PERSÈFONE

Persèfone era filla de Zeus i de la seva germana, la deessa de l'agricultura i la fertilitat anomenada Demèter. 

Persèfone era una bella jove que vivia amb la seva mare i les dues estaven sempre unides. El fet que passessin tanta estona juntes feia que la seva mare la protegís i com que tenia tants pretendents, Demèter els rebutjava a tots i no en volia cap per a ella. A causa d'una distracció de Demèter, Persèfone va esdevenir reina de l'inframón.

Un dia Persèfone estava collint flors tranquil·lament juntament amb algunes nimfes fins que al collir un narcís, la terra es va obrir i en va sortir Hades (que era un pretendent de Persèfone), qui la va raptar i se la va endur amb el permís del seu germà, pare de Persèfone, Zeus.

El Rapte de Prosèrpina, Peter Paul Rubens (1636-1637)

Quan Demèter es va adonar que la seva filla havia desparegut immediatament va castigar a les nimfes que anaven amb ella amb sirenes i va començar a buscar-la. Demèter, juntament amb l'ajuda de les torxes d'Hècate la va buscar arreu del món durant nou dies i nou nits i durant aquests dies la terra va començar a no ser fèrtil i la gent del poble va començar a enfadar-se perquè no tenien aliments i passaven gana. Ja el desè dia, Demèter va decidir anar a consultar el déu del sol (Heli) per si sabia alguna cosa de la desaparició de la seva filla. Heli li va revelar que Persèfone es trobava a l'inframón juntament amb Hades (algunes versions diuen que va ser Apol·lo qui li ho va dir).

Al veure que la seva estimada Demèter estava patint i al veure també la situació de la terra, Zeus se'n va penedir, i va demanar al seu germà que la deixés anar. Per tal de que Persèfone pogués tornar lliurement casa no podia menjar cap mena de fruit de l'inframón, ja que si ho feia, s'havia de tornar obligatòriament. Persèfone tenia molt clar que no podia consumir cap mena de fruita però Hades la va enganyar perquè mengés sis grans de magrana, el que va fer que hagués d'anar a l'inframón sis mesos cada any, un mes per cada gra consumit. 

A partir d'aquest mite, els grecs explicaven el fenomen de les estacions, ja que durant aquests mesos que Persèfone no estava present a l'Olimp, no hi havia collites, temps que equival a la tardor i l'estiu, quan les collites són escasses.

Una altra versió afirma que Hermes va negociar amb Hades per tal d'arribar a la conclusió del temps que passaria amb cadascú.

Consultant aquest vídeo es pot entendre millor el mite:


Carla Erra
1r Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
M'ha semblat una entrada molt curiosa i interessant! No sabia que van explicar l'origen de les estacions a través d'aquest mite i sobretot, tampoc en tenia constància de l'existència de Perséfone. Molt bona entrada!
Judit Contreras ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant, ja que tenia constància de que existia Persèfone, però no havia sentit la seva història, m'ha agradat molt. Igual que diu la Meryem jo tampoc sabia que l'origen de les estacions venia d'aquest mite. Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES