4 de novembre del 2019

9 CURIOSITATS DE LA VIDA DE L'ANTIGA ROMA

Roma i la seva població ens va deixar milers de misteris, ja que per molt que s'estudiï la seva història, mai es podrà conèixer al 100%. Tot i així, aquí us deixo un petit recull de curiositats poc conegudes sobre l'antiga societat romana.

1. ELS ROMANS ES BEVIEN LA SANG DELS GLADIADORS
A l'antiga Roma, era normal beure's la sang dels gladiadors assassinats, i és que es creia que d'aquesta manera la persona rebia la força vital. Alguns autors romans van descriure com després de les batalles de gladiadors, en recollien la sang per vendre-la com un medicament. Es creia que podia curar l'epilèpsia.

2. LA MESURA DEL TEMPS ERA RELATIVA
Una hora romana podia durar des de 75 minuts (moderns) a l'estiu fins a 44 minuts a l'hivern, i és que els romans es basaven en el sol. 12 hores diürnes començaven al sortir el sol, i després de la posta de sol es contaven 12 hores nocturnes més. Degut a que la llargada del dia a l'hivern i a l'estiu era molt diferent, la llargada de cada hora també podia variar. Per tant, els romans tenien molta paciència amb les tardances i tampoc eren molt puntuals.



3. EL COLOR LILA ERA NOMÉS PER ALS RICS
Els romans tenien la costum de jutjar a la gent per la seva roba, més concretament, el seu color. Només existien dos opcions: tots els colors "naturals", que procedien de la llana natural i per tant es percebien com a propis de ciutadans humils i de recursos baixos, o els colors de tons roigs, violeta i verd, que es creaven de forma artificial, emprant colorants cars que s'importaven des de països llunyans (i es consideraven una senyal de riquesa i noblesa). Portar roba de color lila es considerava lo màxim.



4. TENIR LES CELLES JUNTES ERA SENYAL DE GRAN INTEL·LIGÈNCIA
A Roma es valorava molt tenir les celles juntes sobretot a les dones. Es considerava una senyal de gran intel·ligència, per tant moltes dames que volien estar a la moda recorrien a tot tipus de trucs per augmentar la densitat de les seves celles (per exemple, celles artificials fetes de llana de cabra).

Paquio Próculo i la seva dona. Aquarel·la de Pompeia del segle I.
5. ALS ROMANS NO ELS AGRADAVEN ELS FILÒSOFS
A l'imperi van néixer filòsofs destacats com ara Sèneca i Marc Aureli. Tot i així, des del punt dels romans pràctics, estudiar filosofia feia que la gent no estigués ben adaptada a la vida activa i a servir al país. Galè, metge de la cort imperial, va notar que els romans consideraven la filosofia no més útil que foradar les llavors de mill. 

6. EXISTIA LA TRADICIÓ DE BEURE VERÍ
Des de finals del s. I a.C., els emperadors romans van començar la tradició de consumir una petita quantitat de cada verí per tornar-se immune a aquests. La barreja de verins s'anomenava "mitridatum", en honor a Mitridates el Gran, rei del Pont, el primer en provar aquest mètode.



7. A LES FESTES ES PROVOCAVEN VÒMITS
Als romans els agradava tant l'excés de tot que van iniciar la tradició de provocar-se el vòmit durant les seves festes. Segons Sèneca, els romans menjaven fins a rebentar i després vomitaven expressament per alliberar el seu estómac i seguir menjant.


La festa romana (1875), de Roberto Bompiani

8. NO UTILITZAVEN SABÓ

Els romans es banyaven a diari, tot i així, no utilitzaven sabó. En canvi, es fregaven amb olis i seguidament se'ls treien juntament amb la brutícia emprant uns raspalls especials.

9. UNA MANERA INUSUAL DE NETEJAR
Utilitzaven l'orina humana per netejar la roba: els bugaders omplien un barril de roba i després hi abocaven l'orina. A continuació, una persona entrava al barril i trepitjava la roba amb els seus peus per "tallar-la".

Bruna Villegas 
2n Batx

2 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

És curiós com podien tenir costums com aquestes. Tot i que si et pares a pensar-hi, es podria considerar prou normal ja que ho basen tot en les seves creences.
La societat també hi va jugar un paper important ja que per culpa de voler aparentar també van començar algunes d'aquestes tradicions.
Bona feina!

Ingrid Tornamira ha dit...

Ara entenc l'escena de les pel·lícules romanes on els gladiadors es beuen la sang del seus enemics. No sabia que aquesta tradició fos real, ja que per nosaltres això seria impensable. Em sembla molt interessant com moltes d'aquestes tradicions, per no dir la majoria, per a nosaltres són completament extranyes o il·lògiques.
Molt bona entrada!

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts