DÀNAE

Els pares de Dànae són el rei Argos Acrisi i Eurídice. Acrisi va rebre un oracle en el que s'anunciava que el fill de la seva fill el mataria.
Per tal d'evitar l'oracle, Acrisi va decidir tancar a la seva filla Dànae en una cambra subterrània de bronze amb un guàrdia que la vigilés constantment. Tot i així, l'oracle s'havia de complir i Dànae quedà prenyada. Hi ha versions que asseguren que Zeus arribà a la cambra en forma de pluja d'or i seduí a la jove. Altres versions apunten a que va ser l'oncle de la jove qui la va embarassar.

Quan Acrisi es va assabentar del que havia passat, es negà a creure la història de l'origen diví, per la qual cosa va decidir tancar a la seva filla i al bebè dins un cofre i llançar-los al mar. Però Zeus els protegí i arribaren sans a la illa de Sèrifos

Dictis, el germà del tirà Polidectes va oferir refugi a la noia i al seu fill. El tirà s'enamorà de Dànae i per això va voler allunyar a Perseu , el fill de la noia, d'ella enviant-lo a buscar el cap de Medusa. 

Mentre que Perseu anava complint els manats, Polidectes va intentar captivar de la millor manera Dànae, i com que ella no acceptava, l'amenaçava terriblement i a la mateixa vegada maltractava al seu propi germà Dictis, qui havia cuidat com un fill a Perseu i desitjava defensar a la jove dels desitjos passionals del tirà. 

Quan Perseu va tornar amb el cap de Medusa, va trobar a la seva mare i a Dictis pregant pietat davant Polidectes. Va comprendre, doncs, tot el que havia passat i, mitjançant el cap de la criatura convertí el tirà i els seus servidors en pedra.

Després que Dictis quedés com a rei de la illa, Dànae i el seu fill Perseu van partir direcció Argos, on la jove es retrobà amb la seva mare Eurídice i Perseu anà en busca d'Acrisi, a qui tal i com havia previst l'oracle, matà sense voler. 

En una altra variant del mite, Dànae és presentada per Dictis a Polidectes, el qual es casa amb ella i cria a Perseu com al seu propi fill. 
Dànae i Perseu a la platja de Sèrifos,  John William Waterhouse











                                                  


Judith Rodríguez 
2n Batx

Comentaris

Alba Le Riera ha dit…
Com és comú, la mitologia inspira moltes obres d'art d'una importància destacable. Aquest mite, el de Dànae, inspira la pintura de "Dànae", de Ticià, un pintor italià del segle XVI.
Bona feina!
Ingrid Tornamira ha dit…
Com sempre apareix Zeus a seduir a la jove. A part d'això, els mites sempre ens presenten actes que pensem que mai seríem capaços de fer, com tancar la nostre pròpia filla al mar juntament amb el seu bebè.
Molt bona feina!
helena rovira ha dit…
Segons algunes pàgines d'internet, la pluja d'or representa o simbolitza la fecunditat. La unió sexual entre el cel i la terra, per aquest motiu les collites fructifiquen gràcies a la pluja.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES