, pel que fa a la teva pregunta, t'haig de dir que això ja està respost a l'entrada.

Maria, la meva entrada explica els Jocs Olímpics durant l'Antiga Grècia, no a l'era moderna. Per tant, jo et podré respondre només les preguntes sobre l'Antiga Grècia, no a partir de fets que es van decidir a finals del segle XIX.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts