21 de gener del 2020

HIDRA

La Hidra és una llegendària serp de tres, cinc, set, nou o cent caps, depenent de la versió, habitava en el llac de Lerna, a prop d'Argos, el qual estava enverinat per culpa del mal alè, que també podia assecar pous i rierols. Els caps de Hidra tenien forma humana i cada cop que en tallaves un, n'apareixien dos i per això es creia que era impossible matar-la. Era descendent del Tifó i de la nimfa Equidna, qui era meitat humana meitat serp, i protegia una de les entrades d'Hades a l'Inframón. 


Hèracles lluita contra Hidra, Francisco de Zurbarán, 1634

La serp fou criada per Hera a la ombra d'un plataner i aquesta li va infondre tot l'odi que li tenia a Hèracles. A aquest se li va encarregar que la matés en el segon dels dotze treballs que havia de realitzar, i amb l'ajuda d'Atena va descobrir on s'amagava la bèstia. Al arribar al pantà, Hèracles es va cobrir la boca i nas amb un drap per evitar respirar l'alè emmetzinat de Hidra. Ell començà a llençar fletxes amb foc per fer-la sortir de la seva cova i la va combatre però, res li servia ja que cada cop que li tallava un cap n'hi creixen dos més. A part, Hera, envià un cranc enorme perquè ataqués al jove ajudant a Hidra. Hèracles, acceptant la seva derrota fou en busca del seu cosí, qui li proposar cicatritzar les ferides utilitzant foc. 

Així ho van fer, primer Hèracles derrotà el cranc i després va començar a combatre Hidra. Cada cop que li tallava un cap, el seu cosí cicatritzava les ferides abans no apareguessin dos caps més, fins que només quedà la anomenada "la Immortal", per derrotar-la, Hèracles agafà un tros de tronc que hi havia i li va aixafar el cap. El cosí va cremar tots els caps del terra per evitar una futura reaparició de Hidra. Abans de marxar, però, Hèracles mulla la punta de les seves fletxes en la sang emmetzinada de la serp. 
Al morir Hidra i el cranc van ascendir gràcies a Atena donant lloc a les constel·lacions de la serp, Hidra, i la de càncer, el cranc. 


Hèracles i la Hidra de Lerna, Gustave Moreau, 1876

La Hidra és una de les criatures de la mitologia grega que ha fet més aparicions tan en vídeojocs, pel·lícules, llibres... que molt sovint no tenen a veure amb la mitologia, com en les pel·lícules i còmics de Marvel, on Hydra és una organització malèvola. El seu logotip està inspirat en la Hidra. Un altre exemple seria Karnath de la saga Battletoads, és una serp que cada cop que li talles un cap n'hi apareixen més. Un últim exemple, i molt conegut per tothom, seria l'aparició d'Hidra en la saga de llibres de Percy Jackson. 

Hidra en la pel·lícula: Percy Jackson i el lladre del llamp

Íngrid Tornamira
1r Batx

5 comentaris:

Judith Rodríguez ha dit...

Deixa'm afegir que hi ha algunes versions que afirmen que la Hidra era germana del Lleó de Nemea, també mort a mans d'Heracles, i que per això aquesta buscava venjança contra l'heroi.
Molt interessant!

Carla Erra ha dit...

Desconeixia totalment que aquesta criatura fos part de la mitologia grega! Tal com tu as dit, aquesta apareix amb moltes pel·lícules, però sempre havia pensat que pertanyia a altres mitologies. Una entrada molt interessant!

Anònim ha dit...

Havia sentit alguna cosa sobre Hidra, però desconeixia el nom i la manera en què Hèracles i el seu cosí li posen fi. Una entrada molt interessant.

Núria González ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Núria González ha dit...

Molt bona entrada! Afegeixo que l'Hidra protegia una de les entrades de l'inframon.

A més a més, a part de tenir l'habilitat de poder generar dos caps, hi havia alguns caps que podien treure foc o àcid.

ASTRONOMIA A LA ROMANA

Les influències de la mitologia clàssica es poden trobar en molts àmbits de la nostra societat, fins i tot en la ciència. En una de les bran...

Popular Posts