HÈRACLES

Hèracles, o Hèrcules segons els romans, és el semidéu més important. Era fill d'una dona mortal (Alcmena) i de Zeus. La bellesa d'Alcmena va captivar Zeus, però el seu desig es veia frustrat per l'honestedat d'ella. Així que Zeus va aprofitar que Amfitrió (el marit) va emprendre una expedició militar per aproximar-se a la dona sota la forma del mateix Amfitrió. Enganyada per aquella aparença, va passar tota la nit amb Zeus, però aquest va allargar la seva estada fins que el veritable Amfitrió tornà de la guerra. El seu marit va passar la nit amb ella i va descobrir que havia estat amb un altre. Malgrat que Alcmena estava ben segura de la seva fidelitat, la va voler castigar. Però Zeus ho va impedir revelant tota la veritat i la innocència de la dona. A més, va advertir Amfitrió que de la doble unió naixerien dos fills en un mateix part, però de pares diferents.

En efecte, Alcmena va donar a llum dos infants, Íficles, fill d'Amfitrió, i Alcides, fill de Zeus. 


Alcmena dona a llum a Hèrcules envoltada d'assistents, Frederik Bouttats

Tant era l'odi que Hera tenia cap a Alcides, que va enviar dues serps enormes a la cambra on dormien els dos bessons. Mentre Ificles no feia més que plorar i cridar aterrit, el seu germà va agafar sense por les dues serps i les va escanyar. En entrar el marit d'Alcmena a veure què passava, no li va quedar cap dubte quin dels dos era fill de Zeus.


Hèracles i les serps, autor desconegut

Alcides es va casar amb Mègara, filla del rei Creont de Tebes, amb la qual va tenir tres fills, però Hera, que encara li tenia rancúnia al fill il·legítim del seu marit, li va provocar un terrible atac de bogeria, en el qual Alcides va matar amb arc els seus propis fills i els d'Euristeu, el seu cosí i rei de Tirint. Quan va recuperar el seny, horroritzat per l'acte que havia comès, va acudir a l'oracle de Delfos per saber com expiar el seu terrible crim. L'oracle li va ordenar canviar-se el nom pel d'Hèracles (que significa ''la glòria d'Hera'') per així aplacar la ira de la deessa i posar-se al servei d'Euristeu durant dotze anys. Durant aquest temps Euristeu li va posar dotze treballs que només Hèracles podia fer.

Evelyn Gilberte 
2n Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant! Però una pregunta, quins són aquests dotze treballs? Sobre què tracten i què se li encomana en cada treball?

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

CIVILITZACIÓ MINOICA

VESTIMENTA DELS ROMANS