LA MORT D'AQUIL·LES

El mite d'Aquil·les, un dels personatges més emblemàtics de la mitologia grega, s'entén a través de múltiples capítols, omplint les pàgines de La Ilíada d'Homer i donant vida a un dels episodis més importants de l'antiguitat: La Guerra de Troia. La història d'Aquil·les comença amb una profecia, una que lligaria el seu destí a la grandesa i, al mateix temps, a la seva pròpia.

Fill del rei Peleu de Fthia i la nereida Tetis. Aquil·les va ser educat pel centaure Quiró, que li va ensenyar les arts de la guerra i el va preparar pel seu destí com a gran heroi. Tetis, la mare d'Aquil·les, coneixedora del seu propi destí, va intentar fer al seu fill immortal. Va submergir-lo a les aigües del riu Estígia, a excepció del seu taló, el lloc on ella el va sostenir. Així, Aquil·les es va convertir en un dels homes més forts i invulnerables del món, excepte per aquesta petita part del seu cos. 

La Guerra de Troia, desencadenada per l'abducció d'Helena, va ser l'escenari en què Aquil·les va brillar amb llum pròpia. Els grecs, sota el lideratge d'Agamèmnon, van cridar Aquil·les i els seus mítics mirmidons per unir-se a ells en la batalla contra els troians. Tanmateix, una disputa amb Agamèmnon sobre el botí de guerra va portar a Aquil·les retirar-se de la lluita, creant tensions greu entre els aliats.

Malgrat les disputes, l'absència d'Aquil·les al camp de batalla va ser sentida profundament, especialment després de la mort de Pàtrocle, el seu millor amic i company d'armes. Consumit per la ràbia i el dolor, Aquil·les va decidir a la guerra, amb un únic objectiu: venjança contra Hèctor, príncep de Troia i l'assassí de Pàtrocle. 

La famosa lluita entre Aquil·les i Hèctor és un moment àlgid de La Ilíada. Amb la seva fúria desenfrenada i la seva habilitat excepcional en combat, Aquil·les va derrotar Hèctor en un duel mortal, infligint la seva venjança per la mort de Pàtrocle. No obstant això, l'exitosa batalla d'Aquil·les no estava exempta de tragèdia.

La profecia de Tetis, el taló vulnerable, es va fer realitat quan van disparar una fletxa enverinada al taló d'Aquil·les. Aquest acte, que va aprofitar l'únic punt feble del seu cos, va portar a la mort d'Aquil·les, La seva pell invulnerable no podia protegir-lo de la seva destinació predeterminada. 

La història d'Aquil·les, tot i la seva grandesa i victòries en el camp de batalla, és també una narrativa de la fragilitat humana i la inevitabilitat de la mort. És una història que posa en relleu temes com l'orgull, la venjança, l'amistat i el destí, i continua sent una font d'inspiració i reflexió per a generacions de lectors i admiracions fins als nostres dies. 

La mort d'Aquil·les, de Pedro Pablo Rubens (1577-1640)

Paula Soldado
1r Batx

Comentaris

Tigist Masllorens ha dit…
Ostres. Desconeixia aquest mite i el trobo molt interessant. Relacionada amb Aquil·les, és la teoria moderna que suggereix una relació romàntica o amorosa amb el seu amic Pàtrocle, més enllà de la camaraderia habitual entre soldats. Tot i que no està explícitament abordada en els textos antics, aquesta interpretació ha estat explorada per autors i artistes contemporanis, afegint una capa addicional de complexitat al mite d'Aquil·les.
Bruna Safont ha dit…
Bona entrada! M'ha agradat com expliques tota la història del mite grec. La part que més m'ha cridat l'atenció és quan parla de com la mare d'Aquil·les intenta fer-lo immortal submergint-lo al riu, però es deixa una part del seu cos sense submergir, el taló, i això és el que finalment provoca la seva mort. Em sembla increïble com un detall tan petit pot tenir un impacte tan gran en la història.
Nora Agulló ha dit…
Que interessant Paula, et voldria dir una curiositat:
Sabies que la mare d'Aquil·les, Tetis, va intentar ocultar-lo disfressant-lo com a dona i enviant-lo a la cort del rei Líglam de Lídia, on va ser conegut com a "Piram". Aquesta estratègia es va adoptar per evitar que Aquil·les participés en la Guerra de Troia i afrontés el seu destí fatal. No obstant això, va ser descobert per Ulisses, qui el va identificar gràcies a una prova d'astúcia: va posar armes i equipament militar entre els objectes de les dones i Aquil·les va ser l'únic que les va agafar, revelant així la seva veritable identitat com a guerriller.
Aina Garcia ha dit…
Quin mite més interessant! Llegir aquesta entrada m'ha recordat que hi ha un llibre anomenat "La canço d'Aquil·les" escrit per Madeline Miller. És un "retelling", vol dir que és un llibre que busca narrar un classic però d'una manera diferent. Es precisament el que fa aquest llibre que explica la guerra de Troia des del punt de vista de Pàtrocle, el millor amic de la infancia d'Aquil·les

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES