20 de novembre del 2019

DÀNAE I PERSEU

Acrisi era el rei de la ciutat d'Argos i el pare de Dànae. Un dia va anar a visitar l'oracle, per saber els seu futur, i poder determinar els seus èxits com a rei i  si el destí li tenia preparat alguna sorpresa. Però això no va ser així. L'oracle va preveure que en un futur ell seria assassinat pel seu propi nét. Al rebre la terrible notícia, el rei Acrisi immediatament va tancar a la seva filla en una càmera hermèticament tancada construïda amb bronze, on tenia totes les comoditats que ella volia. 

Mentre Dànae estava tancada, el seu pare va anunciar per tota la ciutat que la seva filla estava morta, i que ningú demanés per casar-se amb ella. Malgrat això tothom sospitava que no podia estar morta, i que havia d'estar tancada a algun lloc per força.

Al cap d'un temps, Zeus va enviar un missatger perquè li portés notícies de com anava la vida a la terra (de tant en tant ho feia) i en assabentar-se de la història de Dànae, va voler canviar les coses, ja que estava modificant el futur per un bé propi, fent mal a la seva pròpia filla, que es veia molt maca. Zeus, va canviar d'aspecte i va convertir-se en pluja daurada. Les gotes van entrar a la càmera i poc a poc, van anar cobrint tot el cos despullat de la jove. Es va quedar embarassada.


Dánae rebent la pluja d'or, Tizià (1560-1565)

Quan el rei se'n va assabentar, va quedar realment sorprès. Nou mesos després, va néixer Perseu, i el rei Acrisi va decidir tirar ell i a la seva mare riu avall. Així doncs, van construir una caixa de fusta i els van tancar als dos a dins. Al cap d'un temps, gràcies als forts vents, van arribar a l'illa de Sèrifos, on els va rescatar un pescador anomenat Dictis (antic rei de l'illa), qui els va acollir a casa seva. Tot seguit, el seu germà Polidectes, rei de la illa, els va acollir a la seva cort, ja que es va enamorar molt fortament de Dànae.



Dánae i Perseu, Sybil Tawse (1920)


Amb el temps, Perseu anava creixent i s'anava convertint cada vegada amb un home més fort i amb grans habilitats de guerrer. Mentrestant, el rei Polidectes també anava demanant matrimoni constantment a la donzella Dànae, però ella el rebutjava cada vegada que se li declarava. Perseu volia ajudar a la seva mare perquè ella no mostrava el desig de casar-se amb Polidectes, és per això que Perseu es va convertir en un obstacle pel rei, i volia desfer-se'n ràpidament.

Polidectes va enviar a Perseu a matar a la temuda Medusa, que tenia com a característiques serps als cabells i convertir en pedra a qualsevol qui la mirava. El rei va acordar amb Perseu que un cop la matés li portaria el cap com a mostra. Polidectes va pensar que li seria impossible matar-la i que per tant, se'l trauria de sobre. Atena li va mostrar els passos que havia de seguir per fer-ho. Primer, li va dir que havia de visitar les Gorgones, les bruixes germanes que compartien un sol ull, per així robar-los-el, i que elles els mostressin el camí cap a Medusa a canvi de l'ull. Gràcies a l'ajut d'un escut d'or tan brunyit que reflectia la mirada de Medusa regalat per Atena, un casc que li proporcionava invisibilitat obsequiat per Hades i les sandàlies i la falç que Hermes li va cedir, va aconseguir finalment tallar-li el cap a Medusa, derrotant-la.


Perseu i Medusa, Benvenuto Cellini (1545-1554)


Quan Perseu ja havia fet la seva feina, de camí a casa es va trobar a Andròmeda, qui estava encadenada a una roca i a punt de ser devorada per un monstre marí. Perseu la va salvar i al cap d'un temps, es van casar. Quan Perseu finalment va arribar a casa del llarg camí, es va trobar que el rei Polidectes no s'estava comportant amb la seva mare, i fent servir el cap de Medusa que li havia de portar com a prova, el va convertir en pedra. Tot seguit Dictis va prendre-li el tro com a rei. 

Perseu al cap d'un temps va tornar a la seva Pàtria, la ciutat d'Argos per participar en un jocs on ell practicava el llançament de disc. Acrisi encara era el rei de la ciutat, però el que no sabia era que el seu nét participava als jocs. Perseu practicava llançament de disc, i al llançar-lo, casualment va tocar el cap del seu avi, provocant-li la mort a Acrisi, tal com l'oracle feia temps havia previst.

Perseu va seguir amb el tro d'Argos, com a successió del seu avi i van viure amb Andròmeda molt feliços. Quan van morir els dos, Atena els va convertir en constel·lacions de dalt el cel.



Carla Erra
1r Batx

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts