19 d’octubre del 2010

L'ARQUEOLOGIA TOCA FONS

La crisi econòmica actual ha acabat afectant al món de l’arqueologia. Aquesta crisi ha fet que es construeixi i s’excavi molt menys. Això és així perquè més del 90% de les excavacions arqueològiques que es fan a Barcelona, i a Catalunya en general, són intervencions que la llei obliga als constructors d’immobiliaris abans de començar qualsevol obra, sempre que pugui afectar a restes que es trobin del passat. El descens de l’activitat ha fet que en els dos últims anys, algunes de les vint empreses que es dedicaven a donar treball a 400 treballadors a tota Catalunya, van signar al 2007 el primer conveni laboral de tota Espanya al tancar les seves portes o acomiadar a la major part dels seus treballadors.


Segons l’Anuari d’Arqueologia i Patrimoni de Barcelona 2008, en aquell any es van fer menys excavacions a Barcelona que en qualsevol dels sis últims anys. Amb, concretament, noranta-set intervencions arqueològiques, va començar a tocar fons iniciat al 2005, que va ser l’any on va haver-hi més activitat arqueològica que en els últims 10 anys però que, desprès d’aquesta intervenció, l’activitat va començar a baixar.


I això no ho és tot, sinó que el tipus d’actuacions també ha anat canviant per la crisi, ja que s’ha passat de realitzar grans excavacions en solars grans a realitzar-se petits treballs i de curta duració. També, el 31% dels projectes que el Servei d’Arqueologia de Barcelona tenia pensat fer, no es van realitzar per parar-se les pròpies obres.


Segons Josep Pujades, que és el responsable de les intervencions de la ciutat, el descens va suposar un fort alt-i-baix per a una activitat econòmica que, en principi, s’havia mantingut al marge del món laboral. En el 2009, amb la crisi, aquesta situació ha empitjorat. Francesc Florensa, que és el representant de l’Associació d’Empreses d’Arqueologia de Catalunya, assegura que són bastants les empreses que han desaparegut completament en aquests dos anys, com per exemple Tea i Arqueocat. Altres, segueixen funcionant tot i que el volum del treball està molt més reduït i també, el nombre dels treballadors. Han passat de treballar 20 persones a un parell o tres. Florensa creu que la solució seria que les empreses diversifiquessin la seva oferta i realitzessin altres treballs basats en l’estudi d’impacte ambiental o el seguiment de les obres públiques, ja que moltes estan actualment sobrevivint a la crisi per aquest tipus de treball.



Notícia extreta del diari El País (04/05/2010)










Una de les últimes excavacions realitzades al costat de l'Arc de Triomf de Barcelona


Elena Martínez

2n Batx

8 comentaris:

Montse ha dit...

Seria una llàstima que la crisi faci minvar els projectes arqueològics. Però malauradament els diners governen el món.

Jony ha dit...

Quina llàstima que la crisi també afecti a l'arqueologia i per tant es trobin menys troballes, estic segur que quan s'acabi aquesta crisi es seguirán cercant noves troballes romanes com s'ha estat fent fins ara.
Bona informació Elena!

Adrià Sanchez ha dit...

Hola m'ha agradat molt però es una llàstima que hi ha la crisi molt bona la entrada.

Míriam ha dit...

Estic d'acord amb tú Montse, els diners governen el món!
És una llàstima que la crisi afecti fins i tot a l'arqueologia.

Aina ha dit...

Quina pena que per culpa de la crisis no es puguin fer més excavacions a Barcelona. Bona feina Elena!

Unknown ha dit...

La veritat, com bé dieu tots vosaltres es una pena que no es gastin diners en l'arqueologia, no els deu interessar, els deu interessar més pagar el sou dels polítics, o els elevats sous dels futbolistes o esportistes d'èlit. Ho trobo lamentable, però nosaltres no tenim suficient poder com per enfrentans-hi... que i farem! Ara, n'estic ben segur que a Barcelona o ciutats del seu voltant trobariem coses molt interessants!

Mireia Cutura ha dit...

Jo, com han dit tots, trobo molt trist que es deixin de invertir diners en la gran tasca que fa l'arqueologia. Però també crec que en l'època que estem i la crisi que tots vivim, és normal que deixin de invertir diners en aquestes coses, i els inverteixin en coses més necessàries, i que consti que jo no dic que l'arqueologia sigui innecessària, sinó que altres coses ho són més. Però el més segur és que tampoc es gasten els diners amb les coses que jo em refereixo!

naual.T ha dit...

Crec qye es una llàstima que a causa de la crisi, afecti molt a l'arqueologia. De totes formes es bastan interesant.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts