12 d’octubre del 2017

EL TEMPLE ROMÀ DE VIC

L'any 1882, al nucli antic de Vic, quan es va enderrocar el castell romànic dels Montcada entre la runa van aparèixer restes d'un temple romà. Aquest no és un temple qualsevol ja que és un dels dos únics temples a tot Espanya que es conserven pràcticament complets.


Temple romà de Vic vist des d'una cantonada de la plaça Vella.
ON ES TROBA?

El temple romà de Vic, també conegut com a Temple d'Ausa, tal i com indica el seu nom es troba a la capital d' Osona (Vic). Concretament està situat al carrer del Pare Xifré, al nucli antic, a prop de l'església de la Pietat i de la plaça Vella. Aquesta ciutat a l'època romana era anomenada Ausa i, aquesta es torna un municipium amb funcionaris civils i militars i amb un temple propi, del qual tractem avui.

EL TEMPLE
Aquest temple que fou construït el segle II, en temps d'imperi tenint en compte que la idea va de construir-lo va aparèixer durant la república. Tampoc se sap que a quina divinitat va ser dedicada, però segons les investigacions que s'han fet, es veu que fou dedicada a Hércules.  Malgrat la seva antiguitat, es troba en condicions perfectes. Les parets d'aquest temple formaven part del pati anterior del castell dels Montcada, per increïble que pugui semblar, això no es va descobrir fins l'any 1882. 
El temple té un pòrtic de sis columnes amb capitells corintis que sustenten el frontó. Les mides d'aquest són 12,10 metres per 10,10 i està construït sobre un pòdium al qual s'accedeix per unes escales situades a la façana central. La majoria de les columnes es van reconstruir idènticament, igual que el frontó l'any 1959. 
L'existència del temple va ser desconeguda, tal com s'ha esmentat abans, fins l'any 1882. Fou trobada en enderrocar-se l'antic castell dels Montcada, que fins aleshores havia servit com a presó. Els tres murs de la cel·la conservats havien fet la funció de les parets internes del castell. 
Es va refer la cel·la amb la seva coberta, el mur de la façana i la columnata frontal, gràcies un grup d'il·lustres procedents de Vic, entre ells en Josep Serra  i Campdelacreu (l'arxiver municipal) que van assabentar-se del valor del temple i van fer una recuperació immediata per tal de no perdre el tresor amagat.



Varnpreet Kaur 
1r Batx.

7 comentaris:

Unknown ha dit...

És una sort que tinguem una construcció tan important a la ciutat, no creus Varnpreet? Jo ho trobo increïble, i a més a més, el millor és que està en molt bones condicions malgrat els anys que fa que es va construïr (encara que com has dit, hi ha parts que s'han reconstruït).

El vídeo que has adjuntat és força interessant, i permet entendre i imaginar com podia ser per dins el Castell dels Montcada o Temple Romà.

Bona entrada!

Anònim ha dit...

No sé si considerar-ho una mera opinió o un fet, però és que el temple romà es troba en fantàstiques condicions per una raó molt simple que no s'ha esmentat, i és que tot el temple està reconstruït excepte una columna de les que componen el monument, el pòrtic i el soterrani, que està tapat per una exposició que es pot visitar diàriament.
Per tant, el Temple romà no es pot considerar que estigui en perfecte estat tot i l'antiguitat, sinó que és perquè s'ha restaurat gairebé en tota la seva estructura.

Helena ha dit...

Una entrada molt interessant; sense cap dubte, sempre és necessàri saber quins monuments històrics tenim a prop per a apendre d'ells: per arribar a entendre de manera més detallada d'on venim i d'on sorgeix la nostra cultura i els nostres costums. És innegable que som molt afortunats de tenir-lo i disposar d'ell per a altres funcions. Encara que hagi estat reconstruit en quasibé la tota la seva estructura tenim la sort de que hagi estat conservat i reconstruit, ja que si no fos per això no seria present i no en podriem apendre tantes coses com actualment ens permet.

Unknown ha dit...

Sembla mentida que tinguem tan a prop, a la nostre ciutat, restes d'aquest meravellós temple Romà! Com heu dit a comentaris anteriors, està molt ben conservat. M'ha sorprès molt saber que va ser dedicat a Hèrcules! Malgrat al vídeo, m'ha ajudat a imaginar-me una mica més l'estructura del pati i interna.

Unknown ha dit...

És una gran sort tenir patrimoni cultural així de prop! Tot i així, jo vaig llegir sobre el temple romà i de fet, va ser reconstruït completament. Podem trobar, però encara algun tros d'alguna de les columnes de l'entrada que no sembla tan nou com els altres. Aquests, segons vaig llegir, són trossos de les columnes originals, que han posat de manera simbòlica.

Martina Vilar ha dit...

Aquest temple viu tants segles a la ciutat de Vic, si aquest temple fos un ésser ens podria explicar coses sobre el què ha passat el llarg de la nostra història des de que es va construir fins ara a l'actualitat i ens podria informar coses que potser no ho sabíem, mai se sap.

Llàstima que s'hagi reconstruït algunes coses, però conservem un bon monument històric a la nostra ciutat, Vic.

Bruna Villegas ha dit...

Mai li havia donat tanta importància al temple romà de Vic. És increïble l'antiguitat que té tenint en compte lo ben conservat que està! Tot i així, gran part de l'edifici ha estat reconstruïda, com per exemple algunes columnes. Bona feina!

TÀRRACO

Tots coneixem la ciutat de Tarragona, però pocs saben el seu origen i la gran importància que va tenir en l'època clàssica... En aquella...

Popular Posts