L'ORIGEN DE LES MUSES

El mite de l'origen de les Muses és una narració fascinant de la mitologia grega que explica com aquestes deesses van néixer i van ser associades amb l'art, la poesia i la ciència. Segons la llegenda, les Muses eren filles de Zeus, el rei dels déus de l'Olimp, i de Mnemòsine, la deessa de la memòria. 

El mite relata que Zeus va tenir una relació amb Mnemòsine durant nou nits consecutives al mont Olimp, i aquesta unió va donar lloc al naixement de les nou Muses. Durant aquest nou dies, cada una de les Muses van néixer successivament, i cada una d'elles va ser dotada amb una habilitat particular i única per inspirar i influir en diferents aspectes de l'expressió humana. 

Les Muses són les següents: 

1-Calíope: La musa de la poesia èpica i la poesia heroica. 

2-Clio: La musa de la història i la retòrica. 

3-Erato: La musa de la poesia amorosa i l'erotisme. 

4-Euterpe: La musa de la música, especialment de la música instrumental. 

5-Melpòmene: La musa de la tragèdia i del teatre. 

6-Polimnia: La musa de la poesia lírica i de la poesia sacra. 

7-Talia: La musa de la comèdia i de la festivitat. 

8-Terpsícore: La musa de la dansa i de l'art coral.

9-Urània: La musa de l'astronomia i de la ciència.

Sarcòfag de les Muses, Musee du Louvre, Paris (160 d.C.)

Les Muses eren venerades pels artistes, poetes i pensadors de l'antiga Grècia com a fonts d'inspiració i creativitat. Es creia que invocar-les podia atorgar habilitats especials i guia en la creació artística o o intel·lectual. La seva influència es va estendre més tard a través de la cultura occidental, i fins i tot avui en dia les Muses continuen sent símbols de creativitat i inspiració.

Marta Pratginestós

1r de batx

Comentaris

Maria Teresa Valls ha dit…
Molt interessant! Com a curiositat, saps que Plató considerava que hi havia una musa més? Doncs sí, va anomenar una desena musa referint-se a Safo de Lesbos, una poetessa coneguda principalment per la seva Oda a Afrodita.
Quina entrada tan interessant Marta! En llegir-la no he pogut evitar no pensar en el fet que les dones o homes ens podem sentir identificats amb una d'aquestes musses, és a dir, que cada persona es pot emmirallar amb una d'aquestes filles de Zeus, gràcies a les característiques que posseïen! Jo sense dubte m'he identificat amb la Talia (la número set) que li agrada la comèdia i la festivitat.

Moltes gràcies per aquesta entrada tan interessant Marta! Fins a la pròxima.
Paula Soldado ha dit…
Molt bona entrada Marta! Aquest mite ens desafia a considerar si la creativitat és només humana o si també té arrels divines. A través d'aquesta història, obrim la porta a la reflexió sobre la font de la nostra inspiració i la seva relació amb forces més grans que nosaltres. Bona feina!
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! M'ha agradat molt com expliques que van néixer les Muses i quines coses podien fer cadascuna d'elles. És interessant veure com cadascuna té una habilitat diferent i com estan relacionades amb l'art i la creativitat. Em sembla interessant com es parla de com eren venerades pels antics grecs i com encara avui en dia les Muses són importants com a símbols de creativitat.
Gil Claramunt ha dit…
Bona entrada. És interessant conèixer l'origen de les Muses i la importància que han tingut al llarg de la història com a font d'inspiració d'artistes antics i contemporanis, tant en la pintura com en l'escultura i la literatura. Es deia que les Muses, filles de Zeus baixaven a la Terra per xiuxiuejar idees als mortals i despertar la seva inspiració i crativitat. Eren les encarregades de donar als humans la capacitat de fer art. En l'actualitat molts artistes diuen que tenen muses que els desperten la creativitat, però aquestes no són divinitats com a l'època clàssica, sinó persones properes que els inspiren.
Bona feina
Aina Garcia ha dit…
Bona entrada! Resulta que les muses també s'associaven amb llocs específics com el teatre, el temple d'Apolo a Delfos, les fonts i els manentials, es creia que aquells llocs eren sagrats i es celebraven festivals en honor a les muses. En aquests festivals es feien concursos de poesía, música i dansa per honorar la influencia de lesmuses a la cultura i la societat grega
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! He buscat una mica més sobre les muses i com a curositat m'agradaria destacar els seus noms en grec i els seus respectius significats relacionats amb les seves habilitats (estaran en el mateix ordre).

1. Καλλιόπη - La de veu bonica
2. Κλειώ - La que ofereix glòria
3. Ἐρατώ - La amorosa
4. Εὐτέρπη - La molt plaentera
5. Μελπομένη - La melodiosa
6. Πολυμνία - La de molts himnes
7. Θάλεια - La festiva
8. Τερψιχόρη - La que disfruta la dansa
9. Οὐρανία - La celestial
Amina Boukhzar ha dit…
El concepte de les muses és molt interessant! Abans aquests personatges femenins eren fonts d'inspiració i prestigi. Sembla estrany com anys després de considerar els personatges femenins una inspiració i gaudint d'una admiració, les autores d'art femenines fossin considerades no suficientment bones per a la feina o que fins i tot no fossin dignes d'inspiració. Què podria haver canviat? Encara que cal recalcar que avui en día estem tornant a donar el protagonisme que s'havia perdut.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES