5 de novembre del 2019

JÚPITER

Estàtua de Zeus,any 460 a.C
Museu Arqueològic Atenes

Zeus (Júpiter en llatí). Era  el déu més important, ja que era el pare de tots els déus i els  homes.
Era Fill de Saturn i Ops i també  germà de Posidó i Hades. A Júpiter també se'l coneixia com a Júpiter optimus maximus.
Els tres germans van governar en comú la terra.

Era el déu dels fenòmens atmosfèrics com la pluja,la calor i els llamps, però també ho era de tots els déus.
La funció que feia era governar tot l'univers i impartir justícia entre els déus i els homes i controlar la convivència i l'ordre a l'Olimp.
Els seus atributs més importants eren el ceptre, el tron i el raig.
El seu animal més representatiu era l'àliga.
Júpiter també acostumava a portar  una capa de pell que li servia com a escut


Naixement

Saturn devorava els fills que tenia per poder governar sense interrupcions, però Ops que era la seva dona va aconseguir treure a Júpiter,Neptú i Plutó d'aquell destí negre  que els esperava i va planejar com els havia de protegir.

 A Júpiter el va amagar a l'illa de Creta on una cabra anomenada Amaltea el va alletar, i quan ja va ser una mica grandet va lluitar amb Tità i el seu pare fins a destronar-los.
Mentre Júpiter estava salvat, el seu pare es va menjar un bolquer pensant-se que era ell, amb una pedres  que li havia donat la seva dona.
Saturn finalment va vomitar les filles que s'havia empassat gràcies a un vomitiu preparat per Metis i així és com finalment Júpiter es va poder casar amb Juno

De la seva vida amorosa i sentimental,podem dir que estava casat amb Juno la seva germana i al mateix temps deessa dels matrimonis.
Amb ella va tenir Vulcà i Mart.
La relació va ser una mica tensa ja que estava caracteritzada per la  gelosia de la deessa, a causa de que Júpiter li havia set infidel moltes vegades.
Júpiter conquistava les dones transformant-se en un animal diferent cada vegada.

Com va aconseguir arribar Júpiter al tro?

Júpiter va aconseguir arribar al tro amb l'ajuda dels seus germans Neptú i Plutó.
Ells tres van declarar la guerra al seu pare, la qual va durar deu anys.
Després d'haver proclamat la guerra al seu pare ell va aconseguir pujar al tro i convertir-se en el senyor de la Terra i del cel.
El poder va quedar repartit entre els tres germans; Neptú va agafar el poder del mar, Plutó el del inframón i finalment Júpiter el del cel i els fenòmens atmosfèrics.

Es diu que Júpiter protegia els ciutadans de Roma en temps de guerres, i vetllava per la Pau i la calma en aquests moments especialment.

Algunes curiositats sobre Júpiter:

Estàtua Zeus 
Museu Arqueològic Atenes
- El nom del planeta ve donat gràcies a ell.

-El seu animal sagrat és l'àguila, que s'acabarà convertint en símbol de diferents ciutats romanes.

- És el déu principal de la mitologia romana.

- Tenia capacitat per transformar-se en diferents  animals.


-Cada dia de la setmana està assignat a un déu, i el dijous, és el dia de Júpiter.


-Hi ha una marca de cigarretes  americanes anomenada Júpiter.
Les capses de cigars més antigues contenien litografies de fets importants, o de déus de la mitologia.                










Anna Martí
1r Batx

3 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Com molt bé has explicat, la relació entre el matrimoni de Júpiter i Juno no era molt bona. El Deu era reconegut, a part de pel seu immens poder, per les infidelitats que havia comès. Si observem qualsevol mite grec o llatí veiem com ell, transformat en animal, objecte o presència, aconseguia mantenir relacions amb qui volia. Juno, n'era conscient però tot i la seva gelosia mai ho pagava amb el seu marit sinó amb les pobres dones que havien estat enganyades per ell.
Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...

Deixa'm afegir que, tal com has dit, Júpiter dóna nom al cinquè planeta del sistema solar i és que això és degut a que aquest és el planeta més gran del nostre sistema, i Júpiter (o Zeus en la mitologia grega) és el déu més poderós, més "gran". Bona entrada!

Meryem Merimi ha dit...

M'ha semblat una entrada molt interessant i he pogut saber més coses sobre aquest déu. Un dels fets interessants que he trobat per internet, és que va formar part de les dues tríades capitolines (el Pujol Capitolina és on es van centrar les seves funcions). La primera tríada la van formar Júpiter amb Quirino i Mart i la segona una altra vegada Júpiter, però amb Minerva i Juno.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts