LES TERMES ROMANS

Els termes romans eren banys públics molt importants i essencials a les ciutats romanes per la vida quotidiana dels romans, ja que no només era uns simples banys per higiene personal sinó que també s'anava allà a socialitzar, a relaxar-se o inclús a fer negocis.

Els termes eren una de les construccions més emblemàtiques dels romans, tant com per la seva estructura i la seva tècnica com el funcionament i tecnologia.

La distribució de l'aigua era bàsica per tenir i mantenir aigua a les piscines de les termes. I gràcies al sistema de calefacció un sistema escalfava l'aire que anava sota del terra dels termes que estava aguantat per pilars i d'aquesta manera les sales i l'aigua estava calenta.

Termes romans de Caldes de Montbui

Parts principals dels termes:
- Apodyterium: era el vestidor.
- Frigidarium: era una piscina d'aigua freda.
- Tepidarium: era una piscina amb aigua tèbia.
- Caldarium: era una piscina d'aigua calenta.
- Loconium: era una sala seca que era bany de vapor (sauna).
- Natatio: era una piscina descoberta per nedar.

Les termes també tenien altres coses importants com l'Hipocaust, que era un sistema de calefacció i la palestra, un espai destinat a fer exercici.

Els termes era assequible per a tothom, ja que majoritàriament eren gratuïts o a un preu molt baix, així què podien entrar totes les classes socials, inclús els plebeus.

Les termes romanes a Catalunya
A Catalunya els termes també van ser molt importants durant l'època, la majoria no es conserven en bon estat, però hi ha que sí: a Tarragona, Empúries... Les més importants són les de Caldes de Montbui i Caldes de Malavella.
Les termes romans de Catalunya

Hi havia diferents tipus de termes: les termes públics que eren construïdes per emperadors com a símbol de poder (Termes de Caracal·la, de Dioclecià o de Trajà). Les termes privats eren termes de famílies riques i l'ús era exclusiu d'ells. 

 Termes de Caracal·la

Jordi Vilarrasa
1r Batx

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Bona entrada Jordi! Una de les termes més conegudes de l'època dels romans, són les populars Termes de Caracal·la que es troben a Roma. Van ser construïdes entre els anys 211 i 216 dC, el que és considerat molt poc temps per la mida del recinte de més de 400 metres. Les va començar a construir l'emperador Sèptim Sever, però les va acabar el seu fill Caracal·la. I van continuar en funcionament fins a la guerra gòtica del 537 dC, quan es van tallar els subministraments d'aigua.
Mariam El Lahioui ha dit…
Molt bona entrada Jordi! M'ha cridat l'atenció les diferents sales que es trobaven en les termes públiques. Una curiositat important és que Hipòcrates, el metge més cèlebre de l'antiguitat, va fer un estudi de les propietats de les aigües termals. Va analitzar les seves característiques químiques i els problemes d'utilitzar aquests banys.
Més endavant, en el segle V aC, ja es coneixia les bones propietats d'aquestes aigües per les malalties, per tant, Hipòcrates va proposar que per recuperar l'equilibri dels nostres fluids corporals, havíem de canviar d'hàbits i rutines, i això incloïa l'anada a banys termals.
Arnau Torrents ha dit…
Molt bona entrada, Jordi! Has explicat molt bé com les termes no eren només banys, sinó també punts de trobada social i cultural. M’ha semblat interessant el sistema de calefacció amb hipocaust i com aquestes estructures eren accessibles per a tothom. A més, el fet que algunes termes encara es conservin avui dia mostra l’impacte durador de l’enginyeria romana. Bona feina!
Bruna Safont ha dit…
Molt bona entrada! És curiós, com amb el pas del temps sobretot cap a l'edat mitjana es va perdre el costum de banyar-se en els banys públics, on justament la gent tenia poca higiene, ja que pensaven que l'aigua no els hi feia cap bé a l'eliminar les capes de brutícia la qual creien que els protegia de les malalties.

Entrades populars d'aquest blog

L'ESCRIPTURA GREGA

LES CASES ROMANES

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)