EL BASILISC

En la mitologia grega el basilisc era una mena de serp, segons Plini i més autors, que tenia cap de gallina. Era una de les criatures més temudes ja que podia matar a qualsevol que el mirés degut al potent verí que tenia. També comptava amb un alè que podia destruir tota la botànica que tenia a prop seu. 
El basilisc sempre ha mantingut característiques reptilianes, excepte pel cap, i per això era conegut com "El rei de les serps". 

En el segle VII a. C, es creia que el basilisc naixia d'un ou de gallina cuidat per una granota, just el contrari que la Cocatriz. Segons Plini, la criatura no mesurava més de 20 dits de longitud i es deia que la seva cresta tenia forma de corona. Vivia al desert que ell mateix es creava a base de destruir roques i cremar la vegetació. Com ja he mencionat abans, la característica més destacable del basilisc és la capacitat de matar amb la mirada, tot hi que si el veies a través d'un mirall o qualsevol altre objecte reflectant et quedaves petrificat. 

Quadre i autor anònims

Es creia que trobar-te un basilisc era un símbol de mala sort i que portava la mort a famílies senceres. La mort era molt dolorosa seguida d'una tos seca que poc a poc et feia anar-te aprimant fins que et quedaves en els óssos i així successivament amb tota la família. Era tan temut que fins i tot els bruixots i sacerdots cremaven les cases on s'havia produït, com ho anomenaven ells, "el mal del basilisc". 
Hi havia altres espècies de basilisc:
  •  El basilisc sauro: Mesurava dos metres i no era massa intel·ligent. Tenien vuit potes però es desplaçaven a poca velocitat. La seva mirada només petrificava
  • El basilisc sauro major: Era més gran i més intel·ligent que l'anterior i la seva millor arma era el seu alè. En les llegendes eren els defensors dels tresors.
  •  El prolisc: És una variant del basilisc comú amb major fermesa i immune als conjurs i al foc. El seu alè podia cremar tot el que tenia a prop. Temien al fènix. 

Es diu que l'única forma de matar un basilisc era a través del cant d'un gall, el qual l'aterria i el deixava paralitzat. També és diu que una mostela també el podia vèncer degut a la seva olor, però la en aquest cas moririen ambdues criatures. 

El basilisc es pot veure representat a moltes pel·lícules, llibres, vídeojocs... Però el més conegut seria la seva aparició a la pel·lícula i llibre: "Harry Potter i la Cambra Secreta" on Harry ha de matar al basilisc per poder salvar a la Ginny i a tot Hogwarts. En aquest cas, tan en la pel·lícula com en el llibre, la criatura es representada com si fos una serp, sense el cap de gallina ni la corona, però en la resta d'aspectes respecten molt el mite i les seves característiques. 
El basilisc de "Harry Potter i la Cambra Secreta"
Íngrid Tornamira 
1r Batx

Comentaris

Meryem Merimi ha dit…
M'ha semblat una entrada molt interessant! Aprofito per afegir que el Basilisc em recorda molt en la medusa de la Gorgona, ja que els dos deixen petrificat qui el veu. Bona feina!
Judith Rodríguez ha dit…
La paraula basilisc prové del grec "basiliskos" i significa "petit rei", ja que com has esmentat a l'entrada, era considerat el rei de les serps.
Molt interessant!

Entrades populars d'aquest blog

ELS PATRICIS I ELS PLEBEUS

COM VESTIEN ELS ROMANS?

CIVILITZACIÓ MINOICA