HÈRACLES

Hèracles, o Hèrcules segons els romans, és el semidéu més important. Era fill d'una dona mortal (Alcmena) i de Zeus. La bellesa d'Alcmena va captivar Zeus, però el seu desig es veia frustrat per l'honestedat d'ella. Així que Zeus va aprofitar que Amfitrió (el marit) va emprendre una expedició militar per aproximar-se a la dona sota la forma del mateix Amfitrió. Enganyada per aquella aparença, va passar tota la nit amb Zeus, però aquest va allargar la seva estada fins que el veritable Amfitrió tornà de la guerra. El seu marit va passar la nit amb ella i va descobrir que havia estat amb un altre. Malgrat que Alcmena estava ben segura de la seva fidelitat, la va voler castigar. Però Zeus ho va impedir revelant tota la veritat i la innocència de la dona. A més, va advertir Amfitrió que de la doble unió naixerien dos fills en un mateix part, però de pares diferents.

En efecte, Alcmena va donar a llum dos infants, Íficles, fill d'Amfitrió, i Alcides, fill de Zeus. 


Alcmena dona a llum a Hèrcules envoltada d'assistents, Frederik Bouttats

Tant era l'odi que Hera tenia cap a Alcides, que va enviar dues serps enormes a la cambra on dormien els dos bessons. Mentre Ificles no feia més que plorar i cridar aterrit, el seu germà va agafar sense por les dues serps i les va escanyar. En entrar el marit d'Alcmena a veure què passava, no li va quedar cap dubte quin dels dos era fill de Zeus.


Hèracles i les serps, autor desconegut

Alcides es va casar amb Mègara, filla del rei Creont de Tebes, amb la qual va tenir tres fills, però Hera, que encara li tenia rancúnia al fill il·legítim del seu marit, li va provocar un terrible atac de bogeria, en el qual Alcides va matar amb arc els seus propis fills i els d'Euristeu, el seu cosí i rei de Tirint. Quan va recuperar el seny, horroritzat per l'acte que havia comès, va acudir a l'oracle de Delfos per saber com expiar el seu terrible crim. L'oracle li va ordenar canviar-se el nom pel d'Hèracles (que significa ''la glòria d'Hera'') per així aplacar la ira de la deessa i posar-se al servei d'Euristeu durant dotze anys. Durant aquest temps Euristeu li va posar dotze treballs que només Hèracles podia fer.

Evelyn Gilberte 
2n Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant! Però una pregunta, quins són aquests dotze treballs? Sobre què tracten i què se li encomana en cada treball?
Alba Le Riera ha dit…
En aquest mite també es torna a veure que Hera, esposa de Zeus, reflecteix l'ira que li provoca la infidelitat del seu home a persones innocents, que no tenen la culpa del que ha passat. Tot i això, Heràcles pot demostrar la seva valia realitzant els 12 treballs.
Bona feina!
Judit Contreras ha dit…
M'ha agradat molt aquest mite, ja que en aquest es pot veure perfectament com Zeus li era infidel a Hera i la ira que això li provocava. Però igual que diu la Meryem també m'ha quedat el dubte de quins eren aquests dotze treballs que li va posar la deessa Hera?
Molt bona entrada!
Ingrid Tornamira ha dit…
És molt fort que Zeus sempre li fos infidel a Hera però ella mai el castigà a ell sinó a les amants o fills que havia tingut. També m'impacta molt que Hera el fes matar als seus fills i nebots, qui no tenien cap culpa de la infidelitat de Zeus. Gràcies a la teva entrada ja se de que faré la pròxima.
Molt bona feina!
Anònim ha dit…
Molt bona entrada, però respecte dels 12 treballs que va haver de fer Hèrcules, quin va ser el treball més difícil per ell? I un cop va aconseguir superar els 12 treballs que se'n va fer d'ell?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES