17 d’octubre del 2011

VIDA I MORT DE LES LLENGÜES

A classe de Llatí, els alumnes de 4t d'ESO vam debatre sobre la vida i la mort de les llengües del món. També vam parlar sobre tres textos que vam llegir aquí, en aquest bloc.

Els textos eren Vida i mort de les llengües, Els darrers parlants i Informe sobre les llengües del món. Un altre tema dels que vam discutir va ser la possible mort del català en un futur llunyà, o potser no tant llunyà.

Vosaltres creieu que el català desapareixerà en un futur?

Vàrem enregistrar aquest debat per tal de que pogueu opinar sobre aquest tema. La qualitat del video no és molt bona, però no teniem més mitjans d'enregistració.




Joan Giralt
4t ESO

25 comentaris:

Anahi ha dit...

Bé, no crec que el català pugui desaparèixer mai, ja que ha resistit molts anys malgrat les prohibicions impostes pels d'adalt... Potser evolucionarà, qui sap.
Interessant entrada!

Aina ha dit...

No crec que el català desaparegui, però potser a mesura que pasin els anys anirà patint canvis de pronuncia o de paraules. Sincerament espero que el català no desaparegui mai.

Mireia Cutura ha dit...

Jo crec que en el cas del català i la situació actual, on molte spersones de Catalunya el deixen de parlar... Si que es podria donar el cas de que el perdéssim com a llengua, cosa que espero que no passi mai ja que és la nostra llengua materna i un símbol dels catalans.
Bona feina!

Unknown ha dit...

Doncs a veure, jo crec que l'ús del català està en decadència i la seva existència perilla (tot i que cada dia menys), però no per això hem de deixar de lluitar per la nostra llengua i la nostra cultura. Com deia el respectable president d'ERC Heribert Barrera, el bilingüisme en un sol país és fatal per una de les dues llengues, perquè una ha d'acabar superant l'altra en l'ús que se'n fa. Aquest és el cas de Catalunya, que porta arrossegant des de fa ja 300 anys (després que les tropes espanyoles envaïssin Catalunya i la incorporessin a l'estat espanyol, suprimint així l'Estat Català que va haver-hi durant 1700 anys). El que hem de fer és defensar la nostra llengua, perdoneu-me l'expressió, amb dos collons, i això només ho podem fer amb un govern català decidit, disposat a defensar Catalunya i els seus drets davant del govern espanyol.

Crec que tornarem a ser un Estat independent d'Espanya i aquest perill que ara corre el català deixarà d'existir, gràcies a la gent valenta i emprenedora, però de moment ja s'estan fent activitats per la llengua, i no s'ha de parar mai. Qui s'estima el seu país i la seva llengua, el defensa fins el final, i som tot un poble en moviment.

Visca les JERC i visca Catalunya lliure! ;)

Juhy Javier Dominguez ha dit...

El català, per mi en un futur llunyà no pot desapareixer, perquè ara més que mai molta gent està parlant català, i molts volen aprendre..
Aquest debat que heu fet hem sembla molt bé ja que tothom pot donar la seva opinió i a més a més podeu comparar el vostre punt de vista amb els companys.

Anna Solà ha dit...

Va haver-hi uns anys (posteriors a la guerra civil) que amb la repressió el català va estar a punt de desaparèixer. Ara, ultimament, s'ha impulsat una plataforma de recuperació d'aquesta llengua. Trobo molt adecuat que feu debats d'aquest estil. Les llengues estan en moviment per tal de filosofar sobre aqueste tema i arribar a preservar la nostra llengua.

Bona entrada, i espero que seguiu mostrant-nos debats tan interessants com aquest.

PD: Montse, aquesta proposta dels debats podria formar part dels propòsits de curs nou. És el que ens falta fer a les classes de llatí!

Alba M. ha dit...

Des del meu punt de vista, és possible que el català algun dia desapareixi, però també crec que si ha persisitit malgrat algunes adversitats en la nostre vida quotidiana, ho pot seguir fent uns quants anys més. Bon debat!

PD: Anna, estic amb tu! Montse, volem debats a 1r de batxillerat!!

Yasmina Ketami ha dit...

Jo des del meu punt de vista crec que obrir un debat dient que el cattalà pot desapareixer obriria un debat més polític que no pas linguistic. Si una llengua tant important com el llatí ha arribat a desapareixer, algun día el català desapareixerà, no ho desitjo, però ho crec, aliual que el Vasc :)
Molt bona entrada.

Yasmina Ketami ha dit...

Jo des del meu punt de vista crec que obrir un debat dient que el cattalà pot desapareixer obriria un debat més polític que no pas linguistic. Si una llengua tant important com el llatí ha arribat a desapareixer, algun día el català desapareixerà, no ho desitjo, però ho crec, aliual que el Vasc :)
Molt bona entrada.

Maria Rodriguez ha dit...

Ara per ara, dubto molt que el català desapareixi, però qui sap, ja que han desaparegut moltes llengües al llarg dels anys i tant el català com alguna altra pot arribar a desapareixer. Tot i que si pasa, crec que serà d'aquí molts i molts anys.
Bona entrada!

Nadia alsinet ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nadia alsinet ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nadia alsinet ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Nadia alsinet ha dit...

Molt interessant el tema, però la veritat és que no s'entén massa el que dieu en el vídeo...
Jo crec que el Català hi ha molta gent que no el vol cam a llengua, que el volen fer desaparèixer, però també hi ha molta gent que el vol conservar, i nosaltres tenim una educació en Català, per poc que hi ha hagi una persona interessada en aquesta llengua ja es conservarà, i crec que n'hi ha més d'una.

Carla Solà ha dit...

Realment si hem de ser sincers penso que la nostra llengua,el català en un futur molt llunyà desapareixerà, ja que moltíssima gent la deixat d'utilitzar, és una pena, tot i que si que encara hi ha molta gent que el parla, però poc a poc s'està deixant d'utilitzar.
Aquesta és la meva pròpia visió, però també haig dir que espero que no passi.

Artur Bossy ha dit...

Personalment, penso que el català no desapareixerà ja que tot Catalunya lluita actualment perquè es mantingui i no crec que marxi mai. De totes maneres, estem presionats a treure'l però crec que hem de resisitir i lluitar per el que és nostre!

Laia Fernández ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Laia Fernández ha dit...

Bé, la Montse diu que tota llengua acabarà desapareixent, tot i que costa moltíssim d'imaginar. Tot i així, esperem que ni el català ni Catalunya desapareixi mai

Xènia Cubí ha dit...

D'acord amb comentaris anteriors, penso que el català no ha de desaparèixer com a llengua però això està a mans de tots els parlants ja que el dia que deixem de parlar amb la nostre llengua ningú ho farà per a nosaltres. Visca Catalunya, i bona entrada :)

Xènia Cubí ha dit...

Afegir també aquest Lipdub fet a favor de l'ús del català.
http://www.youtube.com/watch?v=kWm0gqsjuoI

Anònim ha dit...

Xènia, m'ha agradat molt el vídeo que has posat. També s'hi poden veure molts catalans lluitant per la llengua. Crec que hem de seguir parlant i conservant la nostra llengua i la cultura. M'agradaria que no desapareixi!

Clàudia Martínez ha dit...

Costa d'imaginar que una llengua tan important per a nosaltres com el català pugui desaparèixer algún dia, per això i per a que la cultura que l'envolta segueixi endevant, hem de posar tots el nostre grà de sorra per a evitar-ho! m'agrada el video Xènia, és un bon exemple per a animar a la gent a que segueixi parlant el català :)

Anònim ha dit...

Jo crec que totes les llengües tard o d'hora desapareixeran o evolucionaran. Una llengua mai para d'evolucionar. Encara que si volem conservar-la l'hem de cuidar i fer que no es deixi de parlar, com en el cas del català.
Per altra banda, també penso que el català és més fàcil que desaparegui que el castellà, ja que no hi ha tants catalanoparlants com castellanoparlants.

Karina Szabo ha dit...

Jo crec que el català no desapareixerà, sinó que canviarà i evolucionarà, com totes les llengües. Encara que el català es parli a pocs llocs del món, en un futur qui sap si s'estendrà, o tot el contrari, s'acabarà parlant només a Catalunya, perquè ja hi ha moltes persones a Catalunya que no aconsegueixen aprendre el català.

Laura Font ha dit...

Debat molt interessant i necessari. Quan estic escribin aquest comentari estem a l'any 2023, han passat molts anys des d'aquesta publicació del bloc, però per desgràcia aquesta pregunta que es formula tan el vídeo com a l'entrada segueix present i més que mai ja que cada dia el català està present més força i és veu més a prop aquest final d'aquesta llengua que forma part de la nostra identitat.

ELS CONCURSANTS D'OT 2023 SI FOSSIN DÉUS DE L'OLIMP

El passat 19 de febrer va ser la final de la dotzena edició d'Operación Triunfo. Des de finals de novembre, per les xarxes socials, nomé...

Popular Posts