LA MITOLOGIA GREGA I L'UNIVERS

Fent un treball sobre dos mites de la mitologia grega, vam trobar un mite que ni jo ni la meva companya havíem llegit. El mite de la Via Làctia, i a partir d'aquest mite vaig investigar més sobre la mitologia grega i l'univers.

Per començar, us explicaré el mite sobre la creació de la Via Làctia. Zeus, com tots sabem, no era fidel a la seva dona i germana Hera. Aquest no només l'enganyava amb altres deesses, sinó que també amb mortals. Una de les seves traïcions va ser amb la bella Alcmena, la qual va ser la més humiliant per a la deessa Hera. Zeus es va aprofitar que el marit d'Alcmena havia anat a venjar-se per la mort dels seus germans i va adoptar el seu físic per seduir-la (fent veure que ja havia acabat la missió i havia retornat). Alcmena es va entregar totalment perquè pensava que estava mantenint relacions amb el seu marit. Zeus, com mai havia fet abans, va endarrerir la sortida del sol per ordre divina i el sol va estar submergit a l'oceà durant tres dies seguits. Així va perllongar les hores de passió entre la parella.

El resultat d'aquelles relacions va ser l'embaràs d'Alcmena, qui es va quedar embarassada d'Hèracles. Com tots podríem deduir, Hera mai hauria acceptat criar els fills que el seu marit tingués en les seves aventures amoroses. Però Hermes, sabent que Hèracles no aconseguiria els honors celestials si no alletava llet divina, va col·locar el nen al pit de la deessa mentre ella dormia. Quan la deessa es va despertar i va veure Hèracles succionant llet del seu pit, el va apartar bruscament.

En aquest acte, la llet va sortir disparada cap al cel i les estrelles. I així es va crear el que coneixem com a Via Làctia.

Com us he dit abans, investigant una mica més, he pogut trobar constel·lacions al nostre univers amb referents a aquest mite.

Com per exemple la constel·lació d'Hèracles.

Constel·lació d'Hèracles

Aquí us deixo un recull de les constel·lacions dels personatges, escolliu la vostra preferida! Us agradaria poder veure-les en directe?

L'óssa major (La constel·lació de Zeus, càstig de part d'Hera)

Constel·lació Àguila (referència a Zeus)

Constel·lació de Càncer (fa referència a Hera)

Amina Boukhzar
1r Batx 

Comentaris

Nora Agulló ha dit…
Que interessant Amina! Sabies que en algunes representacions modernes, la figura d'Hèracles apareix amb un genoll a terra mentre lluita amb el drac, representant la seva força i determinació en la seva lluita contra les batalles i els obstacles que va enfrontar al llarg de la seva vida. Aquesta imatge simbolitza la idea que fins i tot els herois més grans poden tenir moments de debilitat, però la seva valentia i coratge sempre els fan aixecar-se i continuar endavant.
Molt bona entrada!
Descubrir la relació entre el mite de la Via Làctia i les constel·lacions és emocionant i revelador. Amina, has fet un treball increïble connectant història i astronomia de manera brillant.
Molt bona feina!
Maria Teresa Valls ha dit…
Molt interessant! Buscant informació sobre el mite he trobat un fet curiós. El marit d'Alcmena, que de fet es deia Amfitrió, no es va enfadar amb Zeus sinó que el va enviar a tornar sempre que volgués.
Bruna Safont ha dit…
M'ha agradat molt la entrada! Trobo interessant com les accions dels déus es relacionen amb els fenòmens del món real, com la formació d'estrelles. També m'ha cridat l'atenció la idea de poder veure les constel·lacions associades a aquesta història en directe, ja que seria una experiència emocionant i educativa.
Irene Roldán ha dit…
Bona entrada Amina! Responent a la teva pregunta la meva constel·lació preferida és la d'Heràcles. El motiu és que al meu cap relaciono la figura que forma en el cel amb Heràcles set tirat a l'espai a causa d'Hera, sembla d'alguna manera com si estigués caient a la terra. Tot i això, he buscat la interpretació de la figura per veure què representa realment i és l'escena d'Heràcles lluitant contra l'Hidra.
Amina Boukhzar ha dit…
Oh! És molt interessant com deies, no ho sabia que representessin així a Hèracles. Pel que deies dels obstacles de la seva vida, aquests, almenys al principi, van ser creats per Hera com a venjança de la traïció del seu marit. Encara que després d'aconseguir superar aquests obstacles, va poder entrar a l'Olimp juntament amb ella.

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CASES ROMANES

LES CIUTATS ROMANES