18 de desembre del 2017

L'ODISSEA D'HOMER

Van existir molts herois a les llegendes i mites de la mitologia grega, però pocs són coneguts. Un dels més coneguts és Ulisses. La seva història està narrada en el llibre "L'Odissea", en què passa vint anys d'aventures inacabables per poder arribar a casa seva, Ítaca.

INTRODUCCIÓ
Llibre de La Odissea
Es creu que va se composta per Homer el segle VIII a.C. La seva influència és evident en molts temes de mitologia, i encara ho és avui en dia, en obres modernes. Aquesta obra es podria considerar la sequel·la de la Ilíada, ja que el viatge d'Ulisses és a resulta que torna de la guerra de Troia. Està compost per 12109 hexàmetres distribuïts en 24 cants. Les traduccions més rellevants al català les va fer Carles Riba, una a 1919 i l'altra al 1948. 

ARGUMENT
L'obra narra la història d'Odisseu, un heroi grec, que està intentant tonar a la seva pàtria, un illa anomenada Ítaca, i tornar amb la seva esposa i el seu fill després de participar a la guerra de Troia. El llibre comença anys després de la guerra de Troia. Ulisses no ha aconseguit torna a casa, ja que fa 7 anys que Calipso el té retingut a la seva illa. A més a més, Posidó està enfadat amb ell, perquè ha cegat al seu fill (el ciclop Polifem), així que no li posa fàcil. Mentrestant, el palau d'Ulisses està pres pels pretendents de la seva dona, Penèlope, que mai perd la fe en ell, i intenta fer fora els pretendents de casa seva dia sí dia també. Quan Ulisses surt de l'illa de Calipso, arriba a Feàcia, i allà explica tot el que li ha passat als reis i a la princesa, que és qui el troba a la platja. Després de tot el relat, entre les sirenes, Circe, Polifem i Caribdis i Escil·la (entre altres), els reis queden impressionants i li donen un vaixell per tornar a casa. Un cop a casa, ell i el seu fill, Telèmac, planegen una venjança, i amaguen totes les armes dels pretendents mentre dormen. El següent dia, Penèlope decideix fer un concurs: qui aconsegueixi llançar una fletxa amb l'antic arc d'Ulisses a través de 12 destrals, serà el seu marit. Ulisses, disfressat, ho aconsegueix, es mostra amb la seva autèntica imatge i amb Telèmac maten la majoria dels pretendents. 
Si voleu saber la història completa, mireu aquest vídeo:



Maria Erra
1er Batx

4 comentaris:

Unknown ha dit...

Sempre m'ha cridat molt l'atenció aquest relat, tot i que personalment no em llegiria l'obra degut a que segons he sentit a dir, és molt llarga i es fa molt pesada. Tot i això, com ja he dit, sempre m'ha interessat i trobo que darrere de les aventures del protagonista hi ha una història d'amor i fidelitat molt bonica.

Helena ha dit...

L'Odissea, una obra mestra! Un relat que tan sols narra les peripècies d' Odisseu en el seu intent de retorn a casa. L'Odissea ha estat una de les obres que ha marcat la literatura i ens ha proporcionat informació de cara a la civilització grega. Una història la qual, estic segura, que molts n'hem sentit a parlar, però molt pocs són aquells que s'han llegit el llibre en format original. Molt interessant!

Anònim ha dit...

Bones Maria! Tinc un dubte sobre l'Odissea d'Homer: per què creus que de la trentena de mites que es conserven actualment aquest és dels més destacats? És a dir, què creus que diferencia l'Odissea o què la fa majestuosa respecte altres obres com Èdip, Rei (tot i ser un capítol d'un llarg mite).

Unknown ha dit...

Fak sapos

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts