ELS 12 TREBALLS D'HÈRCULES

Els dotze treballs d'Hèrcules, també conegut com a Hèracles, són una sèrie de fites llegendàries que aquest heroi mitològic va fer com a càstig per haver matat a la seva esposa i els seus fills en un rampell de bogeria, induït per Hera.

Aquests treballs són un clar exemple de la seva capacitat per superar desafiaments d'habilitat força i astúcia aparentment insuperables.

En l'actualitat, els dotze treballs d'Hèrcules poder ser interpretats metafòricament com una representació dels desafiaments i obstacles que enfrontem a la nostra vida quotidiana. Cadascun dels treballs ofereix valuoses lliçons que es poden aplicar a situacions contemporànies, des de l'àmbit personal fins al professional i social. 

Hèrcules i l'Hidra - Antonio Pollaiuolo, 1475

A continuació us explicaré breument cada un dels dotze treballs i la seva rellevància en el món modern:

1: El lleó de Nemea: Hèrcules va estrangular al lleó i el va superar, amb molt de coratge i determinació. En l'actualitat, aquest lleó fa referència a les pors que tenim, les inseguretats o els desafiaments personals. Superar aquests obstacles requereix valentia i força.

2: L'hidra Lerna: L'hidra era un monstre de múltiples caps que creixien quan un era tallat. Hèrcules va aprendre a adaptar-se i a trobar solucions creatives per resoldre problemes complexos. Ara, ho reflectim en que, encara que hi hagi situacions que no podem eliminar, podem trobar altres formes d'abordar-los.

3: El senglar d'Erimat: Hèrcules va capturar al senglar utilitzant la seva astúcia i habilitats de rastreig. Això ens ensenya la importància de la planificació enfront de situacions difícils en la nostra vida diària.

4: La cérvola de Cerinea: Aquesta criatura era ràpida i àgil, i per Hèrcules era un gran desafiament. La lliçó aquí, és la paciència en la recerca de nous objectius, fins i tot quan semblen impossibles.

5: Els ocells del llac Estímfal: Hèrcules va espantar els ocells fent servir el seu arc i les seves fletxes. En l'actualitat, enfrontem amenaces que requereixen d'habilitats prèvies, com aquí, fer servir l'arc.

6: L'estable d'Augies: Hèrcules va netejar els estables del rei Augies en un sol dia. Això mostra la importància de la implicació i la determinació en les nostres tasques diàries.

7: La creació del toro de Creta: Hèrcules va domar al toro salvatge, mostrant domini sobre la natura i la capacitat d'enfrontar situacions perilloses amb calma i control. Ara, enfrontem crisis naturals que requereixen també de calma, control i domini.

8: Les egües de Diomedes: Hèrcules va capturar les ferotges egües de Diomedes, demostrant valor i habilitat per manejar situacions perilloses. En l'actualitat, enfrontem desafiaments, ja siguin socials, polítics o altres amb aquest mateix valor i habilitat.

9: El cinturó d'Hipòlita: Hèrcules va obtenir el cinturó de la reina de les amazones, mostrant diplomàcia i habilitats de negociació. Això ens recorda la importància de la comunicació efectiva i la resolució de conflictes.

10: Els bous de Gerió: Hèrcules va conduir els bous de tres cossos de Gerió, a través d'Europa, enfrontant obstacles en el camí. Aquesta tasca representa la capacitat de superar tot el que se't posi per davant.

11: Les pomes d'or de les Hespèrides: Hèrcules va robar les pomes d'or amb molta perseverança. En l'actualitat, enfrontem temptacions que ens poden desviar dels nostres propòsits.

12: Cèrber, el gos de tres caps de l'Hades: Hèrcules va capturar a Cèrber i el va portar de tornada al món dels vius, mostrant valor enfront de amenaces desconegudes. Ara, hem de trobar coratge per seguir endavant i superar les nostres pròpies pors i angoixes.

En resum, els dotze treballs d'Hèrcules, ens ensenyen molt sobre la vida quotidiana. Des de la importància de la determinació, fins a la necessitat d'adaptar-se i trobar solucions als nostres problemes. 

Aquí teniu un vídeo que us ho explica amb més precisió:


Nora Agulló i Font 
4t ESO 

Comentaris

Amina Boukhzar ha dit…
És molt interessant com has relacionat els treballs d'Hèracles amb obstacles personals i a més actuals. Actualment creus que aquests obstacles personals relacionats amb les feines del mite podrien estar referenciats en la psicologia actual?
Nora Agulló ha dit…
Hola Amina,
M'ha agradat com has reflexionat amb el meu text, és per això que et contesto.
Jo crec que sí, que està molt referenciats, i que aquest mite el podem veure com a exemple de com hem de actuar en algunes situacions. Tant de bo tothom tingués aquesta valentia.
Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada Nora! Has explicat els dotze treballs de manera clara i m'ha agradat molt que cadascun l'hagis relacionat amb pors o inseguretats que tenim al nostre dia a dia.
M'ha semblat especialment interessant el primer: el Lleó de Nemea. La feina d'Hèrcules en aquest cas, era matar un lleó que havia sigut enviat per Hera a la vall de Nemea. Hèrcules el va trobar fàcilment després de seguir un rastre d'animals morts i camps arrasats. Al principi va intentar matar-lo amb fletxes, però rebotaven amb la pell sense fer mal a l'animal. Així que finalment es va veure obligat a estrangular-lo amb les seves pròpies mans. Per a mi, aquest primer treball representa la perseverança. Perquè Hèrcules no es va rendir després de que no pogués matar al lleó a la primera, sinó que va buscar una altra manera per resoldre el seu problema.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES