EL MITE DE LA FORMACIÓ DE LA VIA LÀCTIA

Aquest mite comença amb Alcmena, una dona mortal casada amb Amfitrió. Zeus, el rei dels déus volia tenir un fill amb Alcmena, així que va idear un pla per enganyar-la. Disfressant-se com Amfitrió, Zeus va passar una nit amb Alcmena, mentre el vertader Amfitrió estava fora degut a les seves responsabilitats militars. Aquella mateixa nit, Hera, la legítima esposa de Zeus, es va adonar de l'engany i va jurar venjança contra el fill que naixeria d'aquella unió. Quan va néixer el fill d'Alcmena, al qual van anomenar Hèracles, Hera va buscar maneres de fer-li la vida difícil.  Un els primers actes de venjança d'Hera va ser fer que Hèracles es tornés boig temporalment, durant el qual va cometre un acte terrible: va matar els seus propis fills. Després, quan va tornar a la normalitat, i adonar-se de la tragèdia que havia passat, Hèracles va fer tot el possible per canviar i alliberar-se dels seus pecats. 

Com a part de la seva penitència, Hèracles va consultar l'oracle de Delfos i va rebre la indicació de servir al rei Euristeu i realitzar dotze treballs gairebé impossibles. Durant un d'aquests treballs, Hèracles va rebre l'encàrrec de capturar les pomes daurades del Jardí de les Hespèrides, que eren un regal de noces de Gea a Hera. Hèracles, en la seva aventura va demanar ajuda a Atlas, el tità que carregava el cel sobre les seves espatlles. Mentre Atlas anava a buscar les pomes, Hèracles va assumir la càrrega del cel. Quan Atlas va tornar amb les pomes, va intentar enganyar a Hèracles perquè continués sostenint el cel, però Hèracles li va demanar una breu pausa per acomodar el seu mantell. En aquest moment, Hèracles va agafar les pomes i va deixar Atlas amb la càrrega del cel. Aquesta acció va provocar la ràbia d'Hera, la qual, en el seu descontent, va vessar la llet que brollava dels seus pits cap al cel nocturn, formant així la franja de llum coneguda com la Via Làctia.

El naixement de la Vía Làctia, Pedro Pablo Rubens


Bruna Safont
4t ESO 

Comentaris

Judit Muñoz ha dit…
Bona entrada! Aquest es un clar exemple de com els grecs pensaven que tot era obra dels déus, però tot i així segueixen tenint problemes amb els déus. Aquest mite ens mostra com les accions dels déus afecten als humans i com els humans intenten arreglar els seus errors.
Tigist Masllorens ha dit…
Interessant. Els seus dotze treballs han estat interpretats de diverses maneres al llarg dels anys. Algunes interpretacions suggereixen que els treballs poden representar diferents virtuts o valors morals que Heracles havia de desenvolupar com a part de la seva penitència. Per exemple, el primer treball, que consisteix en matar al lleó de Nemea, pot simbolitzar el coratge. El segon, la neteja dels estables d'Augias, pot representar la purificació i la redempció dels seus pecats passats...
Maria Teresa Valls ha dit…
Bona entrada! Es veu que el nom en de Via Làctia grec era Kyklos Galaktikos que traduït literalment significa "cercle de llet". És interessant veure com la mitologia ha influenciat el nomenament de tantes coses.
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada! Hi ha una altra versió del mite on Hèracles encara sent un nadó és portat per Hermes al llit d'Hera. El va posar sota el seu pit perquè begués de la seva llet i així es pogués convertir en divinitat, però quan Hera es va adonar el va treure bruscament i la llet que encara brotava va caure formant així la Via Làctia.
Nora Agulló ha dit…
Que interessant Bruna, m'ha agradat molt.

Et voldria dir una curiositat que no apareix al text:

Malgrat la seva reputació com a heroi invencible, també va tenir moments de dubte i fragilitat. A vegades, la seva famosa força física es veia compensada per les seves inseguretats i conflictes emocionals.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES