LES ÀMFORES
L'àmfora és l'envàs del món antic. S'utilitzava per emmagatzemar i transportar productes alimentaris, com ara el blat, el vi, l'oli etc. Les més abundants eren les que transportaven vi, ja que gràcies a uns estudis es sap que a Roma, al segle I d.C es consumien més d'un milió i mig d'hectolitres a l'any. En el cas de l'oli també s'utilitzaven molt per fer comerç importació-exportació (l'oli era un aliment molt important en l'alimentació i cuina dels romans).
La forma de la base acabada en punta té una explicació, servia per clavar-la a la sorra o establir-la a les bodegues dels vaixells en suports de fusta amb forma d'anells. Les nanses facilitaven que es poguessin lligar amb cordes per tal de traslladar-les o manipular-les. Podien superar els 50 quilos de pes, així doncs eren necessàries dos persones per agafar-ne només una.
Una àmfora del segle I aC, amb un pes de 25 a 26 quilos, té una capacitat de 26 litres. Aquesta relació millora amb el temps; una àmfora del segle IV d’uns 15 quilos de pes pot contenir 45 litres.
Van aparèixer per primera vegada en les costes de Líban i Síria, durant el segles XV a.C, fa 3000 anys.
Àmfores romanes de diferents mides.
Àmfora Ibèrica amb dues nanses oposades sense coll i amb un forat a la part superior.
A la diapositiva 14 comença a parlar de les àmfores.
Meritxell Vives
4t ESO
Comentaris
També hi ha un punt molt interesant que no coneixia: la relació entre el pes de l'àmfora i els litres que poden transportar.
Bona entrada.
Si pensem una mica, d'abans a ara com han canviat les coses.
BOna entrada
Bona feina!
Gràcies per l'informació.
Bona entrada
Bon treball Meri!
Molt bona feina, de veritat!
No sabia que servien per transporar també el blat.
Bona entrada.
Bona entrada
sengons la teva entrada no en sabia que es guardava allà el blat.
Bona entrada!