EL DILUVI UNIVERSAL: NOÈ O DEUCALIÓ I PIRRA?

El mite de Deucalió i Pirra
Quan regnava la perfecció en la raça humana i els déus estaven orgullosos, de cop i volta els humans van començar a barallar-se entre ells i a no tenir respecte pels déus, cosa que va fer que Zeus volgués destruir la raça humana. 
Zeus volia provocar un for diluvi que ho destruís tot, i així ho va fer, durant nou dies i nou nits va ploure molt i finalment la tota raça humana es va destruir. Excepte Deucalió, que era fill de Prometeu, i la seva esposa Pirra, perquè segons Zeus eren les úniques persones que feien el bé.  Els havia advertit ja de aquesta catàstrofe i es va dir que construïssin un vaixell enorme ple de provisions. Navegant durant els dies que durava el diluvi van arribar finalment al mont Parnàs. Deucalió i Pirra van anar a demanar ajuda a Temis, la deessa de la justícia, ja qe eren els únics humans i volien trobar més persones com ells. L'oracle els va dir:

"Marxeu del temple, tapeu-vos el cap, afluixeu-vos els vestits cenyits i tireu per l'esquena els ossos de la gran mare".

Amb això, van interpretar que havien de tirar pedres, els ossos esmentats a la gran mare que representava la Terra. Les pedres que tirava Deucalió esdevenien homes i les que tirava Pirra dones. Així van crear altre cop la humanitat.
Deucalió i Pirra, Rubens Pedro Pablo (1636-1637)



L'arca de Noè
Al llibre del primer tastament del cristianisme ens explica que Déu va començar a veure com a mesura que el nombre d'humans creixia, cada vegada tenien més maldat, i va decidir exterminar-los a tots.
Noè tenia una dona i tres fills i cada fill estava casat. Un dia Déu va advertir a Noè que fes una cosa que considerava molt estranya: que construís una enorme arca de tres pisos i moltes habitacions, i així ell ho va fer. Llavors Déu li va explicar a Noè que crearia un diluvi que duraria quaranta dies i quaranta nits per exterminar tota la maldat del planeta, però que amb aquesta arca ell i la seva família es salvarien.  

També li va dir que havia d'incloure un mascle i una femella d'algunes espècies d'animals. Noè tenia set-cents anys d'edat i va estar predicant a la humanitat 120 anys per advertir-los d'aquesta terrible catàstrofe, però la gent no li feia cas i es burlaven d'ell. Un cop va succeir el diluvi, es van cobrir fins i tot les muntanyes mes altes i es va morir tot el que no estava dis l'arca. També va sobreviure els pares dels gegants, que eren àngels que havien baixa del cel per dur a terme una vida com la d'ells, però al tornar al cel a causa d'aquest diluvi, no se'ls va permetre entrar, i se'ls va enviar a l'infern, coneguts com a dimonis. Per saber si les aigües ja havien baixat, Noè va enviar varies vegades un corb i llavors un colom, i el colom va tornar amb una branqueta d'olivera, ja estaven salvats.
L'arca de Noè sobre el mont Arat, Simon de Myle (1570)

Paral·lelismes mitològics
Es pot veure molt clarament la similitud d'aquests dos mites de diferents religions, ens els dos el déu suprem fa extingir la raça humana a causa del seu mal comportament amb un mateix diluvi, i els personatges principals construeixen una enorme arca per salvar les seves vides, la dels seus familiars i els animals.  No obstant, cal dir que la idea del diluvi universal es repeteix en moltes i gairebé totes les cultures i religions que han anat passant al llarg de la història, com ara els babilònics, els assiris, els xinesos, els egipcis. Molts estudiosos inclús creuen que els cristians podien haver agafat aquesta idea del diluvi dels babilonis i després haver-lo adaptat tal com està en el Gènesi. Però no només ells, sinó els mateixos grecs també es creu que també podien haver agafat algun aspecte.

Carla Erra 
1r Bat

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
La veritat m'ha semblat una entrada molt curiosa i interessant. A més no tenia ni la remota idea de que el diluvi universal tingués qualsevol mena de relació amb algun mite! Així podem veure clarament que els mites estan involucrats en molts aspectes de certes religions! Bona entrada!
Anònim ha dit…
Una entrada molt interessant, no tenia ni idea de que per tornar a poblar la Terra Deucalió i Pirra haguessin hagut de tirar pedres a terra. Trobo molt curiós que en moltes altres cultures es repeteixi la mateixa història però amb versions diferents. Hi ha algun motiu per el qual això sigui així o és només casualitat?

Entrades populars d'aquest blog

LA SOCIETAT ROMANA

LES CIUTATS ROMANES

LES CASES ROMANES