LA VESTIMENTA I LA MODA A L'ANTIGA ROMA

Avui us vinc a parlar d'un tema que m'interessa molt, ja que fa realment poc el desconeixia per complert. Aquest tema es la vestimenta i la moda en l'antiga Roma.

Primer de tot una cosa molt important que hem de saber és que en aquells temps la moda i la vestimenta variava segons el gènere, la classe social, l'ocupació i l'ocasió. Una altre cosa molt important es que la vestimenta a l'antiga Roma estava subjectada a normes socials i protocols específics. Aquestes lleis de vestimenta podien dictar quin tipus de peces podien portar certs estaments socials o grups específics de la societat romana. També la moda i els estils podien canviar amb el temps i la influència d'altres cultures. 

Tant els homes com les dones tenien estils i peces de vestir específiques que reflectien aquest factors. La manera com es vestien era una part important de la seva identitat i del seu esteta dins de la societat romana. A continuació us presentaré una visió general de com es vestien els homes  i les dones en aquella època.

VESTIMENTA MASCULINA:

- La toga era la peça més distintiva i formal portada pels homes romans. Era una túnica gran i rectangular feta de llana, generalment blanca, que s'envoltava al cos i sobre la túnica interior.

- La túnica era una peça bàsica, similar a una camisa llarga, feta de llana o lli. La longitud i l'estil de la túnica podien variar segons la moda i l'època.

- La túnica palmeta era una variant luxosa de la túnica comuna, adornada amb brodats o estampats. Sovint portada en ocasions especials i cerimonials.

- La toga pretexta era una toga amb uns franja porpra en la vora. Portada pels magistrats, sacerdots i alguns funcionaris.

- Els homes també portaven calçat que podia variar des de sandàlies simples fins a sabates més elaborades segons l'ocasió i l'estatus social.







VESTIMENTA FEMENINA:

-  La túnica també era la peça bàsica per les dones romanes, però el seu disseny i estil eren una mica més diferents. La túnica femenina era generalment més llarga i ajustada que la dels homes i sovint se cenyia a la cintura amb un cinturó o faixa.

- Sobre la túnica, les dones podien portar una estola, una mena de mantell o xal que es col·locava sobre les espatlles i és subjectava a la cintura.

- Per a ocasions formals les dones romanes podien portar una palla, un tipus de mantell similar a una toga que es portava sobre el cap i és subjectava amb agulles.

- Pel que fa el calçat, les dones portaven una varietat de sabates, sandàlies i botes que poden ser senzilles o decorades segons la moda. 






Aquesta era la roba típica que portaven les dones i els homes en l'antiga Roma. 

Caterina Cuspinera

4rt ESO

Comentaris

Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! És curiós com la vestimenta pot reflectir qui ets i les diferents situacions socials. La foto dels pentinats m'ha semblat curiosa i en buscar informació m'ha sortit que les dones casades portaven pentinats que requerien més producció, en canvi, les dones no casades en portaven de més senzills. Seria interessant una entrada sobre pentinats a l'antiga Roma.
Martina Pareras ha dit…
Has fet una entrada molt interessant!! No sabia molt sobre la vestimenta en temps romans fins després de llegir-la. La vestimenta contava de dos tipus: "indutus o indumenta" que seria la vestimenta interior i "amictus" l'exterior. Per tant, et volia preguntar si durant les diferents estacions es portava roba específica? Per exemple, com s'ho feien a l'estiu?
Com bé has dit els ciutadans portaven diferents vestimentes segons la seva classe social, però quines diferències eren? Doncs bé, la diferència entre rics i pobles estava amb la tela i el color. Per exemple, els romans que aspiraven a ser magistrats portaven toges generalment blanques o grises.
Quina entrada tan interessant! Al principi sembla molt bàsica, però m’ha fet reflexionar molt els primers paràgrafs, ja que em sembla molt fort que hi hagués especifiques peces de roba que només podien portar diferents classes socials. Ara encara també passa, però té l’oportunitat de comprar-la si vol.
Moltes gràcies per aquesta entrada!
Bona feina!
Amina Boukhzar ha dit…
La teva entrada és molt interessant! Sí que és veritat que tots nosaltres hem vist disfresses relacionades amb aquesta època o pel·lícules que fan referència a la seva moda, però no sabíem realment qui vestia així o com es deien les peces, etc. Moltes cultures utilitzen una vestimenta similar, la majoria dels exemples que veiem vestien de blanc. Creus que hi ha alguna raó específica per la qual no tenyien molt les teles de molts colors o una gamma de color més variada?
Tigist Masllorens ha dit…
Que xula la entrada Caterina!! He trobat que les fibules eren unes espècies de fermalls utilitzats per subjectar les peces de roba, com les togues, les estoles o altres túniques. He trobat molt interessant el tema i molt original! Felicitats!
Nora Agulló ha dit…
Hola Caterina, que interessant!!
Una curiositat interessant sobre la moda i la vestimenta a l'antiga Roma és que els romans utilitzaven una gran varietat de perfums i olis perfumats com a part integral del seu ritual de vestimenta. Aquests perfums no només s'utilitzaven per enriquir l'olor corporal, sinó que també es consideraven un símbol de prestigi i estatus social.
Gil Claramunt ha dit…
Molt bona entrada!!! És veritat que la vestimenta permet explicar una part important de la vida quatidiana de la gent d'aquella època. Cal remarcar que la majoria de roba era feta de llana o llí tot i que per fer les sabates era molt habitual utilitzar el cuir. Les sandalies que utilitzaven els legionaris romans es deien càligues i estaven formades per una sola i unes tires de cuir que es lligaven en el centre del peu i a la part superior del tormell i que recorden molt a la típica espardenya catalana que es va començar a popularitzar durant l'Edat Mitjana. Pot ser si van inspiprar...

Bona feina!

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES