ZEUS I EUROPA

Europa era una jove fenícia filla del rei Agenor, qui estimava a la seva filla per sobre de qualsevol cosa. L'extrema bellesa de la jove va atraure a Zeus, qui, una vegada més, estava disposat a fer el que fos per aconseguir la dona que li agradava. Va ser així com va idear un pla per mantenir relacions amb Europa sense haver de violar-la, arribant a la conclusió que la millor forma per fer-ho era segrestant-la. 

D'aquesta manera el déu va observar que la jove passava molta estona divertint-se amb les vaques que eren propietat del seu pare. Per això, un dia va decidir adoptar la forma d'un magnífic toro blanc amb banyes de marfil, per portar a terme el seu pla. Europa va quedar impressionada amb l'animal així que va decidir acostar-s'hi i començar a acariciar-lo, al veure que l'animal es deixava fer li va col·locar unes guirlandes i es va muntar a sobre seu. Va ser en aquest moment quan Zeus va aprofitar per començar a córrer cap al mar, on va nadar fins al territori més proper, Creta.  

El rapte d'Europa de Rembrandt (1632)
Paul Getty Museum, Los Angeles 

En arribar a Creta, Zeus va recuperar el seu aspecte original i Europa va quedar sorpresa, accedint a mantenir relacions amb el. D'aquesta unió van néixer tres fills: Minos, Radamantis i Sarpèdon. A més, el déu també li va fer tres regals: Talo (un robot de bronze encarregat de vigilar les costes de l'illa), un gos que no deixava escapar cap presa i una javelina que mai no fallava el blanc. 

Per altra banda, el rei Agenor, preocupat per la desaparició de la seva filla, havia ordenat a la resta de fills que busquessin on es trobava la seva germana i que no tornessin fins que ho sabessin. Va ser així com Cadme, Fènix i Cílix van començar a buscar a la seva germana per tot arreu, però no hi havia manera de que la trobessin així que seguint la paraula del seu pare no van tornar a la seva pàtria. Si no que van fundar noves ciutats: Cadme, creada per Tebes, Fènix va fundar Fenícia i Cílix va establir la ciutat de Cilicia, zona on actualment trobem Armènia.

El mite del rapte d'Europa resulta tan significatiu per les nacions europees que diferents artistes de renom com Rembrandt, Picasso i Ticià. Van reproduir la llegenda en quadres que van esdevenir molt famosos. 

El rapte d'Europa, de Pablo Picasso (1953)
Museu Picasso de París 

El rapte d'Europa de Ticià (1562)
Museu Isabella Stewart Gardner, Boston 

Martina Pareras 
1r Batx

Comentaris

Maria Cruz ha dit…
Molt bona entrada! El mite del rapte d'Europa no nomes explica l'origen mític del nom del continent, sinó que també simbolitza la connexió entre les cultures de l'Orient Pròxim i Grècia. A més, aquest relat reflecteix la concepció que tenien els grecs sobre a intervenció dels deus en la vida dels humans.
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Martina! M'ha agradat la manera en què ens has explicat aquest mite, destacant que el que va fer Zeus a Europa, va ser mantenir relacions sexuals amb ella de qualsevol manera. M'ha cridat el fet que els seus germans en buscar Europa i no trobar-la, en lloc de buscar-la molt més temps, van decidir no tornar a la seva pàtria, si no crea noves ciutats.
Una curiositat, és que el pare d'Europa en assabentar-se del rapte de la seva filla, demana els seus fills que vagin a la seva recerca, mentre ell està en la costa del mar sense poder fer res més que pronunciar el nom d'Europa entre sanglots i assenyalar el territori del qual ha marxat la seva filla que rep el nom actualment pel seu honor.
Aina Cruz ha dit…
Molt bona entrada! Has explicat el mite amb molta claredat i detall, destacant no només els esdeveniments principals, sinó també les conseqüències que va tenir per als personatges implicats. És interessant com aquest relat reflecteix la percepció que els antics grecs tenien sobre els déus i la seva influència en el destí humà.
Jana Bosch ha dit…
Bona entrada, Martina! M’ha agradat molt com expliques el mite de Zeus i Europa. És impressionant com aquesta història ha estat present al llarg dels anys.
Alba Gabasa ha dit…
M'ha agradat molt com has explicat el mite del rapte d'Europa.
És interessant veure com Zeus aconsegueix el que vol i les conseqüències que té per Europa i la seva família.
Juan Jimenez ha dit…
M'encanta la teva entrada Martina! M'agradat molt com fuciones la narració del mite amb la influencia en la cultura i la història d'Europa. I, a part que, expliques el rapte, ho relaciones amb la fundació de ciutats importants.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)