30 de març del 2018

ESPORTS A L'ANTIGA ROMA

El colisseu era una de les construccions més pràctiques de Roma, construït perquè els espectacles fossin més impressionants, cada vegada van ser més elaborats.

Els arcs ocults sostenien les grades i formaven vuitanta sortides perquè les masses poguessin sortir ràpidament.

Per sota de la sorra hi havia gàbies i elevadors que permetien als treballadors per fer que apareguessin els gladiadors i animals. 

COMBATS DE GLADIADORS
Aquest esport començava amb la desfilada dels gladiadors on es paraven a la llotja de l'emperador i més tard passaven a examinar les armes.
Quan un gladiador estava ferit i col·locava el dit polze avall davant la tribuna on s'asseia l'editor, aquest havia de morir, això li donava molt espectacle, quan era l'invers era guarit i tret de la sorra, aquest esport acabava quan un d'ells acabava morint.

Hi ha diferents tipus de gladiadors: 
  • Retiarius: era el gladiador àgil i armat amb una xarxa i un trident.
  • Mirmillon: se solia enfrontar contra un retiarius, era lent però tenia més protecció i armes.
  • Tracio: portava un petit escut rodó i una espasa.
El combat anomenat venationes es realitzava entre un gladiador i una fera.


LES CARRERES
Aquest esport també tenia molta afició, feien fila per poder aconseguir els millors seients en el circ màxim que era la major pista de l'imperi Romà.

Aquest esport constituïa en fer set voltes en la qual eren uns 8 quilòmetres en total, tirats per uns dos o quatre cavalls, els espectacles es gaudien amb els xocs que es creaven quan hi havia una corba tancada fent caure als aurigues i cavalls. Els aurigues solien ser esclaus i participaven nens d'entre dotze i tretze anys, no lluitaven només per guanyar, sinó també per sobreviure. 
La gent apostava pel seu preferit. 


COMPETICIONS ATLÈTIQUES
Aquest esport també era practicat pels Grecs, consistia en córrer pel campus, saltaven, llençaven el disc o javelina, muntaven a cavall, jugaven a la pilota, feien gimnàstica, natació...



Judit Osuna 
1r Batx 

6 comentaris:

Anònim ha dit...

Com a aficionat als esports, trobo que és una entrada molt interessant i plena d'aspectes esportius que fins ara desconeixia.
Però tinc un dubte: a l'Antiga Roma hi havia algun tipus de Jocs Olímpics com els que se celebraven a Grècia en aquella època?
Gràcies!

Unknown ha dit...

Tothom ha sentit a parlar dels gladiadors, i crec que és molt interessant aprendre'n més. Sembla que els jocs d'aleshores siguéssin molt més violents, però avui en dia ens passem el dia al sofà disparant a zombies... Això sí, al nostre sofà no hi ha perill de mort! Una entrada molt interessant.

Martina Vilar ha dit...

Per aquella època, els romans estaven molt obsessionats amb aquests esports i a més a més eren uns esports violents sobretot els combats de gladiadors. Els esports que m'agraden més d'aquella època són les competicions atlètiques, no eren tan violents. Molt bona entrada!

Helena ha dit...

Un esport totalment diferent al nostre. Podria dir que ara no som tant sàdics, però crec que m'equivoco; almenys no ho som tant dins l'esport. No entenc com podien gaudir i passar's-ho bé al veure un gladiador ferit de mort. És interessant, a més a més, com de les aurigues de les carreres n'han sorgit mites, com el mite del carro alat, el qual parla de com ésser just, qualitat que no posseïa la societat grega de l'època. Molt bona entrada!

Silvia Kanuteh Rubio ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Silvia Kanuteh Rubio ha dit...

L'únic que sabia era que els esports eren importants pels grecs. M'ha semblat curiós que hi haguessin diferents tipus de gladiadors, ja que no sabia gaire coses sobre ells. El que m'ha sorprès ha estat que estigui considerat un esport lluitar contra un animal, tot i que té el seu mèrit intentar sobreviure fent-ho. Bona entrada.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts