AQUIL·LES

Aquil·les és un dels herois més coneguts de la mitologia grega. Va participar en la Guerra de Troia i és un dels personatges principals a La Ilíada d'Homer. Era fill de la deessa Tetis i Peleu. La seva infantesa, va estar marcada per un fet el qual va marcar tota la seva vida i fins i tot la seva mort. Quan era petit, la deessa Tetis, la seva mare, el va banyar al riu Estígia on diuen que aquelles aigües et produeixen la immortalitat.

Tetis va agafar al nen pel taló d'Aquil·les i el va submergir a l'aigua, per tant el taló d'Aquil·les va ser l'única part que va quedar vulnerable, fet que més tard relacionarem amb la seva mort. Aquil·les, quan es va fer més gran, mes o menys en el període el qual anomenem adolescència, es va traslladar a la cort del seu pare, concretament a Ftia (Grècia) i allà, va conèixer Pàtrocle. Hi ha fonts que diuen que Pàtrocle era el seu cosí, com per exemple a la pel·lícula de Troia, però moltes biografies, afirmen que només era un gran amic, el seu millor amic.

Aquil·les interpretat per Brad Pitt a la películ·la Troy (2004)

Al cap d'uns anys, arribaria la Guerra de Troia, moment de gran esplendor del guerrer Aquil·les. La manera en què la va disputar, és incerta, hi ha fonts que diuen que la seva mare, la deessa Tetis, ja sabia que moriria durant el transcurs de la guerra, i el va enviar pel fet que recordessin el seu nom. Un bon exemple és la pel·lícula de Troia dirigida per Wolfgang Petersen.

Altres fonts, indiquen que Aquil·les va desobeir els seus pares i va anar a la guerra sabent que allà perdria la vida, ja que preferia perdre-la lluitant que no pas prescindint-ne.
L'únic que es sap del cert és que Aquil·les va anar a Troia amb els seus propis guerrers, els mirmidons.

Els mirmidons d'Aquil·les lluitant

A La Ilíada d'Homer, alhora d'explicar la guerra de Troia diu que en aquella època es va produir una gran epidèmia de pesta a Grècia i deien que el causant era el déu Apol·lo, que s'havia enfadat amb Agamèmnon (rei dels grecs) perquè havia raptat a Criseida. Els homes d'Aquil·les li ordenaren que la tornés al seu pare i més tard el rei es va venjar raptant a Briseida, la concubina d'Aquil·les. Aquil·les decideix que no lluitarà fins que no alliberi Briseida.

La Ilíada també diu que durant la guerra, Aquil·les es va enamorar de Píloxena, filla de Príam i li va demanar la mà al príncep Hèctor. El príncep troià li va posar la condició que havia de trair els grecs. S'hi va negar. Tetis demanava a Zeus que els troians guanyessin, perquè tothom veiés que els grecs sense Aquil·les no són res.

Aixi ho va fer, Aquil·les es negava a lluitar i els troians anaven guanyant.
Un altre fet que va marcar la vida d'Aquil·les, el qual molt encertadament ens mostra la pel·lícula, és quan Pàtrocle es posa l'armadura d'Aquil·les i s'enfronta al príncep Hèctor de Troia. Hèctor, va vèncer fàcilment a Pàtrocle, creient-se que acabava de matar al immortal Aquil·les.

Aquil·les es va assabentar d'aquest fet i molt enfadat va tornar a la guerra per venjar-se d'Hèctor. Així ho va fer, al cap d'uns dies li va treure la vida. Amb el seu cadàver, el va arrossegar amb un carro per davant les muralles de Troia durant 12 dies per venjança del que havia fet a Pàtrocle. Al final, l'acaba tornant al seu pare, el rei Príam per petició de Tetis i aquí acaba la participació d'Aquil·les a La Ilíada.


Aquil·les amb les restes mortals d'Hèctor

El seu escut va ser molt curiós ja que contenia en imatges els pensaments i la vida gregues. A part era molt pesant i luxós, i l'utilitzava molt bé per lluitar ja que era un excel·lent guerrer cos a cos.

Tot i la mort d'Hèctor, la guerra de Troia continuà i Aquil·les va matar molts enemics més. Segons les fonts diuen que després de passar una nit d'amor amb Políxena, aquesta va conèixer els seus punts febles i li va dir al seu germà Paris. Aquest va disparar una fletxa on li va dir (al tendó d'Aquil·les) i va morir. Segons certes versions diuen que la fletxa la va disparar el deu Apol·lo.

Al final, els aqueus van celebrar uns grans funerals a la platja de Troia en el seu honor i van construir un enorme túmul. Tot seguit Tetis se'l va emportar a l'Illa Blanca i allà el va fer immortal.



Albert Serratacó
4t ESO

Comentaris

Eduard de Ferrater ha dit…
Hi ha coses que ja sabia però algunes no.
Està bé coneixen més sobre aquests personatges de la història.
Llúcia Gómez ha dit…
Jo el mateix que l'Eduard,algunes coses de les que surten en aquesta entrada je les a sabia de pel·lícules tot i que la majoria de les coses que surten no les a sabia. Sempre està bé saber més coses sobre aquests personatges.
Sofia Pineda ha dit…
M'ha agradat molt aquesta entrada, ja que ho he trobat molt interessant i m'ha agradat la història d'aquest heroi. Trobo que és molt curiós que hi ha un tendó del nostre cos que té el nom d'aquest heroi. Molt bona entrada! :)
Anna Solà ha dit…
Jo també he vist la pel·lícula de Troia (bé, només una part) i em va agradar bastant.
M'agrada l'entrada perquè et descobreix moltes coses que no has vist mai.
Bona entrada Albert.
Yasmina Ketami ha dit…
Com no.. Troia eh Albert! jajaja
La història d'Aquiles és molt coneguda i interessant.
Molt bona entrada Albert ;)
Àngel Marcos ha dit…
M'agrada molt l'historia d'aquest heroi i esta bé saber algunes curiositats d'aquest personatge que jo no hi havia parat a pensar mai.
Bona entrada!
Unknown ha dit…
Sobre aquest heroi no hi sabia gaire,tambe hu explica molt bé.
Molt bona entrada
abigail ha dit…
com has dit Aquil·les és un dels herois més coneguts en la mitologia grega. aquest era invensible, ja que la seva mare el va agafar del taló per tal de que no mori mai, però aquest un dia enamorat va confessar-lo i el va matar paris.
Àngel Enrich ha dit…
Bona entrada albert, es nota que t'ho has currat eh
Cristian Martinez ha dit…
En la pel·licula de Troia, surt aquil·les i al final es mort per que li claven una llança a el taló.

Bona entrada!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

L'ESCULTURA GREGA - ÈPOCA HEL·LENÍSTICA (IV)

LES CASES ROMANES