20 de gener del 2020

L'AU FÈNIX

L'au fènix o phoenicoperus que significa "carmesí" o "porpra", com el coneixien els grecs, era un enorme ocell de plomatge vermell i taronja com el foc.
Segons explica la  mitologia,  és capaç de renéixer de les seves cendres.
Aquest ocell simbolitzava varies coses: la mort, la resurrecció, la delicadesa, la immortalitat i el Sol.
L'au és procedent d'Etiòpia. A Egipte  se l'anomenava Bennu i se'l relacionava amb les crescudes del riu Nil i també amb  el culte al Sol, ja  que els egipcis adoraven el Sol.
Els grecs el van anomenar el Fènix , però també se'l pot relacionar  amb el  Thunderbird americà, que era un símbol de poder i força que protegia als humans dels  éssers malignes.
Segons alguns mites, vivia en una regió que comprenia la zona de l'Orient Mitjà i l'Índia, arribant fins a Egipte, al nord d'Àfrica.


Segons algunes històries l'au fènix renaixia cada 500 anys, i com que l'ocell ja sabia que es moriria aleshores es construïa una pira funerària al niu, plena d'herbes aromàtiques i s'incendiava ell mateix fins a morir, i com que es guardava tot el coneixement, de les cendres en renaixia un nova au.
Segons els diferents mites s'explica que l'au fènix estava dotat d'alguns dons estranys, com per exemple que les seves llàgrimes eren curatives, tenia molt control sobre el foc i que tenia molta resistència física.
La seva missió era transmetre el seu coneixement i també servir d'inspiració al qui la requereixi.

Probablement la llegenda del fènix va passar de la tradició egípcia a la grecoromana a través de l'historiador Heròdot.
Heròdot creia que aquesta au viatjava a Egipte cada 500 anys i apareixia a la ciutat d'Heliòpolis portant el cadàver del seu pare a sobre, on moriria, per dipositar-lo a la porta del sol.

El seu simbolisme és tan potent que avui dia encara s'utilitza en la cultura popular i el folklore, per exemple en les pel·lícules de Harry Potter o com a símbol de la Renaixença catalana.





Anna Martí
1r Batx 

6 comentaris:

Alba Le Riera ha dit...

Com bé has dit, aquesta au representa la Renaixença per vàries raons: els primers catalanistes i independentistes al segle XIX el tenen com a símbol de l'esperit de construcció nacional, i a més, també es va fer servir de símbol en publicacions catalanistes.
Bona feina!

Bruna Villegas ha dit...

Bona entrada! L'au Fènix és una famosa criatura mitològica la qual va viure per cinc o sis segles al desert aràbic, i, afegir també, que per aquest motiu s'anomena "L'au Aràbica".

Judit Contreras ha dit...

Bona entrada! ja havia sentit parlar de l'au fènix i de com renaixia de les seves cendres, al igual que tu has dit per les pel·lícules de Harry Potter. Trobo que es una au magnífica i meravellosa!

Ingrid Tornamira ha dit...

Em sembla extraodinari la quantitat de vegades que s'ha utilitzat aquesta criatura mitologica en pel·lícules, llibres... I com per exemple, a Pokémon, l'au fènix també apareix com a Ho-Ho, un dels tres ocells mítics que controla el foc. També s'utilitza com a símbol de la reenaixença ja que les seves plomes poden reviure/curar qualsevol pokémon o persona.
Molt bona feina

Carla Erra ha dit...

Deixa'm afegir que segons la mitologia xina el fènix tenia cos de peix, coll de serp i potes de tortuga. També es deia que tenia el cos d'una àguila. Bona feina!

Anònim ha dit...

Una entrada molt interessant. Coneixia l'au Fènix i la seva capacitat de renéixer de les seves cendres. Però no sabia que simbolitzava.
Bona feina.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts