UN ERROR QUE ENCARA ES PAGA

Mireu aquest quadre:



El seu nom és Pollice Verso, és de 1872 i el seu autor és Jean-Leon Gerome.

Segur que si us hi fixeu, veureu el gest que el públic li fa al gladiador. El primer que us passarà pel cap: "el públic demana la mort del gladiador". Quina gent més bèstia, més assedegada de sang, no creieu?


Què em diríeu si us explico un petit secret?

El públic està demanant la vida del Gladiador.

M'explicaré: Aquest quadre porta com a nom Pollice Verso, que els traductors han interpretat cop "polze cap a sota", tot i que en realitat vol dir "polze estès".

El quadre es va interpretar com que la gent usava el signe del polze cap a sota per demanar la mort, tot i que això no és veritat.




A l'antiga Roma, el gest del "polze cap amunt" volia dir sang, que matessin el Gladiador.

El gest de "polze avall" o "amagar el polze" volia dir que el Gladiador embeinés l'espasa, que no volien morts.

Tot i que l'error de traducció del quadre no va ajudar a que la gent s'equivoqués, el que ho va empitjorar va ser la pel·lícula de Gladiator, de Ridley Scott. El director s'havia inspirat en el quadre per fer-lo, així que va posar que el polze cap amunt, volia dir vida, i el polze cap abaix, mort.


Arran de la pel·lícula, la gent va començar a creure en l'error.

Hi ha una frase llatina que defineix el polze amagat; pollice compresso favor iudicabatur (la bona voluntat es decideix amb el polze amagat).

A més a més, la mortalitat entre els gladiadors no era tanta com es creu. Només un de cada deu passava a millor vida.

Anahí Domínguez
2n batx

Comentaris

Aina ha dit…
Vaja doncs llavors els romans no eren tan sanguinaris com sempre em pensat. Trobo que és un error que està tan assimilat que és d'aquella manera que potser trigarà molt en que la gent sapiga que està equivocada. Molt curiós!
Mireia Cutura ha dit…
Aquest fet els ha passat com a molts que amb el pas del temps la gent els canvia el significat i mai acabem sabent el que volien dir inicialment.
Per sort tu ens has informat de l'error que cometíem!
Bona feina Anahí :)
Ivan ha dit…
Vaja! Ara si que m'has deixat ben impressionat Anahí, sempre havia cregut el contrari, el que la gran majoria de gent pensa, i trobo un error fatal que en una película del caire i tamany de "Gladiator" el director hagi pogut equivocar-se malinterprentant aquest símbol.

Bona feina! Ave!
Arnau Moret Portet ha dit…
Déu ni do!! Qui ho hauria de dir que aquest símbol era un error comés per uns simples directors de cine?
Recordo jugant amb els amics de petit, allà similant ser gladiadors i al final duent a terme aquest gest demanant mort. Veritablement vivim enganyats!
M'ha agradat moltíssim la teva entrada Anahí, m'ha agradat molt que expliquesis un fet com aquest, ja que entre tots podem anar descubrint els secrets que se'ns deixen a la història i transformant errors que els pròpis humans creem.
Felicitats!!
Arnau Moret Portet ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Aixó es molt fort que per una mala interpretació del signe del polze avall,segurament que molta gent ha mort injustament. Ara, gràcies a la teva entrada sabem que a la pel·lícula Gladiator esta equivocat, però com que segurament molta gent ho ha vist ara serà difícil de reconéixer o simplement la gent no ho sabrá que es un gest equivocat.
Alba M. ha dit…
Vaja, doncs gràcies a la teva entrada he après una cosa nova! Fins ara pensava que el polze cap avall era sinònim de mort, i ja veig que no. Moltes gràcies pel teu aclariment :
Anna Solà ha dit…
Trobo que ara haurien de rectifiar la pel·lícula de Gladiator ja que ens està mostrant una imatge molt sanguinària d'aquella civilització quan en realitat no ho era tant. Fins i tot, ara hi ha aquest gest i l'utilitzem amb una simbologia contrària, amb el polze cap avall vol dir que està malament (mort). Crec que, si per una mala interpretació d'un quadre hi ha tantes coses èrronees en el nostre món... Ens deuen haver passat per alt tantes altres coses! Hem d'anar amb compte.
Maria Rodriguez ha dit…
Vivim molt enganyats, i cada cop trobem més coses de las quals vivim enganyats com en aquest cas! És molt interessant saber-ho, perquè així aprenem del gran error.
Bona feina Anahí, ens has ensenyat una cosa que crec que quasi ningú sabia i està molt ben fet i explicat!
Carla Solà ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Carla Solà ha dit…
Com molts dels meus companys han dit penso que és penòs que per una mala interpretació d'un director de cine, s'hagi pogut canviar el significat el símbol del polze amunt o avall. Però cal dir que ara aquesta costum ja no la podrem canviar, l'únic que quan algú ens faci un "okey" amb el polze amunt, sabrem que ell ens vol bé, encara que en l'Antiga Roma seria sinònim de mort!!!!!!!!
Afegiria també que ara que sabem la informació, gràcies a l'Anahí, podem saber que els romans no eren tant sanguinaris com pensavem, que això no significa que no ho fossin gens ehh!!

Moltes gràcies Anahí!! Crec que has fet una molt bona entrada.
Judith Bautista ha dit…
No ho sabia pas això, llavors els romans no eren tan sanguinaris i ferotges com es pensava la gent.
No ho hauria dit mai que el significat de pujar o baixar el polze era al contrari del significat que tota la gent es pensa.
Nadia alsinet ha dit…
He vist la pel·lícula Gladiator, i de veritat que jo m'ho creia que era del revés! És un error que comet molta gent, no ho sabia que havia estat interpretat del revès! L'escena del Cèsar a la pel·lícula ha divagat aquest error, crec que la gent ho hauria de saver! Molt bona entrada, m'ha agradat molt!
S van Roessel ha dit…
Un petit error que fa que tot canvïi. És extrany que passin coses així, s'ha d'investigar i preparar tot bé abans de fer una película, i més si parlem em termes històrics. Bé, gràcies a l'entrada ja ho tindrem en compte !
Joan Giralt ha dit…
Molt bona entrada! M'ha semblat molt interessant, la millor del dia. Jo em pensava que era al revés a causa de Gladiator. I també m'ha agradat saber que no morien tants gladiadors com es pensa. Repeteixo, bona entrada.
Clàudia Martínez ha dit…
Vaja! Jo sempre he pensat que era del revés i tot per la pel·lícula Gladiator, ara veig que no ens podem fiar del tot encara que donem per soposat que els que han fet la pel·lícula s'han informat del tot bé abans! Gràcies per l'entrada!:)
Anònim ha dit…
Aquesta entrada m'ha fet adonar de com les pel·lícules ens influencien, ja que fins ara sempre havíem pensat de que el polze que assenyalava cap avall simbolitzava alguna cosa negativa i cap amunt tot el contrari. Molt bona entrada:)!
Artur Bossy ha dit…
Molt bona entrada Anahí! Aquesta entrada m'ha deixat bocabadat, no sabia l'origen de com és que posem el dit polze cap amunt o cap avall. Molt interessant i molt maco el quadre incial.

Bona entrada! Ave!
Xènia Cubí ha dit…
Quina ficada de pota! I jo que pensava que el polze cap avall era símbol de mort! Bona entrada! :)
Unknown ha dit…
Que interessant, Anaís!! Realment, aquesta és una d'aquelles curiositats que sempre s'agraeixen perquè t'ajuden a veure alguna cosa amb uns altres ulls, més pròximament a la realitat. Jo sempre he fet el polze cap avall en broma com a signe que desaprovo alguna cosa o, en broma, que vull la mort d'algú, i a partir d'ara ja sé que l'he de posar cap amunt o amagar-lo rere l'esquena!
Laia Arimany ha dit…
Vaja... Jo sempre havia pensat que el polze cap avall volia dir mort, fins i tot abans de veure la pel·lícula de "Gladiator", que no fa gaire que l'he vista.
Bé, bona entrada:)
Laia Arimany ha dit…
L'autor ha eliminat aquest comentari.
M.Barrera ha dit…
Bona entrada! Fa unes setmanes els clàssics de 2n vam veure la pel·lícula de "Gladiator" i l'emperador quan volia mort el polze estava apuntant avall, quina equivocació per part dels directors de la pel·lícula! M'ha agradat molt aquesta entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES