L'ARQUEOLOGIA TOCA FONS
La crisi econòmica actual ha acabat afectant al món de l’arqueologia. Aquesta crisi ha fet que es construeixi i s’excavi molt menys. Això és així perquè més del 90% de les excavacions arqueològiques que es fan a Barcelona, i a Catalunya en general, són intervencions que la llei obliga als constructors d’immobiliaris abans de començar qualsevol obra, sempre que pugui afectar a restes que es trobin del passat. El descens de l’activitat ha fet que en els dos últims anys, algunes de les vint empreses que es dedicaven a donar treball a 400 treballadors a tota Catalunya, van signar al 2007 el primer conveni laboral de tota Espanya al tancar les seves portes o acomiadar a la major part dels seus treballadors.
Segons l’Anuari d’Arqueologia i Patrimoni de Barcelona 2008, en aquell any es van fer menys excavacions a Barcelona que en qualsevol dels sis últims anys. Amb, concretament, noranta-set intervencions arqueològiques, va començar a tocar fons iniciat al 2005, que va ser l’any on va haver-hi més activitat arqueològica que en els últims 10 anys però que, desprès d’aquesta intervenció, l’activitat va començar a baixar.
I això no ho és tot, sinó que el tipus d’actuacions també ha anat canviant per la crisi, ja que s’ha passat de realitzar grans excavacions en solars grans a realitzar-se petits treballs i de curta duració. També, el 31% dels projectes que el Servei d’Arqueologia de Barcelona tenia pensat fer, no es van realitzar per parar-se les pròpies obres.
Segons Josep Pujades, que és el responsable de les intervencions de la ciutat, el descens va suposar un fort alt-i-baix per a una activitat econòmica que, en principi, s’havia mantingut al marge del món laboral. En el 2009, amb la crisi, aquesta situació ha empitjorat. Francesc Florensa, que és el representant de l’Associació d’Empreses d’Arqueologia de Catalunya, assegura que són bastants les empreses que han desaparegut completament en aquests dos anys, com per exemple Tea i Arqueocat. Altres, segueixen funcionant tot i que el volum del treball està molt més reduït i també, el nombre dels treballadors. Han passat de treballar 20 persones a un parell o tres. Florensa creu que la solució seria que les empreses diversifiquessin la seva oferta i realitzessin altres treballs basats en l’estudi d’impacte ambiental o el seguiment de les obres públiques, ja que moltes estan actualment sobrevivint a la crisi per aquest tipus de treball.
Notícia extreta del diari El País (04/05/2010)
Una de les últimes excavacions realitzades al costat de l'Arc de Triomf de Barcelona
Elena Martínez
2n Batx
Comentaris
Bona informació Elena!
És una llàstima que la crisi afecti fins i tot a l'arqueologia.