DES DE QUAN COMENÇA L'ANY EL DIA 1 DE GENER?



El segon rei de Roma, Pompili (715-672 a. de C.), va incorporar al primitiu calendari romà, que només tenia 10 mesos, dos de nous, gener i febrer.


Tradicionalment, el calendari romà començava el primer dia 1 del mes de març, i setembre, octubre, novembre i desembre corresponien, com indiquen les seves arrels llatines, als mesos setè, vuitè (octau), novè i desè. Tot i així, era en el mes de gener (l'onzè mes) quan els cònsols de l'Antiga Roma assumien el govern.

Juli Cèsar, a l'any 47 a. C., va modificar el sistema, establint que l'any comencés el dia 1 de gener, dia en el qual els funcionaris de l'emperador assumien el seu càrrec, creant així el calendari julià, que amb algunes modificacions realitzades en temps del cònsol Marc Antoni l'any 44 a. C., l'emperador August Cèsar al 8 a. C. i finalment pel papa Gregori XIII al 1582, s'utilitza fins a avui. En aquest, l'any comença el dia 1 de gener.

Després, el calendari gregorià va mantenir el costum i la celebració. Es va caracteritzar amb un significat religiós durant l'Edat Mitjana i els segles posteriors.

Mireia Vidal
4rt ESO

Comentaris

Montse ha dit…
Gràcies Mireia, mirant l'enllaç a "calendari romà" entendreu millor el calendari que romà que tenim al bloc.
Andrea Padilla ha dit…
Miree moltes gràcies !
Segu que ens serveixde molt:)

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES