31 de gener del 2020

PLATÓ: LA TEORIA DE LES IDEES

Plató (427 a.C. - 347 a.C.), va ser un filòsof grec d'una gran influència a l'Antiga Grècia. Aquest doncs, va ser deixeble de Cràtil i Sòcrates, i mestre d'Aristòtil. 
Cap de Plató, una còpia del cap original, que es trobava a l'Acadèmia.


Una teoria de Plató a destacar, és la Teoria de les idees:



La Teoria de les idees o de les formes és el nucli del pensament del filòsof, ja que tot el que creu i pensa gira al voltant d'ella. És la resposta que Plató dona a la pregunta de l'existència dels objectes, la solució de les oposicions entre el canvi i la permanència (Heràclit-Parmènides), el relativisme i l'absolutisme (Sofistes-Sòcrates) i entre el materialisme i l'espiritualisme (Escola de Milet-Pitagòrics).

Aquesta teoria afirma l'existència d'unes entitats immaterials, absolutes, immutables, universals i independents del món físic (món material). Aquestes entitats són, doncs, les idees, que provenen del món intel·ligible. Els objectes individuals només són còpies o imitacions de la verdadera i única realitat. Com a conseqüència, la teoria presenta l'existència de dos mons: el món de les idees, el qual no es pot percebre pels sentits, i el món físic, allà on hi resideix la matèria.


Si mirem el món amb els nostres ulls el món físic, es veu allò temporal, coses que flueixen constantment, que no perduren i canvien. D'això en podem tenir coneixement? 

Però, si mirem amb els ulls de la ment, és a dir, mirar els models, les formes, els perfils eterns de les coses, es pot veure la seva idea. D'aquesta manera, la idea és l'espectacle intel·lectual o mental d'una cosa.


D'aquesta teoria doncs, sorgeix l'idealisme, el pensament el qual s'hi explica el món sensible a tarvés del món ideal. 



Alba Riera
2n batx

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Es el Bé la idea de les idees?
Aquesta seria la meva conclusió.

No he fet filosofia i m'ha agradat la senzillesa de la exposició... potser si o potser no, però crec que l'he entès.

Anònim ha dit...

A mi ja m’havien parlat sobre Plató, però no sobre aquesta teoria, i és bastant interessant.
Però per una part, pude Plató té raó al dir que les idees són el núcli del pensament filosòfic, ja que la filosoia fa servir principalment la raó i a partir de la raó, els éssers humans podem arribara compendre el món.

L'AMOR COM UNS JARDINS

"Now you hang from my lips like the Gardens of Babylon". Aquesta és un tros de la lletra d'una cançó de Taylor Swift. En catal...

Popular Posts