LA FUNDACIÓ DE ROMA

La història de la fundació de Roma comença amb Rea Sílvia, la filla del rei d'Alba Longa, Numitor. Un dia Numitor va ser destronat pel seu germà Amuli que el va matar a ell i a tota la seva descendència masculina. Amuli amb por de que Rea pogués engendrar un hereu que li usurpés el tron que ell ja havia robat prèviament, va obligar-la a convertir-se en una Verge Vestal.

Això significava que a partir d'ara Rea s'havia de convertir en una sacerdotessa consagrada a la deessa Vesta, i havia de mantenir-se en celibat durant trenta anys. Ella es va mantenir verge fins que un dia Mart, déu de la guerra qui estava enamorat de Rea, se li va aparèixer en somnis i la va violar. D'aquesta violació es va quedar embarassada de bessons que més tard va donar a llum i els va anomenar Ròmul i Rèm. Amuli en assabentar-se'n va matar a Rea i va manar a un servent matar als dos germans. Quan el servent es va trobar als nens va sentir compassió per ells i els va tirar en una cistella al riu Tíber.

  Mart i Rea Sílvia, Pedro Pablo Rubens, 1617

Aquesta cistella va acabar en la desembocadura del riu a un lloc on hi havia set turons, allà la lloba Luperca que anava a beure aigua els va trobar. Els va alimentar i cuidar en la muntanya Palatí fins que un pastor, Fàustul els va recollir i els va criar.

Arribat el moment, quan ja eren adults, van descobrir els seus orígens i els dos, en l'assabentar-se'n,  van decidir venjar la seva família derrocant a Amuli. Després ells mateixos volien fundar la seva pròpia ciutat en el lloc on la lloba els va cuidar. Però en haver-hi set turons diferents (Aventí, Celi tu, Capitoli, Esquilí, Palatí, Quirinal i Viminal) els germans no es van posar d'acord en quin haurien de fundar-la. Llavors, mentre Ròmul volia el Palatí, IU Rem preferia en l'Aventí. Per decidir-ho van optar per buscar senyals celestials: Ròmul es va col·locar a la muntanya Palatí i Rem a l'Aventí. Van esperar a veure aus que, segons la tradició, serien un senyal diví per decidir quin dels dos llocs tindria el suport dels déus per a la fundació de la ciutat.

Ròmul va ser el primer a rebre un senyal: va observar dotze voltors volant sobre el Palatí. Rem, per la seva banda, també afirmava haver rebut un senyal, però Ròmul no ho va reconèixer, argumentant que el seu senyal havia estat rebut primer. Ròmul, convençut que aquest era el lloc triat pels déus, va erigir muralles al voltant d'aquest turó, marcant així els límits de la nova ciutat, Roma i va anunciar que tot aquell que creués aquesta muralla moriria. 

No obstant això, Rem, no estava satisfet amb la decisió del seu germà i va desafiar-lo creuant les muralles per burlar-se d'ell i provar el seu punt. Aquesta acció va desfermar la ira de Ròmul i en un atac de fúria, va posar fi a la vida de Rem fent així que Ròmul fos l'únic governant.

Irene Roldán Sánchez
1r batx

Comentaris

Martina Pareras ha dit…
Molt bona entrada! Has explicat la fundació de roma molt bé, de manera detallada i clara. Hi ha una estàtua de bronze anomenada "Lupa Capitolina" en català Loba Capitolina o Luperca d'Antonio Pallaiuolo del segle V aC. És molt famosa perquè representa la lloba luperca emmantant als dos bessons i perquè durant un temps va ser el símbol que representava la ciutat de roma. De fet, ara podríem dir que és el símbol de la fundació d'aquesta ciutat. Es troba als Museus Capitolins de Roma, si t'agrada l'art i la història de la fundació et recomano que si algun dia vas de viatge a Roma visitis aquests museus, o si no pots buscar una foto de l'estàtua per internet!
Maria Teresa Valls ha dit…
Molt interessant! Sabies que la data fundacional de Roma va ser el 21 d'abril del 753 aC ?
Irene Roldán ha dit…
Hola Martina, gràcies per recomanar-me aquesta estàtua i dir-me on es troba situada. Coincideix que en primer de batxillerat justament anem de viatge a Roma i tindré en compte el teu comentari.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES